• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.7°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 7.4°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.2°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.1°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.1°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  7 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.4°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 7.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Εργασίας

 • A-
 • A+
Κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, ιστορικοί, παίρνουν θέση και σκιαγραφούν τις ζοφερές επιπτώσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Δεν περίμεναν άπραγοι, δεν έκαναν απλά ανακοινώσεις ο καθένας από μόνος του. Μαζεύτηκαν, συνομίλησαν όλοι μαζί και, μετά την πρώτη τους διαδικτυακή εκδήλωση πριν από λίγες ημέρες, έπονται και άλλες δράσεις και διαφορετικές. Η «Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της εργασίας» συγκροτήθηκε τον Απρίλιο 2021.

Σε αυτή συμμετέχουν ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, ερευνητές και η ομάδα συνεχώς διευρύνεται. Και πώς να μη γίνει κάτι τέτοιο, με ένα εργασιακό νομοσχέδιο που είναι προ των πυλών, μα θα μας οδηγήσει σίγουρα στην «κερκόπορτα». Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος της Πρωτοβουλίας: να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο για την υπεράσπιση της εργασίας, να εργαστεί υπέρ των εργαζόμενων γυναικών και αντρών, των ανέργων, των νέων που εισέρχονται σε μια αγορά εργασίας όπου τείνει προς εξαφάνιση το δικαίωμα της σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης απασχόλησης.

Στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας, πριν από μερικές μέρες, συμμετείχαν οι Χρήστος Γούλας (διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), Γιώργος Ιωαννίδης (οικονομολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), ιστορικός του ΕΚΠΑ, Αντώνης Λιάκος (ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Γεωργία Πετράκη (κοινωνιολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Γιώργος Τσιώλης (κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Ο κ. Γούλας έδωσε σαφή στοιχεία για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και τις αμοιβές τους: το 25% αμείβεται με έως 500 ευρώ/μήνα, το 39% αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό και βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, το 17% εργάζεται με παρατεταμένο ωράριο (πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα - με τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο στο 8%), το 33% εργάζεται και τα Σαββατοκύριακα (ευρωπαϊκός μέσος όρος 20%), το 20% μόνο των εργαζομένων καλύπτονται με συλλογικές συμβάσεις (70% το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό).

Αν αυτά ισχύουν τώρα, τι θα γίνει με τον νέο νόμο Χατζηδάκη; «Η ανάπτυξη που βασίζεται σε συνεχή μείωση του εργασιακού κόστους, εκτός από παρωχημένο και συντηρητικό μοντέλο, είναι και αποτυχημένο παραγωγικά και οικονομικά. Το νομοσχέδιο αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην εργασία και την οικονομία», απάντησε ο Χρήστος Γούλας.

«Το επιχείρημα πως, μειώνοντας το κόστος εργασίας, θα έρχονταν επενδύσεις που θα ξαναζέσταιναν την οικονομία έχει ήδη καταρρεύσει, καθώς από τα διαγράμματα φαίνεται ότι οι επενδύσεις είναι το αντίστροφο είδωλο των κερδών και αυξάνονται, όταν τα κέρδη συμπιέζονται», είπε ο καθηγητής Γ. Ιωαννίδης. «Και γι’ αυτό το νομοσχέδιο θα είναι καταστροφικό», τόνισε. «Οι δυνητικές απώλειες θα φτάσουν τουλάχιστον τις 38.000 θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης».

Για «κοινωνικό ακρωτηριασμό της χώρας» έκανε λόγο ο ιστορικός Α. Λιάκος, δίνοντας έμφαση στην ατομική διαπραγμάτευση έναντι των συλλογικών που κατοχυρώνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων που θα φέρει, αλλά και στις δεσμεύσεις σε περίπτωση επόμενης, διαφορετικής κυβέρνησης.

Η Γ. Πετράκη μίλησε, μεταξύ άλλων, για την παραπλανητική γλώσσα του νομοσχεδίου («ενώ μιλά, για παράδειγμα, για τη δημοκρατία στην εργασία, ενισχύει σημαντικά το διευθυντικό δικαίωμα»), καθώς και για τη διατάραξη της κοινωνικής δημοκρατίας που θα επιφέρει, μια και είναι «ανενδοίαστα μεροληπτικό υπέρ των εργοδοτών».

Τέλος, ο Γ. Τσιώλης υπογράμμισε τις δομικές κοινωνικές επιπτώσεις που το νομοσχέδιο θα φέρει στις ζωές όλων μας, κάνοντας λόγο και για τη μη διάκριση ελεύθερου και εργασιακού χρόνου, αλλά και για το πλέον σοβαρό του ότι «ως εργατική δύναμη θα λογίζεται πλέον το σύνολο της υποκειμενικότητας του εργαζομένου!».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνοικία... ο εφιάλτης
Απολύσεις γίνονται, ηθοποιοί δεν αποζημιώνονται, επιχειρηματίες ζημιώνονται, άρρωστοι από κορονοϊό εργαζόμενοι στο θέατρο πετιούνται στον δρόμο, ανεμβολίαστοι (που δεν τους επιτρέπεται ο εμβολιασμός) χάνουν τη...
Συνοικία... ο εφιάλτης
ΒΟΥΛΗ
Διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος στον ΗΣΑΠ ζητάει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της έλλειψης επαρκών και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης της εργασίας», επισημαίνουν οι βουλευτές του...
Διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος στον ΗΣΑΠ ζητάει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Σε μια υπερ-ευέλικτη αγορά, οι εργαζόμενοι θα “βράζουν στο ίδιο καζάνι”»
Η Μαρία Καραμεσίνη είναι καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου...
«Σε μια υπερ-ευέλικτη αγορά, οι εργαζόμενοι θα “βράζουν στο ίδιο καζάνι”»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνηση επιστημόνων υπέρ των εργατικών κεκτημένων
«Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Εργασίας» ονομάζουν δεκάδες ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, ανθρωπολόγοι της εργασίας και ερευνητές τη σειρά δράσεων που αναλαμβάνουν για την...
Κίνηση επιστημόνων υπέρ των εργατικών κεκτημένων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα κάγκελα η αντιπολίτευση για το εργασιακό
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 διαπιστώνουν επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και προεξοφλούν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά και ότι θα αγωνιστούν για να το μπλοκάρουν.
Στα κάγκελα η αντιπολίτευση για το εργασιακό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαμαρτυρία για το 8ωρο
Τη δική τους τούρτα γενεθλίων πρόσφεραν εργαζόμενοι και σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ στον Κωστή Χατζηδάκη με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αγώνα για την υπεράσπιση των...
Διαμαρτυρία για το 8ωρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας