• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 18.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.9°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 26.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.6°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 22.8°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  57%

Το Τσέσνα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ακινητοποιημένο μπρούμυτα στο αεροδρόμιο Πάφου. Ευτυχώς, ο ριναίος τροχός «έσπασε» στην τροχοδρόμηση και όχι στην προσγείωση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρ’ολίγον δυστύχημα με κρατικό αεροσκάφος

 • A-
 • A+
Το Τσέσνα που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κυρίως για έλεγχο των συστημάτων ασφαλούς διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας βρέθηκε με το ρύγχος στο έδαφος, στο αεροδρόμιο της Πάφου ● Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα ● Ποιος και πώς θα μπορούσε να επωφεληθεί από το συμβάν, που έμεινε κρυφό;

Σε εικόνα διάλυσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) παραπέμπει το ατύχημα με το αεροσκάφος της, τύπου Τσέσνα, που βρίσκεται καθηλωμένο στην Κύπρο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Το κρατικό αεροσκάφος βρέθηκε με το ρύγχος του να σέρνεται έπειτα από βλάβη στο ριναίο σύστημα προσγείωσης. Η ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν ευτυχώς πολύ μικρή, αφού είχε διανύσει μόλις 23 μέτρα τροχοδρομώντας προς απογείωση. Αν το φορτωμένο με 5,5 τόνους κηροζίνης τζετ έτρεχε γρηγορότερα ή, ακόμη χειρότερα, η βλάβη εκδηλωνόταν την ώρα της απογείωσης ή της προσγείωσης, οι συνέπειες θα ήταν τραγικές.

Τα επτά άτομα που επέβαιναν στο δικινητήριο αεροσκάφος βγήκαν κακήν κακώς από την μπροστινή πόρτα. Οι δυο πιλότοι και ο μηχανικός παρέμειναν στο αεροδρόμιο της Πάφου όπου εκδηλώθηκε η βλάβη, ενώ για τους 4 ηλεκτρονικούς που επέβαιναν ακολούθησε, μετά το σοκ, ένας αγώνας δρόμου για να καταφέρουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το αεροπλάνο τύπου Cessna CE-750 Citation X υπάγεται στη Μονάδα Πτητικών Μέσων (ΜΠΜ) της ΥΠΑ που έχει ως κύρια αποστολή να αξιολογεί τη λειτουργία των ραδιοβοηθημάτων, τηλεπικοινωνιακών μέσων και ραντάρ της Πολιτικής και Πολεμικής Αεροπορίας. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν την ασφαλή διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας (προσεγγίσεις - αναχωρήσεις) και είναι απαραίτητο να ελέγχονται περιοδικά για την ορθή λειτουργία τους ή μετά από κάποια βλάβη. Επίσης, το αεροσκάφος πραγματοποιεί ελέγχους, όποτε αναφέρονται παρεμβολές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε στρατιωτικές και εμπορικές πτήσεις, και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εναέριου χώρου, όπου πολλά από τα συστήματα ελέγχου εμφανίζουν «κενά», λόγω παλαιότητας του εξοπλισμού ή προβληματικής συντήρησης.

Με την έννοια αυτή, είναι σημαντικό που η ΥΠΑ διαθέτει δικό της αεροσκάφος για να πραγματοποιεί τους ελέγχους και δεν επαφίεται στις υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής. Επίσης, με την ίδια έννοια, κινεί υποψίες κάθε συμβάν που γεννά αβεβαιότητα γύρω από την ασφάλεια πτήσεων με το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Κάπου εδώ ξεκινούν τα παράδοξα και τα ερωτήματα:

● Το κατασκευασμένο στις ΗΠΑ Cessna παραλήφθηκε από την ΥΠΑ το 2007, για να αντικαταστήσει άλλο, ελαφρύτερο αεροπλάνο που έκανε αντίστοιχους ελέγχους. Για πολλά χρόνια, η συντήρησή του γινόταν στο εξωτερικό με υψηλό κόστος. Υπήρξε περίοδος, την εποχή των πρώτων μνημονίων, που δεν το άφηναν να γυρίσει στην Ελλάδα, αν δεν εξοφλούσαμε πλήρως την οφειλή και δεν επικύρωνε η Βουλή κάποιο μεσοπρόθεσμο!

● Από το 2015 και μετά, συντηρείται τακτικά από πιστοποιημένους τεχνικούς της ΥΠΑ. Μέσα στο 2018, όμως, εμφανίζεται σειρά δημοσιευμάτων για το συγκεκριμένο αεροσκάφος με νηολόγιο SX-ECI. Ο τότε αντιπολιτευόμενος Τύπος μιλούσε για «τρύπες στην ασφάλεια πτήσεων». Τον Ιούνιο, αποκαλύφθηκαν έγγραφα της ΥΠΑ που αναφέρονταν σε διαρροές στο υδραυλικό σύστημα απόσβεσης κραδασμών ριναίου σκέλους (αυτό που κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή) αλλά και προβλήματα σε άλλα σημεία (διαβρώσεις στα συστήματα ψύξης των κινητήρων και στο πίσω δομικό δοκάρι του οριζόντιου πτερυγίου-stabilizer). Οι αναφορές στον Τύπο επανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2018 και τότε η διοίκηση της ΥΠΑ απάντησε σε ανακοίνωσή της ότι δεν βρέθηκε ίχνος διάβρωσης κατά τον μακροσκοπικό έλεγχο στο ριναίο σκέλος, το οποίο επανατοποθετήθηκε στο αεροσκάφος στις 8 Αυγούστου, μετά την επισκευή του στην Ελβετία.

● Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εισαγάγει ιδιώτες στο έργο της ΥΠΑ είναι γνωστές και σε αυτές εντάσσεται και ο νόμος που ψήφισε για τον διαχωρισμό του έργου της και τη δημιουργία ξεχωριστής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Ταυτόχρονα, ακούγονται συχνά παράπονα για βλάβες στα συστήματα αεροναυτιλίας που δεν αποκαθίστανται με... αεροπορικές ταχύτητες.

● Το Cessna συνέχισε να ταξιδεύει για τους ελέγχους στα ραδιοβοηθήματα, ενώ στην Κύπρο βρισκόταν για τον σκοπό αυτόν από τις 28 Ιουνίου. Υστερα από πολλές πτήσεις στον εναέριο χώρο του νησιού, βρέθηκε την Παρασκευή στην Πάφο, από όπου θα απογειωνόταν για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

● Το αεροσκάφος θα βρεθεί για άγνωστο χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας, ενώ άγνωστο είναι επίσης εάν θα επιληφθεί η Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων.

● Πώς θα καλυφθούν, στο μεταξύ, οι ανάγκες ελέγχου των ελληνικών συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας;

● Πώς θα επανδρωθεί το αεροσκάφος, όταν επισκευαστεί; Μετά το σοκαριστικό συμβάν, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, καμία υπηρεσία και πρεσβεία δεν κινητοποιήθηκε και οι τέσσερις ηλεκτρονικοί έτρεχαν μόνοι τους με ταξί να προλάβουν τακτική πτήση από Λάρνακα και να κάνουν μέσα στη νύχτα τεστ Covid, για να τους επιτραπεί η επιβίβαση. Το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων της ΥΠΑ έχει κλονιστεί, καθώς μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, μετά τη διάλυση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δεν ισχύει κάποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο για το ρίσκο της υπηρεσίας εν πτήσει.

● Μήπως τελικά το συμβάν στην Πάφο είναι η χρυσή ευκαιρία για να αναλάβουν τον έλεγχο των ραδιοβοηθημάτων ιδιώτες ή ξένες υπηρεσίες;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοτικό Συμβούλιο στην Αθήνα «μόνο για εμβολιασμένους»
Αντιδράσεις και πιθανές εμπλοκές προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής στην Αθήνα το αυριανό δημοτικό συμβούλιο να γίνει μόνο «για πλήρως εμβολιασμένους» και «νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο».
Δημοτικό Συμβούλιο στην Αθήνα «μόνο για εμβολιασμένους»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Βορίδης ανοίγει πόρτες για ρουσφέτια
Νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων • Καταργούνται δεκάδες εξαιρέσεις για αποσπάσεις και μετατάξεις, ώστε να μείνουν οι «ημέτεροι» στις θέσεις που έχουν επιλέξει
Ο Βορίδης ανοίγει πόρτες για ρουσφέτια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λεύκα τάραξε το δείπνο Πάιατ - Μενέντεζ
Στα εκατομμύρια δέντρα που πέθαναν όρθια μέσα στις πρόσφατες πυρκαγιές ήρθε να προστεθεί και μια λεύκα που κατέρρευσε στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που από κάτω της έτρωγαν ο Αμερικανός πρέσβης και ο πρόεδρος...
Λεύκα τάραξε το δείπνο Πάιατ - Μενέντεζ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλημμύρα αντιφάσεων και στο βάθος... επενδυτικές ευκαιρίες
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, επέμεινε ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη υποδειγματικά, απέδωσε την καταστροφή στην «κλιματική κρίση», παρείχε πλήρη κάλυψη στον Ν. Χαρδαλιά και αναφέρθηκε αναλυτικά...
Πλημμύρα αντιφάσεων και στο βάθος... επενδυτικές ευκαιρίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλύφθηκε η κυβέρνηση για τα ψεύδη σχετικά με τα πτητικά μέσα
Αυστηρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το θέμα της διαθεσιμότητας των πτητικών μέσων στις πυρκαγιές, αλλά και την επίρριψη ευθυνών από την κυβέρνηση σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλύφθηκε η κυβέρνηση για τα ψεύδη σχετικά με τα πτητικά μέσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας