• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 25.9°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.5°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 25.8°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.7°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 25.7°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.5°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 26.0°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  39%
«Τυράκι» 5 δισ. ευρώ στην Αγκυρα για το προσφυγικό
EUROPEAN UNION
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τυράκι» 5 δισ. ευρώ στην Αγκυρα για το προσφυγικό

 • A-
 • A+
Ενώ το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν αναμένεται να προχωρήσει σε βάθος στη σημερινή σύνοδο των 27, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση για χρηματοδοτήσεις άνω των 7 δισ. ευρώ προς την Τουρκία και ακόμη τρεις χώρες για το μεταναστευτικό ● Το Κυπριακό, κλειδί για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακόμη μία παράταση των αποφάσεων για την Τουρκία θα δώσουν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συζητηθεί στο δείπνο και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε βάθος. Αντίθετα, πιο αναλυτική προβλέπεται η συζήτηση για το μεταναστευτικό, στην οποία η Κομισιόν θα παρουσιάσει με αδρές γραμμές τη χρηματοδοτική της πρόταση για την Τουρκία.

Σε non paper που διέρρευσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα ποσά που θα προτείνει για το μεταναστευτικό, περιγράφεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Παρότι είναι ακόμα στην αρχική διαδικασία, το έγγραφο δίνει κάποια ενδεικτικά ποσά που προορίζονται για την Τουρκία, αλλά και τρεις άλλες χώρες που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού: την Ιορδανία, τον Λίβανο και την ίδια τη Συρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τη μερίδα του λέοντος θα λάβει η Τουρκία. Συνολικά, αναμένεται να λάβει περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατ’ αρχάς, 535 εκατομμύρια θα διατεθούν μέχρι το τέλος του έτους και τις αρχές 2022 για ανθρωπιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Περίπου 3 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα δοθούν για την ανανέωση της συμφωνίας με την Αγκυρα ώς το 2024. Και επιπλέον, 1,9 δισ. έχει λαμβάνειν η Τουρκία ως χρωστούμενα από τη συμφωνία του 2016 - το σύνολο τότε ήταν 6 δισ., αλλά έχουν δοθεί περίπου 4 δισ. Επιπλέον, 2,2 δισ. από εθελοντικές εισφορές που εξασφαλίστηκαν από το Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε για τη Συρία θα λάβουν η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Συρία.

Διπλωμάτες διευκρίνιζαν ότι οι ηγέτες θα δώσουν εντολή στην Κομισιόν να καταθέσει άμεσα την οριστική της πρόταση. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα τη φέρει τον Σεπτέμβριο και ώς τον Δεκέμβριο θα έχει περάσει και από το Ευρωκοινοβούλιο προς εφαρμογή. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας, με τον αστερίσκο πάντως ότι θα πρέπει να συμμετάσχει και η Κύπρος. Προς το παρόν, υπάρχει μόνο ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Κομισιόν και Αγκυρας.

Εμφαση θα δίνεται στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, δηλαδή τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ. Εκεί, θα υπάρχει εντολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο, προκειμένου να καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις. Ειδική αναφορά θα υπάρχει στην παράγραφο για τη μετανάστευση σε «κράτη που εργαλειοποιούν τους μετανάστες», χωρίς να κατονομάζεται η Τουρκία, αφού έτσι κι αλλιώς αφορά και άλλα κράτη (π.χ. Μαρόκο).

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το πιο βασικό πρόβλημα σε αυτή τη φάση θα είναι το Κυπριακό, αφού η Ε.Ε. είναι κάθετη ότι η πρόταση των δύο κρατών στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Ελλάδα είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το κείμενο. Σκοπός ήταν να βελτιωθεί για την Κύπρο και να υπάρχει ουσιαστική απόρριψη της λογικής των δύο κρατών που υποστηρίζει η τουρκική πλευρά. Επίσης, Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούσαν την προσθήκη ειδικής μνείας για τυχόν προκλήσεις στα Βαρώσια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί την Αμμόχωστο στην επέτειο της εισβολής τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η αναφορά στο Κυπριακό τελικά δεν αναμένεται να είναι τόσο έντονη - παρ’ όλο που θα αναφέρεται σε συγκεκριμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελληνες διπλωμάτες ανέφεραν ότι είναι σημαντικό που η Τουρκία παραμένει στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ξεκάθαρη διατύπωση ότι οι ηγέτες θα παρακολουθούν το θέμα - δεν πετάνε δηλαδή το μπαλάκι στην Κομισιόν ή τον ύπατο εκπρόσωπο.

Χαλάει τη «γιορτή» η Ουγγαρία

Την ατμόσφαιρα της συνόδου κορυφής χαλάει ήδη το θέμα του νόμου της Ουγγαρίας που στρέφεται κατά της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ. Ηδη οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ουγγαρία είναι στο κόκκινο, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν ότι «αυτός ο νόμος είναι ντροπή». Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.», στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων προχθές στο Λουξεμβούργο, η συζήτηση ήταν έντονη. Με πρωτοβουλία του Βελγίου, αρχικά 14 κράτη υπέγραψαν τη δήλωση που καταδίκαζε τον νόμο της Ουγγαρίας, ενώ ακόμα τέσσερα -μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος- ανέμεναν τις εξηγήσεις από την υπουργό της Βουδαπέστης, Τζούντιθ Βάργκα.

Διπλωμάτες ανέφεραν τις εξηγήσεις της υπουργού ως προκλητικές, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε για εκβιασμό από τα ευρωπαϊκά κράτη επειδή η Ουγγαρία προασπίζεται τις οικογενειακές αξίες. «Είστε υποκριτές. Μας εκβιάζετε! Δεν βγήκαμε από τον κομμουνισμό για να μας εκβιάζετε για το πώς να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Μας κατηγορείτε επειδή προβάλλουμε την εικόνα της μητέρας με το παιδί της. Δεν πρέπει να προετοιμάσουμε τις γυναίκες για τον μελλοντικό τους ρόλο; Αυτή είναι μια εκβιαστική διαδικασία, μια πολιτική επιβολή ιδεολογίας», είπε η Τζούντιθ Βάργκα στους εμβρόντητους ομολόγους της.

Το θέμα της Ουγγαρίας αναμένεται να έχει και άλλες συνέπειες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή σκέφτεται να περικόψει ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη χώρα, επειδή δεν σέβεται το κράτος δικαίου - όπως άλλωστε είχαν αποφασίσει οι ηγέτες. Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά που θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, σε βάρος του οποίου έχουν προσφύγει Ουγγαρία και Πολωνία.

ΕΥΡΩΠΗ
H E.E. περιμένει την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν θέσει σε όλες τις τελευταίες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πολύ συγκεκριμένους όρους για την προσέγγιση με την Τουρκία, οι οποίοι καταγράφονται στα συμπεράσματα.
H E.E. περιμένει την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεμάτη αμηχανία η αντίδραση της Ε.Ε. στις προκλήσεις Ερντογάν
Κατά τη διάρκεια της φιέστας του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια ψυχρή καταδικαστική ανακοίνωση και αργότερα ο Ζοζέπ Μπορέλ προσπάθησε να δείξει μια πιο... ένθερμη αντίδραση.
Γεμάτη αμηχανία η αντίδραση της Ε.Ε. στις προκλήσεις Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανακουφισμένοι» προς το παρόν οι Ευρωπαίοι
Mια... ανάσα ανακούφισης πήραν οι Βρυξέλλες από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Κι αυτό γιατί, παρά τις προειδοποιήσεις και τις παραινέσεις, οι διπλωμάτες...
«Ανακουφισμένοι» προς το παρόν οι Ευρωπαίοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας