• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.1°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.6°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.0°C / 18.6°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.0°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 19.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 20.3°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.6°C / 21.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.8°C / 22.7°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 17.7°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  49%

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Στέφανος Αγιάσογλου σε στιγμιότυπο από επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του Ρούφ. Δίπλα, το παλαιότερο δημοσίευμα της «Εφ.Συν» (8-9 Αυγούστου 2020) που αναφερόταν επίσης σε σπατάλες στον Οργανισμό

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΟΣΥ, ο κ. Αγιάσογλου και ο αγαπημένος τυπογράφος του

 • A-
 • A+
Εξόφθαλμα υψηλές τιμές στις προμήθειες φακέλων και εντύπων του Οργανισμού Συγκοινωνιών ● Από τις 75 φορές που αναφέρεται το όνομα του συγκεκριμένου προμηθευτή από το 2013 στη Διαύγεια, τις 55 τις υπογράφει ο Στ. Αγιάσογλου, είτε ως διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ είτε παλαιότερα ως επικεφαλής άλλης εταιρείας του Δημοσίου (ΕΕΣΣΤΥ).
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε ένα γαϊτανάκι απευθείας αναθέσεων με χαρακτηριστικά «αποκλειστικού προμηθευτή της βασιλικής αυλής», όπως έγραφε παλιά στην ετικέτα της γνωστή μπίρα, οδηγεί η έρευνα που ξεκίνησε από δύο τιμολόγια με εξόφθαλμα υψηλές τιμές αγοράς.

Το ταξίδι στο πώς ξοδεύεται δημόσιο χρήμα εξελίσσεται σήμερα στην αχανή βάση δεδομένων της «Διαύγειας» με σημείο αφετηρίας τις αποφάσεις της διοίκησης στην εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ). Η ΟΣΥ διαχειρίζεται λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αττική και ιδίως τους τελευταίους μήνες πρωταγωνίστησε στο να προσφέρει στιγμές επικίνδυνου συγχρωτισμού σε ατυχείς επιβάτες που δεν είχαν άλλο μέσο μετακίνησης.

Ενας από τους λόγους που τα δρομολόγια ήταν μειωμένα ήταν και η έλλειψη οδηγών. Ο διαγωνισμός για 367 προσλήψεις ξεκίνησε τελικά πριν από τον χειμώνα και μετά από πολλές περιπέτειες, αναρτήσεις καταλόγων με προσωπικά δεδομένα υποψηφίων, αλλαγές στη σειρά επιτυχόντων-αποτυχόντων και ενστάσεις βγήκαν τα τελικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της υποδοχής των νέων εργαζομένων, εντάσσονται τα δύο τιμολόγια που προαναφέραμε, καθώς η ΟΣΥ προμηθεύεται:

 • 1.000 φακέλους με λογότυπο ΟΣΥ-ΟΑΣΑ σε οκτώ χρώματα για να μοιραστούν διάφορα έγγραφα στους νέους εργαζομένους. Η τιμή ανά φάκελο μοιάζει με τυπογραφικό λάθος (14,80 ευρώ!) αλλά επιβεβαιώνεται από το σύνολο αξίας των 14.800 ευρώ. Οταν ρωτήσαμε τη διοίκηση της ΟΣΥ, μας απάντησε πως δεν πρόκειται για απλό φάκελο αλλά ειδικό folder. Εργαζόμενος της ΟΣΥ μάς έστειλε την εικόνα που παραπέμπει σε κάτι εντελώς συνηθισμένο και πολύ πολύ φτηνότερο από 14,80 ευρώ.
 • 1.000 βιβλία «οδηγιών για νεοπροσληφθείς» (σ.σ. έτσι αναγράφεται στην απόφαση) με κόστος 19,40 ανά τεμάχιο και συνολικό 19.400 ευρώ. Στην ερώτηση για το τι είδους βιβλίο είναι αυτό, η διοίκηση μας απάντησε ότι έγινε αναζήτηση για την καλύτερη τιμή. Την ουσιαστική απάντηση μας έδωσε και πάλι η εικόνα που λάβαμε από εργαζόμενο, η οποία δείχνει ένα έγχρωμο εξώφυλλο σε ένα «βιβλίο» λίγων δεκάδων σελίδων.

Επειδή τίποτε δεν δικαιολογούσε το συνολικό κόστος των 34.200 ευρώ, όσα σχεδόν παίρνουν έξι βοηθηματούχοι των 530 ευρώ σε έναν χρόνο, αναζητήσαμε απαντήσεις στο όνομα της προμηθεύτριας εταιρείας, η οποία, όμως, δεν είναι διάσημη στη «Διαύγεια». Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται όταν είδαμε ότι το 10% της εταιρείας αυτής ανήκει σε ιδιοκτήτη τυπογραφείου στην περιοχή της Αθήνας. Ο συγκεκριμένος τυπογράφος φαίνεται πως έχει αποκτήσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΥ Στέφανου Αγιάσογλου.

Ο φάκελος και το βιβλίο οδηγιών για νεοπροσληφθέντες που στοίχισαν στον ΟΣΥ 14,80 και 19,40 ευρώ ανά τεμάχιο αντίστοιχα

Ο κ. Αγιάσογλου έχει αναθέσει στον ίδιο τυπογράφο τους τελευταίους μήνες προμήθειες άνω των 140.000 ευρώ για υλικά που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά και πριν ο κ. Αγιάσογλου έρθει να αναλάβει το 2019 την ΟΣΥ, του ανέθετε πλήθος προμηθειών για γραφική ύλη όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος, μεταξύ 2013-2016, σε μία άλλη εταιρεία του Δημοσίου που δεν υπάρχει πια: την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) που απορροφήθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ΕΕΣΣΤΥ μπορεί να μην απέκτησε ποτέ αρκετό προσωπικό, να δανειζόταν υπηρεσίες από τον ΟΣΕ και τα τρένα να έμεναν συνεχώς από τεχνικές βλάβες, αλλά ο κ. Αγιάσογλου φαίνεται πως έκανε πολλή δουλειά γραφείου. Στον τυπογράφο που προαναφέραμε ανατέθηκαν με αλλεπάλληλες αποφάσεις μέσα σε δύο χρόνια (Σεπτέμβριος 2013-Σεπτέμβριος 2015) διάφορα υλικά συνολικού κόστους 52.000 ευρώ: είδη γραφικής ύλης, κονκάρδες επισκεπτών, υπηρεσιακά δίφυλλα, μπλοκ με λογότυπο, κάρτες για τα μέλη του Δ.Σ., φάκελοι αλληλογραφίας, κάρτες δρομολογίων τετράχρωμες «για τους εργαζόμενους και τα συγγενικά μέλη τους», δελτία εισόδου-εξόδου, folder αρχειοθέτησης κ.λπ.

Είναι προφανές ότι ο κ. Αγιάσογλου, με τον «βίο και την πολιτεία» του οποίου η «Εφ.Συν.» έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν («Ο ταλαντούχος κ. Αγιάσογλου», 8/8/2020), είχε ξεχωρίσει κάτι σημαντικό στις ικανότητες του συγκεκριμένου τυπογράφου. Πάντως, στη «Διαύγεια», που περιλαμβάνει διοικητικές πράξεις σε εκατοντάδες δημόσιους φορείς, αποφάσεις στο όνομα του ίδιου τυπογράφου συναντάμε μετά το 2013 συνολικά 75 φορές. Και από αυτές, οι 55 είναι προμήθειες με την υπογραφή του Στ. Αγιάσογλου, είτε παλιότερα στην ΕΕΣΣΤΥ είτε μετά το 2019 στην ΟΣΥ.

Μάλιστα με την πανδημία φαίνεται πως ο ίδιος τυπογράφος απέκτησε και ειδικότητα στα υλικά κατά της πανδημίας. Στη «Διαύγεια» είναι αναρτημένες πλήθος αποφάσεις μέσω των οποίων το τυπογραφείο αναλαμβάνει να φτιάξει τα πλαστικοποιημένα φύλλα χαρτιού σε διάφορα μεγέθη (Α3, Α4, Α5) που έμπαιναν πάνω στα καθίσματα ή κρέμονταν σε διάφορα σημεία για να μην κάθονται οι επιβάτες.

Επίσης ταινίες σήμανσης «αποφυγής συνωστισμού» που γνώρισαν μέρες μεγάλης δόξας καθώς η πρώτη προμήθεια ήταν αξίας 43.000 ευρώ και ακολούθησαν πολλές ακόμη με πενταψήφια νούμερα. Δυστυχώς, στις συγκεκριμένες αποφάσεις της «Διαύγειας» δεν αναφέρεται αναλυτικά η ποσότητα ώστε να προκύπτει πόσο κόστιζε κάθε μέτρο ταινίας ή κάθε πλαστικοποιημένο φύλλο Α4. Ο συνολικός τζίρος, πάντως, για τον συγκεκριμένο τυπογράφο ξεπέρασε τα 140.000 ευρώ μέσα σε λίγους μήνες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φρένο» στον διαγωνισμό λεωφορείων
Παράνομες κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι αποφάσεις για ανάθεση προμήθειας 300 λεωφορείων με λίζινγκ στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) με τις οποίες η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι θα πετύχει περισσότερα...
«Φρένο» στον διαγωνισμό λεωφορείων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεπιθύμητα τα... καινούργια λεωφορεία
Ο Γ. Πατούλης ανακαλεί τη δέσμευση της Ρ. Δούρου για πλήρη χρηματοδότηση του αιτήματος για 29,96 εκ. ευρώ. Αδιαφορία από το υπουργείο Μεταφορών.
Ανεπιθύμητα τα... καινούργια λεωφορεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν είστε δημόσιοι υπάλληλοι»
Η διοίκηση της ΟΣΥ απαίτησε από το προσωπικό λεωφορείων και τρόλεϊ να μην υποβάλλουν τα self tests με τη διαδικασία του Δημοσίου διότι «δεν αφορά τους εργαζομένους της εταιρείας» ● Ανησυχία για τη σκοπιμότητα.
«Δεν είστε δημόσιοι υπάλληλοι»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ντόμινο παραιτήσεων στον ΟΑΣΑ
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την έλλειψη προσωπικού να «ταλαιπωρεί» τις αστικές συγκοινωνίες, δεν λείπουν και οι εξυπηρετήσεις «ημετέρων», όπως ο νεοδιορισθείς οδηγός που αντί να κάνει δρομολόγια εμφανίζεται...
Ντόμινο παραιτήσεων στον ΟΑΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακή πινακίδα με... αυτοκόλλητα γράμματα σε «νέο» λεωφορείο
Σε «βασίλειο της πατέντας» εξελίσσονται τα αμαξοστάσια της Ο.ΣΥ. προκειμένου τα προβληματικά λεωφορεία που μισθώθηκαν να βγαίνουν όπως όπως στον δρόμο και η κυβέρνηση να επαίρεται ότι έδωσε λύση.
Ψηφιακή πινακίδα με... αυτοκόλλητα γράμματα σε «νέο» λεωφορείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας