• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  0 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.5°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.9°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 11.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 16.4°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  4 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.3°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.1°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 12.4°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  91%
EPA/IGOR KUPLJENIK
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμβόλια και... συμπάθεια

 • A-
 • A+
Χωρίς χρονοδιάγραμμα ένταξης και δεσμεύσεις για τη διεύρυνση, η δήλωση των 27 στο Μπρντο της Σλοβενίας ● «Η αξιοπιστία μας ως εταίρου διακυβεύεται», παραδέχτηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πολλές υποσχέσεις, επενδύσεις και... εμβόλια έδωσαν οι Ευρωπαίοι στα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ωστόσο, στη δήλωση του Μπρντο που εκδόθηκε στο τέλος της συνόδου δεν περιλαμβάνεται χρονοδιάγραμμα ή συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διαδικασία διεύρυνσης και τελικά ένταξής τους στην Ε.Ε.

Με την αξιοπιστία της Ευρώπης να περνάει ήδη μια κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ε.Ε. ένιωσε και η προεδρεύουσα Σλοβενία αποφάσισε ότι πρέπει να εκφράσει ξανά τη δέσμευσή της με τις χώρες των Βαλκανίων. Τα έξι κράτη βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία περιμένουν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών, ενώ το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία είναι υποψήφιες χώρες προοπτικά. Η έλλειψη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών καθιστά τις διαδικασίες που διαρκούν χρόνια με ελάχιστη κίνηση.

«Η Ε.Ε. πρέπει επίσης να προσφέρει. Η αξιοπιστία μας ως εταίρου διακυβεύεται. Η έλλειψη απόφασης για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θέτει σε κίνδυνο το κύρος και την αξιοπιστία μας στην περιοχή», παραδέχτηκε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. «Η Επιτροπή μου θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσει τη διαδικασία διεύρυνσης και την ένταξη της περιοχής στην Ε.Ε. Θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος μας είναι η διεύρυνση», τόνισε.

Η Ε.Ε. στηρίζει την περιοχή, με ένα σημαντικό επενδυτικό πακέτο που κινητοποιεί περίπου 30 δισ. ευρώ, για τα επόμενα επτά χρόνια, το οποίο συμπεριλαμβάνει 9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 20 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, με τη μόχλευση του νέου μηχανισμού εγγυήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, για τις ανάγκες της πανδημίας, η Ε.Ε. έχει δώσει μέχρι στιγμής 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει χορηγήσει 2,9 εκατομμύρια εμβόλια. Η Ε.Ε. θα στηρίξει τα σχέδια εμβολιασμού όλων των εταίρων για να συμβάλει στην επίτευξη ποσοστών εμβολιασμού παρόμοιων με τον μέσο όρο της Ε.Ε. έως το τέλος του 2021.

Ωστόσο, η πορεία διεύρυνσης παραμένει χλομή. Με τους κυβερνητικούς συνασπισμούς να είναι υπό διαπραγμάτευση στη Γερμανία, αλλά και στην Ολλανδία, αλλά και επικείμενες εκλογές στη Γαλλία, θεωρείται αμφίβολο αν οι εξελίξεις θα είναι άμεσες. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας μάλιστα χθες είπε ότι ελπίζει να δει πρόοδο στην επόμενη δεκαετία!

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τις χώρες των Βαλκανίων και θέτουν ως προϋποθέσεις τη στήριξη της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών και του κράτους δικαίου, καθώς και τη συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαραμάδα για Δυτικά Βαλκάνια, «στρογγυλέματα» για Τουρκία
Διεύρυνση της Ε.Ε., αλλά και συντονισμός για πανδημία στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ● Σλοβενική προσπάθεια για έναρξη συναντήσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ακόμα και πριν από τον Δεκέμβριο ●...
Χαραμάδα για Δυτικά Βαλκάνια, «στρογγυλέματα» για Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλαγή γραμμής του ECDC για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων
Οι χώρες, αναφέρει το ECDC, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω, με προτεραιότητα τα άτομα άνω των 40 ετών.
Αλλαγή γραμμής του ECDC για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων
ΕΥΡΩΠΗ
Kοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για το νέο κύμα πανδημίας αναζητούν οι Βρυξέλλες
Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης από όλα τα κράτη - μέλη βρίσκονται σήμερα στις βέλγικη πρωτεύουσα για το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με πρωταρχικό μέλημα την αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου...
Kοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για το νέο κύμα πανδημίας αναζητούν οι Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας