• Αθήνα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.3°C / 2.9°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.3°C / 0.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.4°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / -1.7°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.0°C / -3.2°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -8°C -7.6°C / -7.1°C
  4 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.1°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  6 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -1.0°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.5°C / 0.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.0°C / 2.5°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -5.7°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.3°C / -2.5°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  66%

φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO

Καταψήφισε η ευρωπαϊκή Αριστερά τον συμβιβασμό για τον κλιματικό νόμο

 • A-
 • A+

Κατώτερη των προσδοκιών –και των «κόκκινων γραμμών»– της ευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον κλιματικό νόμο που προβλέπει μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου κατά μόλις 55% ως το 2030. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη υποχώρηση, από τη μείωση κατά τουλάχιστον 70% που είχε προταθεί. 

Σημειώνεται ότι ο νόμος πέρασε με 442 υπέρ, 203 κατά, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία 51 ευρωβουλευτές.

Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης (που και αυτός καταψήφισε τον κλιματικό νόμο, όπως και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης), κυρίαρχο σημείο διαφωνίας της Αριστεράς ήταν οι δεσμεύσεις για δραστική περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, προκειμένου να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό της κλίμακας Κελσίου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (2015).

Η πρόταση της Αριστεράς ήταν για περικοπή 70%, αλλά ήταν πρόθυμη να συζητήσει ακόμα και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 60%, αλλά τίποτα λιγότερο και σίγουρα όχι 55% – με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην καταψήφισή του. 

Όπως σημείωσε ο Π. Κόκκαλης, «το Συμβούλιο, δυστυχώς, επέλεξε για μία ακόμα φορά έναν συντηρητικό και επικίνδυνο δρόμο, φέρνοντας τον Κλιματικό Νόμο με δέσμευση για τη μείωση των καταστροφικών αερίων του θερμοκηπίου μόνο στο 55%. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες προβλέψεις, καταλήγει σε έναν Κλιματικό Νόμο που δεν λαμβάνει υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα, τις γνωματεύσεις των ειδικών, τα κινήματα για το περιβάλλον και τελικά όσα απαιτούνται να γίνουν για να εξασφαλίσουμε το αύριο της ανθρωπότητας στον πλανήτη. Με βαριά καρδιά, καταψηφίζω τον Κλιματικό Νόμο στην τελική του μορφή, γιατί το κατεπείγον των καιρών δεν επιτρέπει ημίμετρες μη-λύσεις».

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για «απύθμενη υποκρισία», με αφορμή το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του δεν ψήφισαν τη συμφωνία για τον κλιματικό νόμο. 

Είχε προηγηθεί η Μαρία Σπυράκη που αναφερόταν στην καταψήφιση του νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει ο Π. Κόκκαλης ότι «καταψηφίσαμε τον προτεινόμενο Κλιματικό Νόμο γιατί αγνόησε το κοινοβούλιο (60%), την επιστήμη (70%) και την κοινωνία σε ό,τι αφορά τη φονική υπερθέρμανση της Γης. Με τέτοιους συμβιβασμούς (55% αντί 70%) φτάσαμε  να απειλείται η ανθρωπότητα από την Κλιματική Αλλαγή».

Η τοποθέτηση του Π. Κόκαλη στην Ολομέλεια

«Σας ευχαριστώ κα Πρόεδρε,

Όπως ευχαριστώ όλους που δούλεψαν για να φτάσει αυτός ο Κλιματικός Νόμος στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, που αποτελεί την πιο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι ο οδικός χάρτης μας προς την Κλιματική Ουδετερότητα.

Για αυτό το λόγο, αυτός ο νόμος έπρεπε να είναι δεόντως φιλόδοξος, αλλά και σύμφωνος με όσα ορίζει η επιστήμη και η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Στη διάρκεια του τριλόγου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απροθυμία του Συμβουλίου να κατανοήσει τη φύση της κατάστασης και φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που απέχει πολύ από τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις επιταγές της επιστημονικής κοινότητας, τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και το δικαίωμα των νέων για Κλιματική Ασφάλεια, όπως θεσπίζεται από δικαστήρια σε όλη την Ευρώπη αυτή την ώρα.

Η Έκθεση του IPCC που δημοσιεύτηκε χθες, επιβεβαιώνει πως οι προβλέψεις του Κλιματικού Νόμου που έφερε το Συμβούλιο για ψήφιση αποτελούν ημίμετρα που θα οδηγήσουν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου ακόμα και μέχρι το 2040.

Οι πολιτικές επιλογές που κάνουμε τώρα θα καθορίσουν αν η ανθρωπότητα θα ευδοκιμήσει, ή θα δοκιμαστεί για να επιβιώσει, στη διάρκεια του 21ου αιώνα. Ο νόμος θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά τον 1.5οC, αντί να μείνει στο 55%.

Δυστυχώς ο πλανήτης δεν θα πειθαρχήσει στην εκτίμηση επιπτώσεων, ούτε θα δεσμευτεί από κάποιο ‘πνεύμα συμβιβασμού’.

Για αυτό το λόγο και με βαριά καρδιά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει αυτό το νόμο. Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα και θα είμαστε στο πλευρό σας όταν το αποφασίσετε».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πέτρος Κόκκαλης: Η εξαγωγή φαρμάκων από την Ελλάδα είναι αντικοινωνική πρακτική
Παρέμβαση πραγματοποίησε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Η έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και η έλλειψη φαρμάκων στην Ευρώπη».
Πέτρος Κόκκαλης: Η εξαγωγή φαρμάκων από την Ελλάδα είναι αντικοινωνική πρακτική
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συζήτηση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ: Επικαιρότητα, Υποκλοπές, Ψηφοφορία για Frontex και Μουντιάλ
Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών, την κρίσιμη ψηφοφορία της Frontex αλλά και το Μουντιάλ του Κατάρ την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου στις 19.30.
Συζήτηση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ: Επικαιρότητα, Υποκλοπές, Ψηφοφορία για Frontex και Μουντιάλ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τις απαράδεκτες δηλώσεις Καιρίδη
Ο βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτήρισε ως «περιθωριακή» την ευρωομάδα της Αριστεράς και υποστήριξε ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ «πετάμε έδρες», εξισώνοντας στο θέμα αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Χρυσή...
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τις απαράδεκτες δηλώσεις Καιρίδη
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Γλέζος
Τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον αποκάλεσε ο Ντε Γκολ, τον Έλληνα αντιφασίστα αγωνιστή Μανώλη Γλέζο θα τιμήσει στις 28/09 το Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς.
Γλέζος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνο ακροδεξιά και ΝΔ δεν ψήφισαν υπέρ της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας
Απομονωμένη είναι η Νέα Δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο, όσον αφορά το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μόνο ακροδεξιά και ΝΔ δεν ψήφισαν υπέρ της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι νέοι εμπλέκονται στο πολιτικό γίγνεσθαι μέσω εναλλακτικών μορφών δράσης και παρέμβασης»
Η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με την Αλεξάνδρα Κορωναίου, καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τέως κοσμήτορα και υποψήφια για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για την ανάγκη ψηφιακού...
«Οι νέοι εμπλέκονται στο πολιτικό γίγνεσθαι μέσω εναλλακτικών μορφών δράσης και παρέμβασης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας