• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.4°C / 31.3°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 30.5°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.9°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.2°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 31.5°C
  3 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.0°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 26.6°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.5°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 32.7°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 30.6°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  3 BF
  23%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Ασβεστόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο ΣτΕ η τύχη του διαγωνισμού για τις υπερδομές σε Χίο, Λέσβο και Φυλάκιο Εβρου

 • A-
 • A+
Τρεις εταιρείες μόνο προκρίθηκαν από την ανάλογη επιτροπή διαγωνισμού, ωστόσο μέσα στο επόμενο διάστημα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ξεκινήσουν όλα από την αρχή, αφού εκκρεμεί πλέον η προσφυγή της εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, από την οποία είχε αποκλειστεί.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τρεις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, οι ΙΝΤΡΑΚΟΜ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, έμειναν τελικά να διεκδικούν τα 142,5 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ που θα διαθέσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την κατασκευή των υπερδομών σε Χίο, Λέσβο και Φυλάκιο Εβρου.

Μπορεί ωστόσο η απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πάτροκλος Γεωργιάδης να σημαίνει την εκκίνηση της τελικής διαδικασίας γι’ αυτές τις τρεις και μόνο που προκρίθηκαν από την ανάλογη επιτροπή διαγωνισμού, ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ξεκινήσουν όλα από την αρχή, αφού εκκρεμεί πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή της εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, από την οποία είχε αποκλειστεί.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε υποβάλει σχετική ένσταση ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, υποστηρίζοντας ότι οι όροι του διαγωνισμού απέκλειαν αδίκως την ίδια και άλλες τεχνικές εταιρείες, προκρίνοντας με φωτογραφικό τρόπο τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, από τις ελάχιστες που διαθέτουν εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης ως προαπαιτούμενο στον διαγωνισμό. Παράλληλα, έθετε θέμα του ύψους του κύκλου εργασιών για κάθε υποψήφιο στα 284.000.000 ευρώ, ποσόν εξωφρενικά υψηλό για τις περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, ιδίως σε καιρούς πανδημίας.

Τέλος, υποστήριζε ότι τα έργα δεν απαιτούσαν σε καμία περίπτωση κάποιου είδους αυξημένη εξειδίκευση, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ισοπέδωση χώρων, δημιουργία γηπέδων και δρόμων πρόσβασης και τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων, ενώ έβαζε και σειρά ερωτήματα για την επιλογή του υπουργείου να δημοπρατήσει και τις τρεις δομές μαζί, παρ’ όλο που αυτές απέχουν πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Η ένσταση αυτή ωστόσο απορρίφθηκε. Η ΕΚΤΕΡ προσέφυγε στο ΣτΕ, αναμένοντας πλέον την ημερομηνία εκδίκασης και ασφαλώς την ετυμηγορία. Εννοείται ότι, σε περίπτωση δικαίωσης της ΕΚΤΕΡ, ο διαγωνισμός ακυρώνεται ολοκληρωτικά και το υπουργείο υποχρεούται να επαναπροκηρύξει το έργο με όρους που θα συμφωνούν με την απόφαση του ΣτΕ.

Απτόητο, ωστόσο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνέχισε κανονικά στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού, δημοσιεύοντας στις 27 Ιουλίου, στη Διαύγεια, το πρακτικό για τα αποτελέσματα της β φάσης.

Ετσι, στο τρίτο και τελευταίο μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας καλούνται μόνο οι παραπάνω εταιρείες, ενώ στη φάση της αξιολόγησης ανακοινώνεται ότι κόπηκαν οι εταιρείες Ecolog Deutschland GmbH – Εcolog Γερμανίας, Μηχανική και ΕΚΤΕΡ.

Παράλληλα στη β' φάση κόπηκε και η ΑΚΤΩΡ, αφού η προσφορά της κρίθηκε μη συμφέρουσα.

Οι εταιρείες που αποκλείστηκαν έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία δέκα ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, προκειμένου να προσβάλουν το αποτέλεσμα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Μόλις 7,10%
Νέα «μεγάλη επιτυχία» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις υπερδομές σε Λέσβο, Χίο και Φυλάκιο Έβρου. Τελικός μειοδότης είναι η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με ποσοστό έκπτωσης το εκπληκτικό 7,10%.
Μόλις 7,10%
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα οι νέες προσφυγικές δομές
Καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση των τριών μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίος, στις οποίες είχαν ανατεθεί απευθείας οι δομές σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.
Στον αέρα οι νέες προσφυγικές δομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδειοδότηση δομών σε Λέσβο και Χίο παρά τις αντιδράσεις
Παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την αδειοδότηση των δομών για τους πρόσφυγες.
Αδειοδότηση δομών σε Λέσβο και Χίο παρά τις αντιδράσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «αγανακτισμένοι» βγήκαν παγανιά σε Λέσβο και Χίο
Την κατάλυση κάθε έννοιας νομιμότητας βίωσε η Λέσβος επί τριήμερο. Ακροδεξιοί, υπό τον μανδύα του αγανακτισμένου, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν σε μέλη ΜΚΟ και αλληλέγγυους σε ένα οργανωμένο σχέδιο...
Οι «αγανακτισμένοι» βγήκαν παγανιά σε Λέσβο και Χίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανετη νίκη Μουτζούρη
Ο «αντάρτης», προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., πήρε τελικά τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έναντι της επίσημης «γαλάζιας» υποψήφιας Χριστιάνας Καλογήρου. Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στην...
Ανετη νίκη Μουτζούρη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πέρασε ο αποκλεισμός των κατοίκων της Χίου
Συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο Μηταράκη, παρουσία μαχόμενων Χιωτών • Μέσω τηλεδιάσκεψης φορείς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα θα μεταφέρουν την ομόφωνη διαφωνία της...
Δεν πέρασε ο αποκλεισμός των κατοίκων της Χίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας