• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 23.0°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 17.3°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.8°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 21.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  73%

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Στ. Καφούνη

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ/STR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπλόκο σε προμήθεια Πατούλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο

 • A-
 • A+
Το χρονικό των προσπαθειών της περιφερειακής αρχής για αγορά 500 μηχανών απολύμανσης, με τίμημα περίπου 1 εκατ. ευρώ, από εταιρεία που συνδέεται με τον «γαλάζιο» πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Στ. Καφούνη ● Οι προσπάθειες από την πρώτη εισήγηση, τον Ιούνιο του 2020, μέχρι την απόρριψη της σύμβασης από το ανώτατο δικαστήριο.

Οσο επίμονες κι αν ήταν οι μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής του Γιώργου Πατούλη, στο τέλος έπεσαν στον τοίχο των ελεγκτικών αρχών! Μπλόκο στην προμήθεια 500 απολυμαντικών μηχανημάτων (σαρώθρων) από την Περιφέρεια Αττικής έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο, θέτοντας κώλυμα στην υπογραφή σύμβασης προϋπολογισμού περίπου 1 εκατ. ευρώ με προμηθευτή την «Automotive Solutions ΕΠΕ», συμφερόντων Σταύρου Καφούνη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφιου με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η υπόθεση ξεκίνησε με επίκληση της πανδημίας και εξαρχής φάνηκε ότι η προμήθεια ήταν προβληματική. Υπήρξαν διαρκείς καταγγελίες από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Η πρώτη φορά που η περιφερειακή Αρχή Αττικής ενημέρωσε για τις προθέσεις της να προμηθευτεί τα απολυμαντικά μηχανήματα ήταν τον Ιούνιο του 2020. Τα σάρωθρα επρόκειτο να διατεθούν στους δήμους της Αττικής για την απολύμανση δημόσιων κτιρίων (π.χ. σχολείων).

Επικαλούμενος «επιτακτικό αίτημα» της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Θανάσης Βαθιώτης, κατέβασε μια μονοσέλιδη –«ατεκμηρίωτη κι ελλιπέστατη», την είχε χαρακτηρίσει η αντιπολίτευση– εισήγηση, που αναφερόταν μόνο στο «υπερβολικό ποσό» –σύμφωνα με την αντιπολίτευση– των 930.000 ευρώ για την προμήθεια. Μάλιστα, ο σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής» Χρήστος Καραμάνος είχε στηλιτεύσει το γεγονός ότι η προμήθεια θα γινόταν με πόρους που προορίζονταν για την προμήθεια γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες: είχε περισσέψει ένα κονδύλι, αλλά όπως επισήμανε ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος, η περιφέρεια είχε πει ότι θα προμηθευτεί με αυτά τα χρήματα περισσότερα γεύματα για περισσότερους ανθρώπους.

Η προμήθεια επιχειρήθηκε να εξελιχθεί με fast track διαδικασίες. Στην πορεία προέκυψαν και άλλα… περίεργα φαινόμενα: από τις τρεις εταιρείες που είχαν επιλεγεί από τον κ. Βαθιώτη, οι δύο κατέθεσαν άκυρες προσφορές, πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό (!) και η τρίτη κατέθεσε προσφορά με ελάχιστη έκπτωση (1.490 ευρώ ανά μηχάνημα, με αρχικό προϋπολογισμό 1.500 ευρώ ανά μηχάνημα, βλ. ΑΔΑ: Ψ9ΞΛ7Λ7-Ι08). Μπροστά στις προειδοποιήσεις του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού για προσφυγή στον εισαγγελέα, στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του οργάνου, Νίκος Πέππας, ενημέρωσε το σώμα ότι ο διαγωνισμός ακυρώνεται «κατόπιν εντολής» του Γ. Πατούλη (βλ. «Εφ.Συν.» 8/7/2020: «Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού»). Ετσι, η «Automotive Solutions» κηρύχθηκε έκπτωτη (ΑΔΑ: 68Κ67Λ7-ΤΙΚ),

Ομως η περιφερειακή αρχή επανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2020. Επανέφερε την προμήθεια στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Αττικής, παρότι –σύμφωνα με πηγές από αρμόδιες ελεγκτικές αρχές– η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της περιφέρειας είχε σημειώσει τρεις πολύ συγκεκριμένες επιφυλάξεις:

 • α) τα χρήματα προέρχονταν από κονδύλι του υπουργείου Εσωτερικών για επισιτιστικά προγράμματα, σκοπός ασύμβατος με την προμήθεια απολυμαντικών μηχανημάτων,
 • β) απουσίαζε οποιοδήποτε τεκμηριωμένο αίτημα που να προσδιορίζει το φυσικό αντικείμενο, την ποσότητα των προς προμήθεια ειδών και ποιες συγκεκριμένες ανάγκες απολύμανσης θα καλυφθούν,
 • γ) δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας και δήμων στους οποίους θα διατεθούν τα μηχανήματα. Το μόνο σημείο στο οποίο εισακούστηκαν οι επιφυλάξεις των υπηρεσιών, είχε να κάνει με την προέλευση των πόρων: η περιφερειακή αρχή ενέταξε τη δαπάνη στον δικό της προϋπολογισμό.

Η «Automotive Solutions» αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 12/1/2021, οπότε τα μέλη της «Δύναμης Ζωής» (Γιώργος Μπαλάφας, Κατερίνα Λογοθέτη) καταψήφισαν καταγγέλλοντας «φωτογραφικές» διαδικασίες «καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές οδηγούσαν σε συγκεκριμένο τύπο μηχανήματος», ενώ επιπλέον επισήμαναν ότι «δεν είναι ορθό δεοντολογικά να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε διαγωνισμούς της Περιφέρειας Αττικής επιχειρηματίες που τυγχάνουν εκπρόσωποι συλλογικών επαγγελματικών φορέων οι οποίοι (φορείς) συνεργάζονται θεσμικά με την Περιφέρεια Αττικής» – αναφέρονταν στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Στ. Καφούνη. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σύμβουλοι της παράταξης Γ. Σγουρού (Δημήτρης Κατσικάρης, Αννα Μεθυμάκη): «Η θεσμική και πολιτική ιδιότητα του αναδόχου εγείρει ηθικό ζήτημα (…), το νόμιμο δεν είναι και ηθικό», τόνισαν.

Ηλεκτρικό Αρθρωτό Σάρωθρο

automotivesolutions.gr

Η «Automotive Solutions» πρόσφερε στον διαγωνισμό το ποσό των 902.100 ευρώ (δηλαδή προσφορά με έκπτωση μόλις 3% έναντι του αρχικού προϋπολογισμού των 930.000 ευρώ). Κατακυρώθηκε ως μειοδότης σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 23/3/2021 με ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης του Γ. Πατούλη. Ομως η προσφορά έπρεπε να είχε απορριφθεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από ελεγκτικές αρχές, η εταιρεία δεν υπέβαλε έγγραφο που ζητούνταν επί ποινή απόρριψης της προσφοράς της. Συγκεκριμένα δεν υπέβαλε πιστοποιητικό «σήμανσης CE», το υποχρεωτικό δηλαδή πιστοποιητικό για την πώληση ενός προϊόντος εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβεβαιώνει ότι πληρούνται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος.

Ετσι, λοιπόν, τον περασμένο Μάιο το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημέρωσε την Περιφέρεια Αττικής ότι απορρίπτει την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ περιφέρειας και εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιφερειακή αρχή θέλει να επιμείνει στην προμήθεια και έχει απευθυνθεί σε νομική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής αναζητώντας τρόπο άσκησης ένδικων μέσων κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική συμπόρευση Πατούλη με τα απομεινάρια της Χρυσης Αυγής
Στο περιφερειακό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η περιφερειακή αρχή Πατούλη καταψήφισε συναινετικό ψήφισμα καταδίκης των πρόσφατων νεοναζιστικών επιθέσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Προκλητική συμπόρευση Πατούλη με τα απομεινάρια της Χρυσης Αυγής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις Πατούλη σε εργασιακές εκλογές
Σε απίστευτες μεθοδεύσεις επιδόθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, παρεμβαίνοντας ευθέως σε συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων της περιφέρειας.
Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις Πατούλη σε εργασιακές εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξυπηρετήσεις δια της πλαγίας οδού από τον Πατούλη
Τις κυβερνητικές και επιχειρηματικές πιέσεις πάνω από τις δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, επιμένει να βάζει ο περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος κάλεσε εκτάκτως το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει...
Εξυπηρετήσεις δια της πλαγίας οδού από τον Πατούλη
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Επαγγελματίας πρόεδρος
Ο περιφερειάρχης Αττικής φαίνεται πως έχει την αλάνθαστη συνταγή της νίκης απέναντι σε κάθε αντίπαλο· αυτοπροβολή, λαϊκισμός, συνθηματολογία, αποποίηση ευθυνών και συνεχείς ελιγμοί μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς...
Επαγγελματίας πρόεδρος
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κράτησε το αήττητο ο Γ. Πατούλης
Ξεκάθαρη νίκη για τον Γιώργο Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Κατέγραψε περαιτέρω συσπείρωση, συγκριτικά με τον α΄ γύρο, συγκεντρώνοντας περίπου 123.000 ψήφους επιπλέον ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές.
Κράτησε το αήττητο ο Γ. Πατούλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας