• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 30.1°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 32.0°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.7°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 30.5°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  39%

Στιγμιότυπο από γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις Πατούλη σε εργασιακές εκλογές

 • A-
 • A+
Ο περιφερειάρχης Αττικής επέβαλε τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο ● Απειλές, εκβιασμούς και καλπονοθεία κατήγγειλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της περιφέρειας που είχε καλέσει σε αποχή, όπως και η ΑΔΕΔΥ ● Μόλις το 29% ψήφισε τελικά το «εργοδοτικό» ψηφοδέλτιο.

Σε απίστευτες μεθοδεύσεις επιδόθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, παρεμβαίνοντας ευθέως σε συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων της περιφέρειας. Αξιοποιώντας κατά το δοκούν διατάξεις που προωθήθηκαν στ’ όνομα της πανδημίας, επέβαλε ηλεκτρονικές διαδικασίες στην εκλογή αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, δεχόμενος σφοδρές κατηγορίες για χειραγώγηση του οργάνου.

Οι ηλεκτρονικές εκλογές προγραμματίστηκαν για την Τρίτη και συνοδεύτηκαν από σοβαρές καταγγελίες που εγείρουν ζήτημα καλπονοθείας. Ωστόσο, «οι σχεδιασμοί της περιφερειακής αρχής δεν πέρασαν», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ενημερώνοντας ότι το 71% των εργαζομένων είπε «όχι» στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, με αποτέλεσμα το χαρακτηριζόμενο ως εργοδοτικό ψηφοδέλτιο «να τρέχει μόνο του και να βγαίνει δεύτερο».

Στις 14 Μαΐου ο κ. Πατούλης έσπευσε να προκηρύξει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιστώντας την Αττική τη μοναδική περιφέρεια που προχώρησε σε αυτή τη διαδικασία. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες ως διαβλητές και αντιδημοκρατικές. Απαίτησαν την προκήρυξη εκλογών με αυτοπρόσωπη και μυστική ψηφοφορία στις 30 Ιουνίου –όπως προβλέπει και ο νόμος– ώστε να εκφραστούν οι πραγματικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Σε τι κλίμα κλήθηκαν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά οι εργαζόμενοι; Οπως κατήγγειλε ο Σύλλογος στις 3 Ιουνίου, ενώ ήδη υπήρχε κάλεσμα αποχής, η περιφερειακή αρχή προχώρησε σε «απειλές και εκβιασμούς» κατά των εργαζομένων μέσω «δήθεν ενημερωτικού» δελτίου που σημείωνε ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική». Αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία είχε κηρύξει και η ΑΔΕΔΥ, αλλά και πάλι συνεχίστηκαν οι απειλές από την περιφερειακή αρχή Πατούλη σε όσους δήλωσαν ότι θα απέχουν από τις εφορευτικές επιτροπές και τις εκλογές, σύμφωνα με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων. Η «απάντηση» της περιφερειακής αρχής απέναντι στις καταγγελίες δόθηκε με ένα μείγμα σιωπής από την πλευρά της, φίμωσης των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων του περιφερειακού συμβουλίου και απόδρασης από συλλογικές διαδικασίες.

Στο περιφερειακό συμβούλιο της 7ης Ιουνίου σύσσωμες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας παρουσία συνδικαλιστών του Συλλόγου της Περιφέρειας Αττικής και της ΑΔΕΔΥ. Ομως συζήτηση δεν έγινε μετά τις αρνητικές ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης, των εκλεγμένων με το χρυσαυγίτικο ψηφοδέλτιο της «Ελληνικής Αυγής» και της παράταξης του Θ. Τζήμερου. Την ίδια στιγμή που η περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη επέμενε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, είχαν δρομολογηθεί διά ζώσης εκλογικές διαδικασίες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, στον Δήμο Αθηναίων και –μεταξύ άλλων– στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όπως τόνισε η «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής».

Επτά αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου ζήτησαν –όπως προβλέπει ο νόμος– να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα. Η περιφερειακή αρχή είχε περιθώριο 6 ημερών, αλλά επέλεξε να συγκαλέσει το όργανο την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, το απόγευμα της Τρίτης, 15 Ιουνίου, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αποδείχτηκε ότι το έκτακτο συμβούλιο συγκλήθηκε για να διαλυθεί.

Συμμετείχαν 46 αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι (απαιτούνταν 51 για απαρτία), καθώς επέλεξαν να απουσιάσουν –και πάλι σε κοινή «γραμμή»– η παράταξη Πατούλη, οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, η παράταξη Τζήμερου και λοιποί ανεξάρτητοι-συνεργαζόμενοι με την περιφερειακή αρχή. Οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι ζήτησαν να γίνει έστω διάλογος, αλλά ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου έκλεισε τη σύνδεση της τηλεδιάσκεψης (και το σύντομο σχετικό βίντεο εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο!).

Λίγες στιγμές νωρίτερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων της περιφέρειας είχε προβεί σε δύο σοβαρές καταγγελίες:

 • α) σε αρκετούς εργαζομένους εστάλησαν από το ηλεκτρονικό σύστημα περισσότεροι από έναν κωδικοί εκλογέα, δηλαδή μπορούσαν να ψηφίσουν περισσότερες από μία φορές,
 • β) αντιπεριφερειάρχες κάλεσαν προϊσταμένους να μεταφέρουν στους εργαζομένους την επιθυμία του περιφερειάρχη να είναι μεγάλη η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία «προκειμένου βέβαια να εκφραστεί η στήριξη στο εργοδοτικό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και των γνωστών χαμαιλεόντων», περιγράφει ο Σύλλογος.

Χθες, η περιφερειακή αρχή Πατούλη υποστήριξε ότι «συνειδητά δεν παρενέβη» στην ηλεκτρονική ψηφοφορία και πέταξε το «μπαλάκι» στα «αρμόδια υπουργεία» (εννοεί το υπουργείο Εσωτερικών), επικαλούμενη υπουργική απόφαση που «ρητώς απαγορεύει τη διά ζώσης διενέργεια εκλογών» λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Πρόκειται για αδύναμους ισχυρισμούς. Ο νόμος προβλέπει δυνητικά και όχι υποχρεωτικά τη διενέργεια ηλεκτρονικών εκλογών, ενώ πολύ πρόσφατα (11 Ιουνίου) με τον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στο Δημόσιο δόθηκε νέα παράταση στη θητεία των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (νωρίτερα οι θητείες είχαν παραταθεί έως 30 Ιουνίου).

Στις ηλεκτρονικές εκλογές συμμετείχε μόνο το «εργοδοτικό» ψηφοδέλτιο και η συμμετοχή των εκλογέων περιορίστηκε στο 29%, με τον Σύλλογο να υπογραμμίζει ότι «στη συνείδηση των εργαζομένων δεν νομιμοποιούνται η διαδικασία και τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Οι μεθοδεύσεις του Γ. Πατούλη αναπτύχθηκαν ενώ προωθούνταν προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα όσα έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής δείχνουν το μέλλον που επιφυλάσσουν οι κυβερνητικές διατάξεις...

Στα χνάρια της Κεραμέως

Οπως πολύ εύστοχα σχολίαζε προ ημερών η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) «ο Γιώργος Πατούλης ζήλεψε τη «δόξα» Κεραμέως». Γιατί το λέει αυτό η Ομοσπονδία; Γιατί η πρώτη διδάξασα της τηλεψηφοφορίας (μετά την τόσο πετυχημένη τηλεκπαίδευση...) είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που τον Νοέμβριο του 2020 επέβαλε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες ανάδειξης αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, με τους τελευταίους να γυρνούν μαζικά την πλάτη τους σε μία εκλογική διαδικασία-παρωδία, σχεδόν χωρίς υποψηφίους και με αποχή που έφτασε το 95%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κράτησε το αήττητο ο Γ. Πατούλης
Ξεκάθαρη νίκη για τον Γιώργο Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Κατέγραψε περαιτέρω συσπείρωση, συγκριτικά με τον α΄ γύρο, συγκεντρώνοντας περίπου 123.000 ψήφους επιπλέον ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές.
Κράτησε το αήττητο ο Γ. Πατούλης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
Χαρακτηριστικά… ιατρικού συμβουλίου φαίνεται να αποκτά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, λόγω των συμβούλων που εκλέγει η παράταξη του ενός εκ των δύο υποψήφιων περιφερειαρχών που πέρασαν στον β' γύρο.
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύσκολη συγκατοίκηση
Ο απερχόμενος δήμαρχος Αμαρουσίου κατέγραψε μεν σαφή διαφορά από τη νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου αλλά θα καλείται να αναζητά συναινέσεις από συμβούλους τουλάχιστον άλλης μιας παράταξης
Δύσκολη συγκατοίκηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο 3,8% η ψαλίδα Πατούλη - Δούρου
Ερευνα της «Vox Pop Analysis» για την Περιφέρεια Αττικής: Πορεία ανατροπής των μέχρι πρότινος δημοσκοπικών προγνωστικών ακολουθεί η υποψηφιότητα της νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, λίγες μόλις ημέρες...
Στο 3,8% η ψαλίδα Πατούλη - Δούρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική συμπόρευση Πατούλη με τα απομεινάρια της Χρυσης Αυγής
Στο περιφερειακό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η περιφερειακή αρχή Πατούλη καταψήφισε συναινετικό ψήφισμα καταδίκης των πρόσφατων νεοναζιστικών επιθέσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Προκλητική συμπόρευση Πατούλη με τα απομεινάρια της Χρυσης Αυγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας