• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.1°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 23.2°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η θητεία μας στο Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου»

 • A-
 • A+

Δεν αντιλαμβανόμαστε την αγριότητα των επιθέσεων και τον βομβαρδισμό των εξωδίκων που δέχεται το εξέχον μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου και διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, επειδή έκρινε ότι πρέπει να λάβει θέση στα όσα περίεργα συμβαίνουν σήμερα στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου και να δημοσιοποιήσει τα νομικά προβλήματα και τις χρονίζουσες εκκρεμότητες του ΕΚΚ

Από τον πρώην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Πάνο Λουκάκο και την πρώην αντιπρόεδρο Χριστίνα Μανωλοπούλου λάβαμε την ακόλουθη ενημέρωση σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την περίοδο της δικής τους θητείας στο ΕΚΚ:

«Η απόφασή μας τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν σύσσωμο το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε την αμετάκλητη παραίτησή του, ήταν να μην ασχοληθούμε ξανά με τα ζητήματα του προβληματικού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ωστόσο οι πρόσφατες συνεχείς αναφορές σε πεπραγμένα της δικής μας Διοίκησης αλλά και οι επιθέσεις και ο βομβαρδισμός με εξώδικα που δέχεται ένα εξέχον, σεβαστό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας, ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, μας υποχρεώνουν να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

 1. Παραλάβαμε τον Οκτώβριο του 2019 τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με τη ρητή εντολή της Υπουργού Λίνας Μενδώνη να εκκαθαρίσουμε όλες τις νομικές εκκρεμότητές του και κυρίως αυτές που προέκυπταν από το από 28/11/2018 πόρισμα του εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την περίοδο από 1/1/2012 έως 31/12/2014.
  Επισημάναμε τότε στην Υπουργό, ως όρο για την ανάληψη των καθηκόντων μας, ότι ο από το 2010 καταστατικός νόμος του ΕΚΚ ήταν όχι μόνο μη λειτουργικός, όχι μόνο εκτός τόπου, χρόνου και γενικότερων συνθηκών αλλά και αποδεδειγμένα πρόξενος ακραίων δυσλειτουργιών στη διοίκηση του ΕΚΚ. Και αυτή δεσμεύτηκε ότι τάχιστα θα αναλάμβανε τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση ενός νέου σύγχρονου νόμου τόσο για τη λειτουργία του ΕΚΚ όσο και γενικότερα για την ελληνική κινηματογραφία.
 2. Εμείς τηρήσαμε απαρεγκλίτως τις συμφωνίες μας και αποστείλαμε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο Θεόδωρου Ασπρογέρακα-Γρίβα, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., όπως είχαμε δεσμευτεί, όπως ήταν η εντολή της υπουργού αλλά όπως ήταν και δική μας απόφαση προκειμένου να μη βρεθούμε και εμείς εγκαλούμενοι διά παραλείψεων. Οχι βεβαίως για να ερευνήσει το δικηγορικό γραφείο επί της ουσίας τι είχε και τι δεν είχε συμβεί, που άλλωστε δεν ήταν αρμόδιο, αλλά αποκλειστικά και μόνο για να συντάξει σχέδιο έγκλησης, σύμφωνα με τα επιτασσόμενα από το πόρισμα του αρμόδιου Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
  Δεδομένου δε ότι τα διαλαμβανόμενα στο πόρισμα του ΓΛΚ μόνο κατ’ έγκλησιν διώκονται, η συμμόρφωση στην επιταγή του αρμόδιου ελεγκτικού κρατικού φορέα προς το ΕΚΚ μόνο με την υποβολή έγκλησης από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Γενικό Διευθυντή του ΕΚΚ προς τον αρμόδιο εισαγγελέα μπορεί να επιτευχθεί. Σημειωτέον ότι τα περιγραφόμενα στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ευρήματα έχουν -αν έχουν- διαπραχθεί διά τελέσεως από αρχικά Διοικητικά Συμβούλια, Γενικούς Διευθυντές του ΕΚΚ και συναλλασσόμενους με αυτό παραγωγούς αλλά και διά παραλείψεως από μεταγενέστερα Δ.Σ. και Γενικούς Διευθυντές που δεν απέστειλαν στον αρμόδιο εισαγγελέα σχετική έγκληση, παρά την επιταγή του ΓΛΚ.
  Προκύπτει λοιπόν σαφώς από τα δεδομένα αυτά ότι το δικό μας Διοικητικό Συμβούλιο ούτε αυτόκλητο ξεκίνησε οιαδήποτε νομική διαδικασία ούτε επιχαίροντας διακατεχόταν από οιασδήποτε μορφής τιμωρητικές προθέσεις έναντι οιουδήποτε. Προκύπτει επίσης εξ ίσου σαφώς ότι απλώς συμμορφωθήκαμε με τις επιταγές του νόμου και προχωρήσαμε σε νόμιμες διαδικασίες την ουσία των οποίων μπορεί να κρίνει αποκλειστικά και μόνο η Δικαιοσύνη και αυτή να αξιολογήσει και να αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν και αν υπάρχουν.
  Ούτε ένα δικηγορικό γραφείο έχει αρμοδιότητα να λάβει αυτές τις αποφάσεις, ούτε ένα Διοικητικό Συμβούλιο ούτε ένας Γενικός Διευθυντής ούτε ένα Υπουργείο. Συνεπώς, μετά την έκθεση διαχειριστικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αρμοδιότητα επί του θέματος έχει περιέλθει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη, αποτελεί δε μονόδρομο για όλους τους εμπλεκόμενους η αποστολή στον αρμόδιο εισαγγελέα της έκθεσης και της στηριζόμενης σε αυτήν σχετικής έγκλησης, που συνέταξε και παρέδωσε το δικηγορικό γραφείο Ασπρογέρακα-Γρίβα ήδη από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2020.
 3. Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, παραιτήθηκε σύσσωμο τον Σεπτέμβριο του 2020. Το σχέδιο έγκλησης του δικηγορικού γραφείου Ασπρογέρακα-Γρίβα υποβλήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το αρμόδιο εποπτεύον υπουργείο στις αρχές Νοεμβρίου του 2020. Εκτοτε και έως σήμερα ούτε γνωρίζουμε αλλά ούτε και ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε κάτι περί της τύχης του, δεδομένου ότι δεν έχουμε πλέον εμείς τη σχετική ευθύνη, αλλά το Δ.Σ. που μας διαδέχτηκε και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΚΚ.
 4. Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν αντιλαμβανόμαστε την αγριότητα των επιθέσεων και τον βομβαρδισμό των εξωδίκων που δέχεται το εξέχον μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου και διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, επειδή έκρινε ότι πρέπει να λάβει θέση στα όσα περίεργα συμβαίνουν σήμερα στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου και να δημοσιοποιήσει τα νομικά προβλήματα και τις χρονίζουσες εκκρεμότητες του ΕΚΚ. Δεν επιθυμούμε να αναμιχθούμε σε εσωτερικές συγκρούσεις συνδικαλιστικά οργανωμένων κινηματογραφιστών ούτε σε διενέξεις περί τις χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου προς τους αποδέκτες τους.

Ωστόσο δεν πρόκειται να αφήσουμε μόνο και έρμαιο στις επιθέσεις τον Κώστα Φέρρη, στην προσπάθειά του να επέλθει μια υποτυπώδης έστω εξυγίανση στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου και ειδικότερα του ΕΚΚ, την οποία το Διοικητικό μας Συμβούλιο, στο οποίο και αυτός επάξια μετείχε, εν μέρει μόνο λόγω της σύσσωμης παραίτησής του πρόλαβε να ολοκληρώσει.

*πρώην Πρόεδρος Δ.Σ.
**πρώην Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: «Το σκάνδαλο Novartis είναι εδώ και ζητά απαντήσεις»
Κόλαφο για όσους επιχείρησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.
Αλ. Τσίπρας: «Το σκάνδαλο Novartis είναι εδώ και ζητά απαντήσεις»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Όταν ο πρωθυπουργός υποκαθιστούσε τη Δικαιοσύνη
Την ώρα που έχει πέσει σιγή ιχθύος στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μαζεύουν άρον άρον τα κείμενά τους, ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει πολύ σημαντικές εξηγήσεις.
Όταν ο πρωθυπουργός υποκαθιστούσε τη Δικαιοσύνη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Μητσοτάκης «εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη» εν όψει εκλογών, τονίζει ο Ν. Παππάς
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικός γόνος μιας παράδοσης που ταυτίζεται με την πολιτική ανωμαλία», σημειώνει ο ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λίγες μέρες μετά την απόφαση για ειδικό δικαστήριο.
Ο Μητσοτάκης «εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη» εν όψει εκλογών, τονίζει ο Ν. Παππάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας