• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 28.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.1°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  34%
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απαντά στον Κώστα Φέρρη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απαντά στον Κώστα Φέρρη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στον Κώστα Φέρρη απαντά η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με επιστολή που εστάλη στην εφημερίδα μας και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ, κ. Μάρκος Χολέβας.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Στις 6.6.2021, η Εφημερίδα σας δημοσίευσε στην έντυπη έκδοσή της, υπό τον τίτλο “Αντρο κακουργημάτων το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου”, τμήμα της συνέντευξης του σκηνοθέτη κ. Κώστα Φέρρη, ολόκληρη δε στον ιστότοπο “www.efsyn.gr”.

Στη συνέντευξή αυτή του κ. Φέρρη, περιέχονται, μεταξύ άλλων, αβάσιμες και ανακριβείς πληροφορίες και ισχυρισμοί σχετικά με τη λειτουργία και τις διοικήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα, ουδείς αμφισβήτησε, έκρινε ή συνέκρινε το έργο και τα πεπραγμένα της Διοικήσεως στην οποία συμμετείχε ο κ. Φέρρης, οφείλουμε, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, να επισημάνουμε τα εξής:

Ο κ. Φέρρης αναφέρει στην συνέντευξή του, ότι κατά το χρόνο κατάργησης της προϊσχύσασας νομικής μορφής του ΕΚΚ ως ανωνύμου εταιρίας και ίδρυσης του ΝΠΙΔ που τη διαδέχθηκε με τον νόμο 3905/2010, η περιουσία του ΕΚΚ “δεν καταγράφηκε ούτε παρελήφθη από καμία διοίκηση, όπως ορίζει με σαφήνεια ακόμα και ο (κατά τα άλλα απαράδεκτος) Νόμος Γερουλάνου (3905/2010)”. Ομως, ο εν λόγω νόμος δεν ορίζει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, ορίζει ρητώς (άρθρο 9 παρ. 5 Ν. 3905/2010) ότι “Ολα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, καθώς και το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου περιέρχονται αυτοδικαίως στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία ‘Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου’ που ιδρύεται με τον παρόντα νόμο ως καθολικού διαδόχου, χωρίς καμία ειδικότερη διαδικασία ή διατύπωση και φορολογική ή άλλη επιβάρυνση”.

Συναφώς, αβάσιμος είναι ο ισχυρισμός του κ. Φέρρη ότι “2.500 κόπιες ταινιών... σαπίζουν στην υγρασία των υπογείων του Κέντρου”.

Και τούτο διότι, όπως ακριβώς συνέβαινε και επί της θητείας της Διοικήσεως στην οποία συμμετείχε ο κ. Φέρρης, το ΕΚΚ διατηρούσε και διατηρεί καταλογογραφημένες κόπιες και τα υλικά που απέκτησε στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του και ουδέποτε είχε πρόβλημα στη διαχείριση του αρχείου του.

Τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, οι κόπιες και τα υλικά που διατηρούνται στο αρχείο του ΕΚΚ αξιοποιούνται για την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου στο πλαίσιο εκδηλώσεων που συμμετέχει ή στηρίζει το ΕΚΚ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με την κατάσταση και αξιοποίηση του αρχείου του ΕΚΚ, επισημαίνεται ότι, επί ημερών της διοίκησης στην οποία συμμετείχε ο κ. Φέρρης, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του μηχανήματος ψηφιοποίησης Jaguar, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση στις ταινίες που είχαν ψηφιοποιηθεί μέσω του συστήματος αυτού.

Ο κ. Φέρρης αναφέρεται επίσης στο σχέδιο έγκλησης το οποίο συνέταξε το δικηγορικό γραφείο Ασπρογέρακα-Γρίβα το οποίο εσφαλμένα χαρακτηρίζει ως “πόρισμα”, αντιποιούμενος κατά αυτόν τον τρόπο το έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η Διοίκηση στην οποία συμμετείχε ο κ. Φέρρης είναι αυτή που ανέθεσε στο εν λόγω γραφείο τη σύνταξη σχεδίου εγκλήσεως προς αξιολόγηση από τη Διοίκηση, χωρίς να υπάρχει οιαδήποτε ουσιαστική ανάμειξη της νομικής υπηρεσίας του ΕΚΚ, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Περικλή Πολυχρονίδη. Συναφώς, ουδέποτε υπήρξε απόφαση της Διοίκησης διά της οποίας παρασχέθηκε εξουσιοδότηση προς οιονδήποτε για την εκπροσώπηση του ΕΚΚ ενώπιον οποιασδήποτε αρμόδιας αρχής ή Δικαστηρίου.

Τόσο δε το σχέδιο δικογράφου που συνέταξε το δικηγορικό γραφείο Ασπρογέρακα-Γρίβα, όπως και η έκθεση της δικηγορικής εταιρίας “Κ.Φ. Καλαβρός και Συνεργάτες”, αμέσως μόλις ελήφθησαν, τέθηκαν υπόψη της νομικής υπηρεσίας του ΕΚΚ, η οποία συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία που δέον να τεθούν -και θα τεθούν- υπόψη της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Πλέον των ανωτέρω, στην συνέντευξή του, ο κ. Φέρρης αναφέρεται, όλως αορίστως σε “διατάξεις του νόμου του κράτους περί ασυμβιβάστου” και σε υποτιθέμενη “παρανομία των Χολέβα και Μητρόπουλου”, οι οποίοι ακύρωσαν τις διατάξεις της διοίκησης Βαφέα περί ασυμβιβάστου.

Ωστόσο, το σύστημα αξιολόγησης προτάσεων μέσω των Αναγνωστών (readers) παρέχει αντίστοιχες εγγυήσεις αμεροληψίας σε σχέση με τα συστήματα που είχαν θεσπίσει στο παρελθόν διάφορες διοικήσεις, μεταξύ των οποίων και η διοίκηση Βαφέα.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω διαδικασία αξιολόγησης ισχύουν και έχουν οριστεί με σαφήνεια τα απαραίτητα ασυμβίβαστα, που εξασφαλίζουν ότι ένας Αναγνώστης δεν μπορεί να μετέχει ως Αξιολογητής σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο οποίο έχει καταθέσει πρόταση ή εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Τα ασυμβίβαστα αυτά ,τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, ενσωματώνονται και στις συμβάσεις που υπογράφουν οι Αναγνώστες με το ΕΚΚ. Τα δε καλλιτεχνικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται από τους Αναγνώστες και τις αρμόδιες διευθύνσεις είναι, επίσης, εκ των προτέρων γνωστά, έχοντας γνωστοποιηθεί στους συναλλασσόμενους με το ΕΚΚ με σχετική ανακοίνωση από τις 14.1.2021. Σε αντίθεση δε με προηγούμενες διοικήσεις, το τρέχον Δ.Σ. δεν έχει ποτέ ανατρέψει εισήγηση των αρμοδίων οργάνων του ΕΚΚ σχετικά με την επιλογή προτάσεων ή ταινιών προς χρηματοδότηση.

Επιπροσθέτως, κατά τις ανακοινώσεις χρηματοδοτήσεων στις 30.3.2021, καμία διαμαρτυρία δεν διατυπώθηκε περί αναξιοπιστίας της διαδικασίας ή των εγκρίσεων, παρόλο που χρησιμοποιήθηκε η ιδία “δεξαμενή” Αναγνωστών με αυτή των τελευταίων εγκρίσεων. Αν και αυτονόητο, σημειώνεται ότι προκειμένου να επιλεχθεί ένα πρόσωπο από τη “δεξαμενή” των Αναγνωστών προκειμένου να αξιολογήσει τις προτάσεις ενός χρηματοδοτικού προγράμματος, έχει προηγηθεί έλεγχος των σχετικών ασυμβιβάστων. Δεν πρόκειται συνεπώς για τυχαία διαδικασία αλλά για επιλογή προσώπων τα οποία πληρούν τα απαιτούμενα τυπικά αλλά και ουσιαστικά κριτήρια.

Συναφώς με τα ανωτέρω, επισημαίνουμε ότι, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο κ. Φέρρης, το ΕΚΚ σε καμμία περίπτωση δεν δίδει στους παραγωγούς προτεραιότητα έναντι των σκηνοθετών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ουδείς σκηνοθέτης εμποδίζεται από το να ενεργήσει ο ίδιος ως παραγωγός της ταινίας του ή να συστήσει δική του εταιρία παραγωγής και ουδέποτε το ΕΚΚ έχει αρνηθεί την εξέταση πρότασης η οποία υποβάλλεται από σκηνοθέτη που ενεργεί ο ίδιος ως παραγωγός.

Αναφορικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΚ, επισημαίνουμε ότι η διοίκηση στην οποία συμμετείχε ο κ. Φέρρης δεν ήταν η πρώτη που κατήρτισε εσωτερικό κανονισμό. Από το έτος 2012 μέχρι σήμερα έχουν επανειλημμένως υποβληθεί από διοικήσεις του ΕΚΚ προς το Υπουργείο Πολιτισμού σχέδια εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας, των οποίων τη θέσπιση τα συναρμόδια υπουργεία δεν ολοκλήρωσαν. Εν προκειμένω, έχει ήδη προωθηθεί προς υπογραφή από τα συναρμόδια υπουργεία ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας που κατήρτισε το τρέχον Δ.Σ. του ΕΚΚ και υπέβαλε προς το ΥΠΠΟΑ την 4.12.2020.

Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένου ότι οι αναφορές του κ. Φέρρη περί δήθεν παράνομων ενεργειών οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΚ, ως και οι πλήρεις υπαινιγμών αναφορές του σχετικά με το έργο των υπαλλήλων, στελεχών και συνεργατών του ΕΚΚ, τυγχάνουν αβάσιμες και δυσφημιστικές, θέτουμε την παρούσα επιστολή υπόψη σας και σας ζητούμε να προβείτε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποκατάσταση της αλήθειας.

Με τιμή.
Για το ΕΚΚ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Μάρκος Χολέβας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή του παραγωγού Π. Παπαχατζή
Με αφορμή τη συνέντευξη του Κώστα Φέρρη, που δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» (έντυπη και ηλεκτρονική) στις 5 και 6/6/2021 λάβαμε και δημοσιεύουμε ολόκληρη την παρακάτω επιστολή του παραγωγού Παναγιώτη Παπαχατζή...
Επιστολή του παραγωγού Π. Παπαχατζή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμαρτυρία από τον πρόεδρο της ΠΟΜΕΝΣ Δ. Ρώτα
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Δημήτρης Ρώτας, απέστειλε στην «Εφ.Συν.» εξώδικο διαμαρτυρίας σχετικά με ρεπορτάζ μας που τον αφορούσε. Σε αυτό αναφέρει:
Διαμαρτυρία από τον πρόεδρο της ΠΟΜΕΝΣ Δ. Ρώτα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ενας ένας οι υπουργοί επιβεβαιώνουν την «Εφ.Συν.»
Μπίνγκο! Καθημερινά κι ένας υπουργός βγαίνει με τις πράξεις του και τα λεγόμενά του να επιβεβαιώσει την «Εφημερίδα των Συντακτών». Ευχαριστούμε παιδιά, ευχαριστούμε.
Ενας ένας οι υπουργοί επιβεβαιώνουν την «Εφ.Συν.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η μηνυτήρια αναφορά ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»-Ποιους βάζει στο στόχαστρο
Εκ βαθέων διερεύνηση των καταγγελιών ζητά ο Χρ. Σπίρτζης, μιλώντας για παρακράτος και συμπεριφορές νύχτας σε κρατικές υπηρεσίες.
Η μηνυτήρια αναφορά ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»-Ποιους βάζει στο στόχαστρο
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Σφυρίζει αδιάφορα» για το θέμα Χαρδαλιά ο Κικίλιας
Μπορεί να είναι ο υπουργός Υγείας και αρμόδιος, θεωρητικά, για τη χάραξη πολιτικής στην προστασία από την πανδημία, όμως ο Βασίλης Κικίλιας δεν… παρακολουθεί τις εξελίξεις.
«Σφυρίζει αδιάφορα» για το θέμα Χαρδαλιά ο Κικίλιας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μηνυτήρια αναφορά και αμείλικτα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ προς Χαρδαλιά-Μητσοτάκη
Στον Άρειο Πάγο ο Χρ. Σπίρτζης για τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδα των Συντακτών». Κλιμακώνει την επίθεση η αξιωματική αντιπολίτευση
Μηνυτήρια αναφορά και αμείλικτα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ προς Χαρδαλιά-Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας