• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.9°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 31.8°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.1°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.8°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 31.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  3 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 30.5°C / 35.9°C
  4 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.0°C / 32.8°C
  4 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.1°C
  4 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 33.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  25%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοκρατία με... αστερίσκους

 • A-
 • A+
Θετικοί τόνοι μεν στις αναφορές για την Ελλάδα, αλλά ηχηρές παρατηρήσεις για καθυστερήσεις στις υποθέσεις διαφθοράς, για τις διαδικασίες επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με αφορμή και τη δολοφονία Καραϊβάζ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κίτρινη κάρτα σε τομείς του κράτους δικαίου έδειξε, χθες, στην Ελλάδα η Κομισιόν. Ενώ σε γενικές γραμμές ο τόνος της έκθεσης της Επιτροπής είναι θετικός, υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι που προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες σχετικά με την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.

Η έκθεση καταγράφει κάποια θετικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί -κυρίως σε επίπεδο υποσχέσεων από πλευράς κυβέρνησης για σειρά μέτρων βελτίωσης της κατάστασης-, ωστόσο επισημαίνει καθυστερήσεις σε υποθέσεις διαφθοράς, σημαντικές ελλείψεις στην αποτελεσματική εποπτεία της εξουσίας αλλά και προβλήματα στη δημόσια διαθεσιμότητα των πληροφοριών σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης. Ειδική μνεία γίνεται για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, στο ιδιοκτησιακό των ΜΜΕ αλλά και τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων.

Πρόκειται για τη δεύτερη πανευρωπαϊκή έκθεση που εξετάζει την κατάσταση στο σύνολο της Ε.Ε. με ειδικά κεφάλαια για κάθε κράτος-μέλος. Η έκθεση του 2021 εξετάζει τις νέες εξελίξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμβαθύνοντας την αξιολόγηση των ζητημάτων που εντοπίστηκαν στην προηγούμενη έκθεση και λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Στα θετικά που καταγράφει η έκθεση είναι ότι τα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων εγκρίθηκε στις 24 Απριλίου 2021 και η εκπόνηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τη Διοικητική Δικαιοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα σχέδιο.

Επίσης, εφαρμόζονται μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης, ιδίως όσον αφορά τη συλλογή δικαστικών στατιστικών στοιχείων και τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια, και μέτρα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, αν και παραμένουν προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τις ψηφιακές υπογραφές και την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη αποτελεί προτεραιότητα. Συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις της πολιτικής δικονομίας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην απονομή της δικαιοσύνης, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις αποτελεσματικότητας.

Ωστόσο, εδώ τα καλά νέα τελειώνουν. Ανησυχίες εκφράζει η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τη διαδικασία διορισμών στις πιο υψηλόβαθμες θέσεις δικαστών και εισαγγελέων, όπου εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα. Ενα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς που η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, ακόμα συνεχίζεται.

Η συνταγματική αναθεώρηση του 2019 του καθεστώτος ασυλίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους υπουργούς είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση των νομικών ορίων για τις έρευνες και οι ασυλίες άρχισαν να αίρονται σε ορισμένες υποθέσεις διαφθοράς, τερματίζοντας ένα σημαντικό εμπόδιο για τη δίωξη της διαφθοράς υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, παραμένουν ορισμένα πρακτικά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τους πόρους για τη διερεύνηση της διαφθοράς και τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των δικαστικών φακέλων.

Τα νομοθετικά κενά δεν έχουν ακόμη καλυφθεί όσον αφορά τη ρύθμιση της άσκησης πίεσης. Σημαντικές ελλείψεις εξακολουθούν να υφίστανται όσον αφορά την αποτελεσματική εποπτεία, ιδίως λόγω της κατακερματισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ τεσσάρων εποπτικών οργάνων.

Προβλήματα καταγράφονται και στην παρακολούθηση των διατάξεων σχετικά με τη δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τη σύγκρουση συμφερόντων και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ενώ οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων από τα μέλη του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης δημοσιοποιούνται, αυτό γίνεται σε μια μορφή μη ευανάγνωστη και οι εκθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων και τις πιθανές παραβάσεις ή τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων παραμένουν μη διαθέσιμες στο κοινό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και της δημόσιας διαθεσιμότητας των πληροφοριών σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης. Η ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης (ΕΣΡ) έχει ενισχυθεί, αλλά η οικονομική της ικανότητα παραμένει αδύναμη.

Η δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου, αναφέρει η έκθεση για τη δολοφονία Γ. Καραϊβάζ, «για την οποία διεξάγεται έρευνα, έχει αναδείξει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ανάγκη βελτίωσης της προστασίας τους. Οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία Cocid-19 και δεν έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα άμεσης στήριξης των μέσων ενημέρωσης και του τομέα των μέσων ενημέρωσης», τονίζεται.

Διαφάνεια

Ενώ υπήρξαν ορισμένες βελτιώσεις στο σύστημα ελέγχου και ισορροπίας στην Ελλάδα, ορισμένες προκλήσεις παραμένουν. Ωστόσο, σημειώνονται βελτιώσεις στη διαδικασία νομοθέτησης, ιδίως όσον αφορά την περαιτέρω εφαρμογή του νόμου για την εκτελεστική εξουσία. Ειδικές πρωτοβουλίες αποσκοπούν στη βελτίωση, την τυποποίηση και την ομοιομορφία της διαδικασίας νομοθέτησης, την απλούστευση και τον εξορθολογισμό, καθώς και την εισαγωγή υψηλότερου βαθμού διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου.

Οπως σημειώνει η έκθεση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Ελλάδα δεν ενεργοποίησε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όλα τα σχετικά μέτρα ελήφθησαν σύμφωνα με την κανονική νομοθετική διαδικασία (σ.σ. εδώ φαίνεται ότι ως κανονική διαδικασία θεωρούνται και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στη διάρκεια της πανδημίας). Οι εξουσίες του Συνηγόρου του Πολίτη ενισχύθηκαν. Ωστόσο, το σύστημα καταγραφής των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης συνεχίζεται να αμφισβητείται από ορισμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ

Αρνητικοί πρωταγωνιστές της Εκθεσης

Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν τα περισσότερα προβλήματα με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν. Επίσης, σε δυσχερή θέση βρίσκεται η Τσεχία, η οποία επικρίνεται για τη σύγκρουση συμφερόντων στην κορυφή της εξουσίας, αλλά και η Βουλγαρία, για την οποία υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τη διαφθορά.

Για την Πολωνία, η έκθεση υπογραμμίζει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Βαρσοβία έχει περιθώριο μέχρι τις 16 Αυγούστου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τον διορισμό δικαστών και εισαγγελέων. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, τότε θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμα σε καθημερινή βάση, που θα μπορούσαν να φτάσουν δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε σχέση με την Ουγγαρία, η έκθεση καταγγέλλει το υψηλό επίπεδο πελατειακών σχέσεων και την έλλειψη ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου για τον εντοπισμό της διαφθοράς. Αναφέρει, επίσης, ότι ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση, η έκθεση συντάχθηκε με λανθασμένη μεθοδολογία, ήταν μεροληπτική και περιττή.

Πολλοί στις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ασκούν κριτική, γιατί, παρά τις εκθέσεις και τα λόγια, οι παρατηρήσεις της Κομισιόν δεν συνεπάγονται συγκεκριμένες κυρώσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για άμεση δράση στην πράξη.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επιστολή Ετινγκερ στον παραμορφωτικό φακό
Πώς εξηγείται η επιμονή στη διαστρέβλωση όσων αναφέρονται στην προειδοποιητική επιστολή Ετινγκερ, η οποία μάλιστα ενώ εκδόθηκε στις 16/6 άρχισε να δημοσιοποιείται στις 2 και 3 Ιουλίου, λίγες ώρες δηλαδή πριν...
Η επιστολή Ετινγκερ στον παραμορφωτικό φακό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εγκλημα διαρκείας η καταστροφή από τις πυρκαγιές, θα έχει και συνέχεια...»
Η πολύπλευρη καταστροφή από τις πυρκαγιές «δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων. Καμιά καταστροφή δεν μπορεί να αποδοθεί σε φυσικά φαινόμενα, όπως μάλιστα επιμένει η κυβέρνηση» δηλώνει...
«Εγκλημα διαρκείας η καταστροφή από τις πυρκαγιές, θα έχει και συνέχεια...»
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Βράζοντας βατράχους στη Λιουμπλιάνα...
Οταν Σλοβένοι δημοσιογράφοι σε Λουμπλιάνα και Βρυξέλλες μου έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας τους Γιάνεζ Γιάνσα τούς πολεμούσε αργά και συστηματικά, ανέφεραν το γνωστό παράδειγμα του βατράχου που συνηθίζει...
Βράζοντας βατράχους στη Λιουμπλιάνα...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναγνωστοπούλου: Δικαίωση για την αγωγή κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»
Η απόφαση «αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την τακτική της συστηματικής δολοφονίας χαρακτήρων στην οποία επιδόθηκαν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης», τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναγνωστοπούλου: Δικαίωση για την αγωγή κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, θέμα με τη διαφάνεια ιδιοκτησίας ΜΜΕ
«Τα λόμπι στην Ελλάδα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα και το πλαίσιο προστασίας του καταγγέλλοντος είναι ελλιπές», σημειώνεται.
Κομισιόν: Προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, θέμα με τη διαφάνεια ιδιοκτησίας ΜΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας