• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 14.6°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.6°C / 10.5°C
  0 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.8°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 12.6°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.6°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 12.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 11.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  68%

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και δίπλα ο Νίκος Κουρής

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια δίκαιη προσωρινή διαταγή

 • A-
 • A+
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τού απαγορεύει να χρησιμοποιεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του ● Η ανιψιά του μουσικοσυνθέτη ωστόσο δήλωσε πως γνώριζε ότι ο Νίκος Κουρής ήταν εκτός γάμου γιος του Μίκη ● Η θέση του Γιώργου Θεοδωράκη για τη δικαστική διαμάχη

Σε μια δίκαιη προσωρινή διαταγή, που δημοσιοποιήθηκε χθες, κατέληξε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναφορικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη εναντίον του Νίκου Κουρή, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα Νίκος Θεοδωράκης, δηλώνει εκτός γάμου γιος του Μίκη, έχει καλλιτεχνική δραστηριότητα και διατηρεί το διαδικτυακό ραδιόφωνο με την ονομασία «Mikis Radio» μέσω του οποίου προβάλλει το έργο του μεγάλου συνθέτη.

Η προσωρινή διαταγή, η οποία φέρει την υπογραφή της προέδρου Πρωτοδικών, Ουρανίας Φλεριανού, αναφέρει συγκεκριμένα ότι το δικαστήριο «απαγορεύει στον καθ’ ου (σ.σ. δηλαδή στον Νίκο Κουρή) να χρησιμοποιεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, τούτο δε έως τη συζήτηση της αίτησης κατά την ορισθείσα δικάσιμο και υπό τον όρο αυτής».

Με βάση αυτή τη διαταγή, ο Νίκος Κουρής μπορεί να χρησιμοποιεί το επώνυμο Θεοδωράκης -να εμφανίζεται δηλαδή και ως Νίκος Κουρής και ως Νίκος Θεοδωράκης- όπως έκανε έως τώρα εν γνώσει του Μίκη όσο αυτός ήταν εν ζωή. Επίσης να συνεχίσει τη καλλιτεχνική του δραστηριότητα και τη λειτουργία του «Mikis Radio» με όλα τα αναγνωριστικά στοιχεία που αφορούν τον ίδιο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το ονοματεπώνυμο του μεγάλου δημιουργού με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, αλλά μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του να αναγνωριστεί ως τέτοιο και να δημοσιοποιεί την άσκηση αυτού του δικαιώματός του.

Θυμίζουμε ότι στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη -και η οποία θα εκδικαστεί επί της ουσίας στις 30/11/2021- ζητούσε ανάμεσα σε άλλα: «Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη συνέχεια της παράνομης χρήσης του ονόματος (κύριου, πατρώνυμου και επωνύμου Μίκης Θεοδωράκης) με επίκληση της ιδιότητας του δήθεν γιου του και την παράλειψη να επαναλάβει αυτή στο μέλλον μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσας αίτησης».

Η προαναφερόμενη προσωρινή διαταγή όμως δεν έκανε δεκτό στο σύνολό του αυτό το αίτημα και δεν απαγορεύει στον Νίκο Κουρή τη χρήση του επωνύμου «Θεοδωράκης». Απαγορεύει τη χρήση από τον Νίκο Κουρή ολόκληρου του ονοματεπωνύμου του μουσικοσυνθέτη όταν αυτή η χρήση συνοδεύεται από την «επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του».

Αναμφίβολα η υπόθεση αυτή θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, καθώς ο Νίκος Κουρής έχει δηλώσει ρητά την πρόθεσή του να διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο την αναγνώριση του ότι είναι γιος του Μίκη Θεοδωράκη. Επόμενος σταθμός αυτής της διαμάχης θα είναι η 30ή Νοεμβρίου, που θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Μαργαρίτας Θεοδωράκη. Ενδέχεται όμως το θέμα να λήξει με το άνοιγμα της διαθήκης του Μίκη, όπου οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει αναφορά στον Νίκο Κουρή.

Εκτός γάμου

Εν τω μεταξύ στο θέμα παρενέβη χθες, μέσω της εκπομπής της Τ. Στεφανίδου στον ALPHA, η κόρη του Γιάννη Θεοδωράκη, αδελφού του μεγάλου δημιουργού, Ασπασία-Άννα Θεοδωράκη. Η κ. Θεοδωράκη δήλωσε πως γνώριζε ότι ο Νίκος Κουρής ήταν εκτός γάμου γιος του Μίκη από τότε που ήταν 12 ετών, καθώς είχε δει μια φωτογραφία του στο σπίτι του πατέρα της, τον είχε ρωτήσει κι εκείνος την είχε ενημερώσει σχετικά και της είχε πει πως θα γνωρίσει τον Νίκο όταν μεγαλώσει. Η Ασπασία-Άννα Θεοδωράκη εξήγησε ότι ο μόνος λόγος που βγήκε δημόσια να μιλήσει ήταν η αναφορά στο όνομα του πατέρα της, καθώς στην εκπομπή της κ. Στεφανίδου υπήρχε εκτενή αναφορά στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 29/9, όπου σε έγγραφα των διωκτικών αρχών επί χούντας αναφερόταν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποκτήσει εκτός γάμου γιο με την οικιακή βοηθό του Αλεξάνδρα Σαμοΐλη, μητέρα του Νίκου Κουρή.

Η κ. Θεοδωράκη ανάφερε επίσης πως θεωρεί τον Νίκο Κουρή γιο του Μίκη και ξάδελφό της, πως δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει όσα της είχε πει ο πατέρας της και πως όλο αυτό το θέμα πρέπει να τελειώσει με μια εξέταση DNA.

Προχθές στο θέμα παρενέβη και ο Γιώργος Θεοδωράκης, νόμιμος γιος του Μίκη, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Γιώργος Θεοδωράκης δεν θεωρεί ότι ο Νίκος Κουρής είναι γιος του Μίκη, αλλά διαφοροποιείται πλήρως από τη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε η αδελφή του Μαργαρίτα γράφοντας: «Η οικογένεια μου Γ. Μ. Θεοδωράκη δεν ασχολείται πλέον με το θέμα του εν λόγω κυρίου. Και δεν ζήτησε από κανένα να μας εκπροσωπήσει σε καμία διαμάχη μαζί του... Αφήστε τον να ονομάζεται όπως θέλει. Υπάρχουν και οι Συνωνυμίες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με όπλα τις κάρτες πάλευαν για τον Μίκη
Στη διάρκεια της κράτησής του Μίκη Θεοδωράκη από τη χούντα αναπτύχθηκε στο εξωτερικό ένα τεράστιο κίνημα το οποίο στρεφόταν κατά του δικτατορικού καθεστώτος και στο επίκεντρό του είχε το αίτημα της...
Με όπλα τις κάρτες πάλευαν για τον Μίκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο πολιτικός κύκλος του Μίκη
Από τον φάκελο του Μίκη στην Ασφάλεια: Η ταραχώδης πολιτική πορεία του ● Οι πρώτες καταγραφές ● Η συνάντηση με την Αριστερά ● Από την ΕΔΑ βουλευτής της Ν.Δ.
Ο πολιτικός κύκλος του Μίκη όπως καταγράφεται στον ογκώδη φάκελό του στην Ασφάλεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκδικάστηκε η αίτηση προσωρινών μέτρων της κόρης του Μίκη
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έχει ζητήσει τη λήψη προσωρινής διαταγής ώστε ο Νίκος Κουρής να μη χρησιμοποιεί το επώνυμο Θεοδωράκης, παρ' όλο που το χρησιμοποιούσε εν γνώσει του Μίκη και όταν αυτός ήταν εν ζωή.
Εκδικάστηκε η αίτηση προσωρινών μέτρων της κόρης του Μίκη
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Είχε εκτός γάμου γιο ο Μίκης;
Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Μαργαρίτας Θεοδωράκη εναντίον του Νίκου Κουρή ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα Νίκος Θεοδωράκης και δηλώνει εκτός γάμου γιος του Μίκη.
Είχε εκτός γάμου γιο ο Μίκης;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αντιδικτατορική δράση της οικογένειας Τσίπρα
Τι λένε τα αρχεία της Ασφάλειας της περιόδου της δικτατορίας για τη δράση του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του πρωθυπουργού, και του θείου του, Ηρακλή Τσίπρα. Σε πολυσέλιδη αναφορά της Διοίκησης Χωροφυλακής Ηρακλείου...
Η αντιδικτατορική δράση της οικογένειας Τσίπρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γ. Παπαδόπουλος εν δράσει
Σήμερα δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος της έκθεσης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, που αφορά τη δράση χουντικών και φιλοχουντικών στοιχείων στη Θεσσαλονίκη, τη δραστηριότητα εκείνο το διάστημα του δικτάτορα και...
Ο Γ. Παπαδόπουλος εν δράσει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας