• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 14.0°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 10.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Θύελλα
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.7°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 10.6°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.6°C / 9.5°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.2°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 13.2°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  3 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 6.0°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 5.8°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  90%

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

 

ΓΡ. T. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τροπολογία και το «πάρτι» στα καμένα

 • A-
 • A+
Παρέχεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, να προχωρούν σε συμβάσεις με διαδικασίες fast track έως το όριο των 5,225 εκατ. ευρώ. Στην πράξη οι τέσσερις περιφερειάρχες θα μπορούν να αναθέτουν έργα εκατομμυρίων ευρώ σε εργολάβους της επιλογής τους, χωρίς να έχουν καμία γνώση το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Με απευθείας αναθέσεις, στο όνομα της ταχύτητας και της ευελιξίας, αλλά και απαλλαγμένοι από τον έλεγχο της αρμόδιας Αρχής και τον πολιτικό έλεγχο των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων θα μπορούν οι περιφερειάρχες τεσσάρων περιφερειών που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές να δίνουν σε εργολάβους και γραφεία έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανός

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας, παρέχονται στις οικείες περιφερειακές αρχές οι εξής δυνατότητες: αν ένα έργο έχει εκτιμώμενη αξία σύμβασης άνω των 5,225 εκατ. ευρώ –ξεπερνάει δηλαδή το σχετικό όριο του άρθρου 5 του νόμου 4412/2016– η περιφερειακή αρχή, σε περίπτωση που συνάψει προγραμματική σύμβαση με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μπορεί να καταφεύγει για την ανάθεση του έργου σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση – πρακτική που ουσιαστικά συνιστά απευθείας ανάθεση και αξιοποιήθηκε κατά κόρον σε ένα σύνολο προμηθειών και έργων στη διάρκεια του lockdown.

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας

MEGAPRESS/ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

Αν το έργο έχει εκτιμώμενη αξία σύμβασης κάτω των 5,225 εκατ. ευρώ, ο περιφερειάρχης θα μπορεί να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» και ο ίδιος με την υπογραφή του θα μπορεί να εκδίδει το σύνολο των πράξεων της διαδικασίας ανάθεσης, «χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνωμοδότηση ή εισήγηση άλλου συλλογικού οργάνου».

Η τροπολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων που θα ξεκινήσουν μέχρι την 30ή/11/2021. Στην πράξη ανεβαίνει –έστω και βραχυπρόθεσμα– το όριο της απευθείας ανάθεσης έργων από τα 60.000 ευρώ στα 5,225 εκατ. ευρώ και ο καθένας από τους τέσσερις περιφερειάρχες μπορεί να αναθέτει απευθείας έργα ανάλογης αξίας σε εργολάβους της επιλογής του, χωρίς να έχει καμία γνώση το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και προσπερνώντας τυχόν ενστάσεις της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), καθώς η τροπολογία προβλέπει ότι για τις απευθείας αναθέσεις «δεν απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη» της συγκεκριμένης Ανεξάρτητης Αρχής. Μοναδική δικλίδα ασφαλείας που παραμένει είναι ο προσυμβατικός έλεγχος από πλευράς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος όμως πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών από τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου.

Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτ. Φαρμάκης

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με την τροπολογία, επιδιώκεται «η άμεση διασφάλιση [της] αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έντασης και έκτασης που έλαβαν χώρα στο διάστημα από 1.5.2021 έως 31.8.2021, ήδη πριν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων κατά τους χειμερινούς μήνες του τρέχοντος έτους». Η τήρηση των ισχυουσών προθεσμιών του νόμου 4412/2016 για κλειστές ή ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες κρίνεται ανέφικτη σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, και με τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε χτες, «καθίσταται περισσότερο ευέλικτη και άρα ταχύτερη η διαδικασία της ανάθεσης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική συμπόρευση Πατούλη με τα απομεινάρια της Χρυσης Αυγής
Στο περιφερειακό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η περιφερειακή αρχή Πατούλη καταψήφισε συναινετικό ψήφισμα καταδίκης των πρόσφατων νεοναζιστικών επιθέσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Προκλητική συμπόρευση Πατούλη με τα απομεινάρια της Χρυσης Αυγής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπλόκο σε προμήθεια Πατούλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Το χρονικό των προσπαθειών της περιφερειακής αρχής για αγορά 500 μηχανών απολύμανσης, με τίμημα περίπου 1 εκατ. ευρώ, από εταιρεία που συνδέεται με τον «γαλάζιο» πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Στ....
Μπλόκο σε προμήθεια Πατούλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις Πατούλη σε εργασιακές εκλογές
Σε απίστευτες μεθοδεύσεις επιδόθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, παρεμβαίνοντας ευθέως σε συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων της περιφέρειας.
Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις Πατούλη σε εργασιακές εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόσυρση του εκλογικού νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ ζητά το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής
Απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητά με ψήφισμα που υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, λίγο πριν τα...
Απόσυρση του εκλογικού νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ ζητά το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής
ΒΟΥΛΗ
Με νέα τροπολογία «μαζεύουν» την «τροπολογία Κακλαμάνη»
Για την «τροπολογία Κακλαμάνη» έχει ειπωθεί ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Δήμο Αθηναίων, ως τον μοναδικό φορέα της χώρας που είχε διπλό προληπτικό έλεγχο.
Με νέα τροπολογία «μαζεύουν» την «τροπολογία Κακλαμάνη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας