• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.1°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 22.9°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 16.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.6°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 21.2°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  85%

Ο Ηλίας Μόσιαλος σε ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση της ΚΕΔΕ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αναγκαίος, αλλά όχι τώρα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός»

 • A-
 • A+
Ο καθηγητής μίλησε για τον τριπλό ρόλο των εμβολίων αλλά εξέφρασε και τις ενστάσεις του για την υποχρεωτικότητα χωρίς να υπάρξει πρώτα πλήρης ενημέρωση, καλώντας την Εκκλησία και τους δημάρχους να συνδράμουν στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δύο αυτοκίνητα κινούνται με ταχύτητα το ένα προς το άλλο. Στο ένα βρίσκεται ο κορονοϊός. Στο άλλο, εσύ. Η μετωπική σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη και το αποτέλεσμά της τραγικό. Ομως, ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα μπορεί να μπει ένα τείχος προστασίας, που αποτρέπει τη σύγκρουση και κάθε οδυνηρή συνέπεια. Αυτό το τείχος είναι το εμβόλιο. Σώζει εσένα αλλά και όσους επιβαίνουν στο αυτοκίνητό σου.

Ηλίας Μόσιαλος

Μπορεί να δημιουργήσει και τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή αύξηση αρνητών που θα έχουν επιχειρήματα περί κυβερνητικής παρέμβασης

Αντίστοιχα απλά και εκλαϊκευμένα παραδείγματα χρησιμοποίησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (LSE), Ηλ. Μόσιαλος, μιλώντας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19, σε χθεσινή ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση της ΚΕΔΕ.

Οι δήμαρχοι της χώρας, στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησης με τον πρωθυπουργό, καλούνται να επικοινωνήσουν στις τοπικές κοινωνίες τα οφέλη του εμβολιασμού. Ο καθηγητής τούς ανέλυσε τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα γύρω από τα εμβόλια, προσφέροντας επιχειρήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δήμαρχοι προς τους δημότες τους, αλλά και ο κάθε πολίτης προς τον συμπολίτη του.

Πρώτα και κύρια, ο κ. Μόσιαλος επανέλαβε ότι, σε αντίθεση με τη νόσηση από κορονοϊό, «στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna δεν έχουμε δει να υπάρχει θνητότητα. Εκεί που υπάρχει μικρή ανησυχία είναι με το εμβόλιο της Astra Zeneca, όπου είχαμε αυτές τις ιδιάζουσες θρομβώσεις». Αλλά, μετά τη δεύτερη δόση, «το ποσοστό θνητότητας είναι 0,1 ανά 1.000.000 δόσεις», ενώ «αν 1.000.000 πολίτες κολλήσουν κορονοϊό, οι 10.000 θα πεθάνουν».

Ομως, αν και το ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό αυξάνεται ανάλογα την ηλικία, δεν κάνει διακρίσεις η λεγόμενη μακροχρόνια νόσος του Covid. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε ένα 20%-30% όσων κολλήσουν, «όχι μόνο σε όσους είναι μεγάλης ηλικίας, αλλά και στους κάτω των 50 ετών», ο ιός θα επηρεάσει το καρδιαγγειακό τους σύστημα, το αναπνευστικό και θα δημιουργήσει ώς και νευρολογικά προβλήματα.

«Κι αυτά μπορεί να επιμένουν μέχρι και για 1 χρόνο, γιατί μέχρι τόσο έχουμε γνώση, μπορεί να πάει και πολύ παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν, λόγω αυτών των επιπτώσεων της μακροχρόνιας νόσησης του κορονοϊού. Αν έχεις εμβολιαστεί και τα εμβόλια λειτουργήσουν, τότε η πιθανότητα μακροχρόνιας νόσου είναι πολύ μικρή, προφανώς, γιατί δεν θα δημιουργηθεί σημαντική νόσηση», εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας τον τριπλό ρόλο των εμβολίων:

 • Α) Αποτρέπουν τη δημιουργία σοβαρής λοίμωξης σε ποσοστό 92%-96% (ανάλογα το εμβόλιο), με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.
 • Β) Αποτρέπουν σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου.
 • Γ) Σπάνε τη διασπορά του ιού. Σε ποσοστό 70%-90% ο εμβολιασμένος δεν μεταδίδει τον ιό. Αντιθέτως, ένας ανεμβολίαστος και είναι πιθανό να νοσήσει σοβαρά και μεταδίδει τη νόσο.

Ο καθηγητής εκτίμησε ως πιθανό να έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουλίου ένα ποσοστό ανοσίας 60% μέσω εμβολίων και ένα 10% μέσω φυσικής ανοσίας. Ομως, «είναι πολύ πιθανό, τους επόμενους μήνες, να νοσήσουν περισσότεροι, άρα το 10% να εκτιναχθεί. Το ερώτημα είναι τι θα σημαίνει αυτό, γιατί σίγουρα μέχρι το τέλος της χρονιάς θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι, εκτός από αυτούς που δεν κυκλοφορούν. Και παιδιά θα εκτεθούν. Γνωρίζουμε ότι η θνησιμότητα στα παιδιά είναι απειροελάχιστη, αλλά μας απασχολεί η μακροχρόνια νόσος Covid», τόνισε, για να προσθέσει: «Θα γίνει το τείχος, αλλά η ανησυχία είναι με τι κόστος».

Πάντως, ο κ. Μόσιαλος δεν υποστήριξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: «Μπορεί να δημιουργήσει και τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή αύξηση αρνητών που θα έχουν επιχειρήματα περί κυβερνητικής παρέμβασης, αν δεν περάσουμε πρώτα τη φάση της πλήρους ενημέρωσης γύρω από τις ανάγκες του εμβολιασμού». «Στους υγειονομικούς έχουμε φτάσει σε ποσοστά συμμετοχής (στον εμβολιασμό) 75%-76%. Γνώμη μου, να περιμένουμε έναν δυο μήνες, να δούμε πού θα φτάσουν αυτά τα ποσοστά. Αν υπερβούν το 90%, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν τα ποσοστά καθηλωθούν, τότε ναι, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο έντονα -από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις της- πρέπει να τοποθετηθεί η Εκκλησία υπέρ του εμβολιασμού, τόνισε ο κ. Μόσιαλος αλλά και δήμαρχοι.

Οσον αφορά το μέλλον της πανδημίας, «το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις μεταλλάξεις», σημείωσε ο καθηγητής. «Γνώμη μου είναι ότι όσο περισσότερο (ο ιός) αναγκάζεται να προσαρμόζεται, θα γίνεται λιγότερο επικίνδυνος και με την πρόοδο και την προσαρμογή των εμβολίων θα είμαστε επαρκώς προστατευμένοι.

Το μέλλον δεν θα είναι όσο δυσοίωνο λένε. Τα νέα από την επιστήμη είναι θετικά», είπε ο κ. Μόσιαλος, εκτιμώντας ότι από την άνοιξη του 2022 θα μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από την πανδημία. «Το ζήτημα είναι πώς θα προστατευθούμε τους επόμενους μήνες», προειδοποίησε, προτείνοντας διατήρηση μέτρων προστασίας (π.χ. μάσκες σε εσωτερικούς χώρους) και έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, όπου ειδικοί θα απαντούν σε καθένα τους ερώτημα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ακόμα κι αν είστε εμβολιασμένοι, συμπεριφερθείτε σαν να μην είστε»
Μέτρα που δεν διχάζουν την κοινωνία ούτε δημιουργούν ανισότητες συστήνει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας - Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ακόμα κι αν είστε εμβολιασμένοι, συμπεριφερθείτε σαν να μην είστε»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιξαν θέμα απολύσεων για τους ανεμβολίαστους
Πλήρη σύγχυση προκάλεσαν οι αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για τα μέτρα που θα ληφθούν ενάντια σε εργαζόμενους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Ανοιξαν θέμα απολύσεων για τους ανεμβολίαστους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αφού δεν πέτυχε, προχωρά στην έσχατη λύση της επιβολής
Ακόμα και σήμερα ή διαφορετικά τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις κατηγορίες των εργαζομένων στις οποίες έχει αποφασίσει να επιβάλει υποχρεωτικούς...
Αφού δεν πέτυχε, προχωρά στην έσχατη λύση της επιβολής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγχος για τα ραντεβού
Με άγχος για την έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και για την πορεία της τουριστικής σεζόν, η οποία καίει την κυβέρνηση, στο μέγαρο Μαξίμου έχουν στραμμένο το βλέμμα στους αριθμούς των καθημερινών ραντεβού του...
Αγχος για τα ραντεβού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λανθασμένος ο αριθμός των εμβολιασμένων στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού
Τα ύστερα του κόσμου! Τα Ellinika Hoaxes που διαχειρίζονται το ελληνικό Facebook για τον εντοπισμό των fake news, αποδίδουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ψεύδη κατά το διάγγελμα που απηύθυνε το Μεγάλο Σάββατο.
Λανθασμένος ο αριθμός των εμβολιασμένων στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας