• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 13.0°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 5.5°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Δικαιοσύνη ερευνά τη Σοφία Νικολάου

 • A-
 • A+
Στον Αρειο Πάγο προσέφυγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θ. Ξανθόπουλος, Π. Πολάκης και Χρ. Σπίρτζης κατά της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, την οποία κατηγορούν για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ● Η πολυσέλιδη αναφορά περιλαμβάνει τις 28 απευθείας αναθέσεις που, όπως καταγγέλλεται, προκάλεσαν ζημιά ύψους 2.191.561,46 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο ● Οικονομικός εισαγγελέας έχει ήδη επιληφθεί άλλων σχετικών καταγγελιών.

Για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος κατηγορούν τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης), Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη) και Παύλος Πολάκης (Διοικητικής Διαφάνειας), οι οποίοι κατέθεσαν χθες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά της Σοφίας Νικολάου.

Η πολυσέλιδη αναφορά περιλαμβάνει τις 28 απευθείας αναθέσεις στις οποίες η κυρία Νικολάου προέβη μέσα σε μόλις έναν χρόνο (30.03.2020 έως 30.03.2021), οι οποίες ανέρχονται σε συνολικό ποσό σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και, όπως καταγγέλλεται, ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με το εξωφρενικό ποσό των 2.191.561,46 ευρώ.

Οι συμβάσεις αφορούν προμήθειες προϊόντων και υπηρεσίες για τις 32 φυλακές όλης της χώρας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χλωρίνες, απεντομώσεις κ.ά.) σε τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές που άλλοι δημόσιοι φορείς πλήρωναν για τα ίδια προϊόντα και εξασφάλιζαν τις ίδιες υπηρεσίες την ίδια χρονική περίοδο. Και μάλιστα, είναι πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές λιανικής πώλησης στην ελεύθερη αγορά.

Εκτός από αυτό, οι εισαγγελικές αρχές καλούνται να διερευνήσουν αν η Σ. Νικολάου, εκμεταλλευόμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέτρεπε απευθείας αναθέσεις για την αγορά αγαθών, υπηρεσιών και έργων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κορονοϊού, προέβη σκόπιμα και κατ’ εξακολούθηση σε κατατμήσεις ομοιογενών υπηρεσιών και προϊόντων προκειμένου να μπορεί να ξεγλιστράει από τις διατάξεις του ευρωπαϊκού και του εθνικού δικαίου, οπότε μπορούσε με απευθείας αναθέσεις να επιλέγει όποιες εταιρίες ήθελε, με τις περισσότερες από αυτές να είναι... μιας χρήσεως.

Σκάνδαλο

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις εταιρείες συστάθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα από την ημερομηνία που υπέβαλε την προσφορά της, δεν διέθετε γραφεία και υπαλλήλους και δεν έχει εμφανίσει καμία εμπορική δραστηριότητα σε κανέναν απολύτως τομέα. Αλλη εταιρεία, που συστάθηκε μόλις δύο μήνες πριν από την ανάθεση και επίσης δεν διέθετε γραφεία και υπαλλήλους, δεν είχε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα μέχρι την εν λόγω απευθείας ανάθεση, ούτε και εμφάνισε στη συνέχεια.

Τέσσερις εταιρείες τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες μέρες πριν από τις αναθέσεις προκειμένου να περιλάβουν στους εταιρικούς τους σκοπούς το εκάστοτε αντικείμενο. Αλλες τέσσερις εταιρείες δεν είχαν οποιαδήποτε δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα. Τρεις εταιρείες εμφανίζονταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με τις υπό κρίση αναθέσεις να προσφέρουν τα ίδια είδη σε χαμηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα, η πρώτη απευθείας ανάθεση που αναφέρεται λεπτομερώς στη μήνυση αφορά απολύμανση και απεντόμωση/μυοκτονία στις φυλακές, για την οποία η εταιρεία «Μιχαηλίδου Αικατερίνη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» έλαβε το συνολικό ποσό των 506.740 ευρώ με τρεις διαδοχικές αποφάσεις της Σοφίας Νικολάου.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η εν λόγω ανάδοχος συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2018, με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 100 ευρώ και με καταστατικούς σκοπούς άσχετους με τις υπηρεσίες που κλήθηκε να παράσχει. Η σχετική τροποποίηση του καταστατικού της, με την οποία προστέθηκε στους σκοπούς της η παροχή υπηρεσιών καθαρισμών και απολυμάνσεων, δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2020, δηλαδή μία ημέρα μετά την ημερομηνία της πρώτης ανάθεσης από τη Σοφία Νικολάου και την ίδια ακριβώς ημέρα με την υπογραφή της πρώτης σύμβασης.

Τελικά οι υπηρεσίες δεν παρασχέθηκαν από την ίδια αλλά από τρίτες εταιρείες, στις οποίες ανέθεσε ως υπεργολαβία το σύνολο του έργου, παρότι αυτό απαγορευόταν ρητά στη σύμβασή της με τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. Οι εταιρείες που ανέλαβαν να κάνουν τη δουλειά είχαν παράσχει και στο παρελθόν αντίστοιχες υπηρεσίες στις φυλακές, με χρεώσεις στο 1/3 ή ακόμη και στο 1/4 του ποσού που κατασπαταλήθηκε.

Για τους παραπάνω λόγους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στη μηνυτήρια αναφορά τους να ασκηθούν οι προβλεπόμενες διώξεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ κοινοποίησαν την αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καταγγελία του άρθρου 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε τη Σοφία Νικολάου ως «το πιο κραυγαλέο παράδειγμα» κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στο όνομα του κορονοϊού, ο Χρήστος Σπίρτζης κάλεσε την κυβέρνηση «να επαναφέρει στην εθνική νομοθεσία τις διαδικασίες που διασφαλίζουν την τήρηση της διαφάνειας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος σχολίασε: «Η δήλωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού “θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα” αποκτά σήμερα μια ξεχωριστή επικαιρότητα. Κάθε έντιμος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το προϊόν του κόπου του δεν μπορεί να είναι εργαλείο για κάποιον να κάνει προσωπικές πολιτικές».

Ούτε μία, ούτε δύο μηνύσεις...

«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε τη μηνυτήρια αναφορά η Σοφία Νικολάου, «κυρίως διότι έτσι μπορεί να κλείσει ένας κύκλος αθλιότητας, κατασυκοφάντησης με ψεύτικα στοιχεία, απροκάλυπτων επιθέσεων προς το πρόσωπό μου με χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με σοβαρούς πολίτες και δη εκλεγμένους βουλευτές». Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει η ίδια από την Εισαγγελία να επισπεύσει τις διαδικασίες για να προχωρήσει ταχύτατα η διερεύνηση της υπόθεσης.

Ομως, η παρέμβαση της γενικής γραμματέως είναι αχρείαστη καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, η μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πρώτη που έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα. Προηγήθηκαν άλλες καταγγελίες, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ανατεθεί από τον κ. Πλιώτα στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
Ο Ν. Παρασκευόπουλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την απόφασή του να προσφύγει πλέον στη Δικαιοσύνη και απαντάει στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την επιλογή της να μην ανακαλέσει ευθαρσώς τα...
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κακοστημένη επιχείρηση
Ενας μήνας πέρασε αφότου με αυστηρή επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, την Κεντρική Επιτροπή και τις φυλακές Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού, ο Συνήγορος του Πολίτη (δηλαδή...
Κακοστημένη επιχείρηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρία στρέμματα γραφεία για τον «στρατό» της Νικολάου...
Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής θα στεγαστεί σε κτίριο 3.000 τ.μ., με υπέρογκο κόστος, όπως φαίνεται από τη διακήρυξη μειοδοτικής δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου που εγκρίθηκε από το υπουργείο...
Τρία στρέμματα γραφεία για τον «στρατό» της Νικολάου...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στάχτη στα μάτια για την ασφάλεια των φυλακών
Επιλεκτική ενημέρωση, παραπληροφόρηση, κομπορρημοσύνη σε όλο της το μεγαλείο. Αυτό είναι το τρίπτυχο που ακολουθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την αρωγή φιλοκυβερνητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης,...
Στάχτη στα μάτια για την ασφάλεια των φυλακών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο για το σκάνδαλο Novartis
Κυβέρνηση και ΜΜΕ επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαμαρτυρίες για την ενοχοποίηση δημοσιογράφων και ζητούν δήθεν να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη στο έργο της • Μια μικρή μόνο αναδρομή στο πρόσφατο...
Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο για το σκάνδαλο Novartis
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Σειρά του πρωθυπουργού να ακολουθήσει τους «αντικρατιστές» γεν. γραμματείς του
Επιβεβαίωση του μετεκλογικού ρεσάλτου γαλάζιων παιδιών στο δημόσιο χρήμα είναι σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι παραιτήσεις ειδικών και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, προκειμένου να είναι...
ΣΥΡΙΖΑ: Σειρά του πρωθυπουργού να ακολουθήσει τους «αντικρατιστές» γεν. γραμματείς του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας