• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.3°C / 5.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -1.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -2.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.2°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.9°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.4°C / 2.1°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 2.8°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  66%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σφοδρές αντιδράσεις για τις απολύσεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ

 • A-
 • A+
Oι λόγοι της απόλυσης των 7 εργαζομένων είναι «ξεκάθαρα εκδικητικοί», τονίζει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει λόγο για «τις πρώτες απολύσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο με τη σφραγίδα της κυβέρνησης της Ν.Δ».

Για «πρωτοφανή και απαράδεκτη αυτή ενέργεια του διορισμένου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκκαθαριστή» κάνει λόγο ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς & Νήσων, αναφερόμενος στην απόλυση επτά εργαζομένων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. 

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι λόγοι της απόλυσης «είναι ξεκάθαρα εκδικητικοί, καθώς οι απολύσεις αφορούν 7 από τους 35 εργαζόμενους στο Ταμείο, αυτούς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες μεταξύ άλλων ορίσθηκε ο συγκεκριμένος υπάλληλος ως εκκαθαριστής του Ταμείου και ορίσθηκε η διαδικασία της εκκαθάρισης, υπόθεση που εκδικάζεται την Τρίτη 8 Ιουνίου».

Ο Σύλλογος στρέφεται και κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, καθώς τονίζει ότι «η απαράδεκτη, αντεργατική και εκδικητική αυτή ενέργεια βαραίνει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η οποία απολύει υπαλλήλους με μακρόχρονη εργασιακή προϋπηρεσία, ανακινώντας μνήμες από το πολύ πρόσφατο παρελθόν των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο ΥΠΠΟΑ».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει λόγο για «τις πρώτες απολύσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο με τη σφραγίδα της κυβέρνησης της Ν.Δ». Επίσης, στέλνει μήνυμα στην υπουργό Πολιτισμού πως «όσες αντιδημοκρατικές μεθόδους και αν χρησιμοποιήσει δεν πρόκειται οι απολυμένοι συμπολίτες μας να μείνουν ανυπεράσπιστοι».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ

Την απόλυση επτά (7) εργαζομένων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας κοινοποίησε στις 31/5/2021 ο εκκαθαριστής του Ταμείου Ευάγγελος Χουντάλας!

Η πρωτοφανής και απαράδεκτη αυτή ενέργεια του διορισμένου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκκαθαριστή έρχεται να επισφραγίσει μια διαδικασία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν τέθηκαν σε καθεστώς “αναστολής σύμβασης” μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020, αρχικά δύο και στη συνέχεια άλλοι πέντε εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια, με νέα του απόφαση στις 17 Δεκεμβρίου, ο εκκαθαριστής έθεσε όλους τους παραπάνω εκ νέου σε καθεστώς αναστολής της εργασίας από 21-12-2020 έως και 31-8-2021, χωρίς ούτε καν να προβλεφθεί κάποια αποζημίωση για το διάστημα της αναστολής ούτε βέβαια να μπορούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να λάβουν έστω τα 534 ευρώ λόγω κόβιντ.

Τώρα, με την καταγγελία της σύμβασής τους, δηλαδή την απόλυσή τους, ολοκληρώνεται μια μεθόδευση που στοχεύει στην εργασιακή και οικονομική εξόντωση των συγκεκριμένων συναδέλφων, δεδομένου ότι δεν μπορούν καν να λάβουν το επίδομα ανεργίας, διότι δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, εξαιτίας της προηγούμενης θέσης των συμβάσεών τους σε καθεστώς αναστολής!

Οι παραπάνω εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί από το 1997 έως το 2008 και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4598/2019, όπου προβλέφθηκε το πέρασμα της λειτουργίας του παιδικού σταθμού και της λειτουργίας των κατασκηνώσεων στο ΥΠΠΟΑ και η ένταξη των εργαζομένων στις δομές του, θα έπρεπε ήδη να έχουν ενταχθεί στις προσωποπαγείς θέσεις που είχαν προβλεφθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Παρότι υπέβαλαν την προβλεπόμενη αίτηση και, κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών τους, συντάχθηκε σχετική έκθεση, η οποία διαβιβάστηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο έκρινε ότι πληρούν τις απαιτήσεις των άρθρων 4 έως 9 του Υπαλληλικού Κώδικα και τα τυπικά προσόντα της εκπαιδευτικής βαθμίδας και της ειδικότητας τους και γνωμοδότησε θετικά υπέρ της μεταφοράς τους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τώρα απολύονται!

Οι λόγοι της απόλυσης είναι ξεκάθαρα εκδικητικοί, καθώς οι απολύσεις αφορούν 7 από τους 35 εργαζόμενους στο Ταμείο, αυτούς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες μεταξύ άλλων ορίσθηκε ο συγκεκριμένος υπάλληλος ως εκκαθαριστής του Ταμείου και ορίσθηκε η διαδικασία της εκκαθάρισης, υπόθεση που εκδικάζεται την Τρίτη 8 Ιουνίου.

Η απαράδεκτη, αντεργατική και εκδικητική αυτή ενέργεια βαραίνει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η οποία απολύει  υπαλλήλους με μακρόχρονη εργασιακή προϋπηρεσία, ανακινώντας μνήμες από το πολύ πρόσφατο παρελθόν των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο ΥΠΠΟΑ.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί άλλο έναν κρίκο, με θύματα δυστυχώς εργαζόμενους, στην προσπάθεια να δοθεί “τέλος” σε ένα ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν και για το οποίο ο Ενιαίος Σύλλογος έχει ζητήσει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις, τόσο για την εσπευσμένη θέση του φορέα σε εκκαθάριση όσο και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Δυστυχώς, αντί για την διαλεύκανση των ανοιχτών υποθέσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και το πέρασμα των υπαλλήλων του στο ΥΠΠΟΑ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ επιδίδεται σε συνεχείς προσπάθειες να “τιμωρήσει” τους υπαλλήλους που είτε δεν συναίνεσαν στην συγκάλυψη των υποθέσεων είτε, από θέσεις ευθύνης, εργάστηκαν για την διαλεύκανσή τους!

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων καταγγέλλει απερίφραστα και κατηγορηματικά τις απολύσεις των συναδέλφων και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο ΥΠΠΟΑ, όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς του Υπουργείου να καταδικάσουμε τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές και να απαιτήσουμε από κοινού:

 • Την άμεση ανάκληση των απολύσεων.
 • Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης του συνόλου των συναδέλφων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε προσωποπαγείς θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο ΥΠΠΟΑ όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 του ν. 4598/2019.

 

Η κοινή δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο και η δημοκρατία των «Αρίστων»

Βρεθήκαμε σήμερα στο ΥΠΠΟΑ, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να προβούμε σε πεντάλεπτη παράσταση διαμαρτυρίας για τις πρώτες απολύσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο με τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η κ. Μενδώνη με τον ίδιο δημοκρατικό σεβασμό που έχει αντιμετωπίσει πλείστα όσα θέματα, αντιμετώπισε και τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν είχε χρόνο και τους παρέπεμψε στο διευθυντή του γραφείου της. Επειδή όμως οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό –μην ξεχνάμε και το εργασιακό νομοσχέδιο– ας γνωρίζει η κ. Μενδώνη ότι όσες αντιδημοκρατικές μεθόδους και αν χρησιμοποιήσει δεν πρόκειται οι απολυμένοι συμπολίτες μας να μείνουν ανυπεράσπιστοι.

 • Σία Αναγνωστοπούλου, Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 • Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 • Πάνος Σκουρολιάκος, Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 • Χριστόφορος Βερναρδάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας ​

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην επίθεση κατά Μενδώνη ο Τσίπρας για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας
Με τους απολυμένους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού συναντήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για εκδικητική συμπεριφορά από τη Λίνα Μενδώνη. 
Στην επίθεση κατά Μενδώνη ο Τσίπρας για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα ονόματα απεργών που ζήτησε η Μενδώνη
Με ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηλιτεύουν την ενέργειά της να ζητήσει «λίστες απεργών» με όσους συμμετείχαν σε στάση εργασίας.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα ονόματα απεργών που ζήτησε η Μενδώνη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σία Αναγνωστοπούλου: «Κυρία Μενδώνη, καιρός να αναλάβετε τις ευθύνες σας!»
Η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες της για το ζήτημα των έργων των αρχαιοτήτων και των μνημείων.
Σία Αναγνωστοπούλου: «Κυρία Μενδώνη, καιρός να αναλάβετε τις ευθύνες σας!»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σία Αναγνωστοπούλου: Περιμένουμε ακόμα μια θεσμική απάντηση
Να ανοίξει επιτέλους ο διάλογος για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού ζητά η Σία Αναγνωστοπούλου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Σία Αναγνωστοπούλου: Περιμένουμε ακόμα μια θεσμική απάντηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παραίτηση Μενδώνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για σχόλιο κατά των αναπήρων
Την αποχώρηση της Λίνας Μενδώνη από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση μετά από δηλώσεις της για ΑμΕΑ που προκάλεσαν αντιδράσεις.
Παραίτηση Μενδώνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για σχόλιο κατά των αναπήρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας