Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
24°C
27.5° 20.6°
0 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
21°C
23.5° 19.7°
0 BF
85%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 19.0°
1 BF
49%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.6°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
20°C
21.0° 19.0°
0 BF
76%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 16.2°
2 BF
55%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
44%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.8°
3 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.4°
0 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
25.7° 21.7°
0 BF
94%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
23.7° 19.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 22.8°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 17.5°
1 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
26°C
26.8° 26.0°
2 BF
55%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
26.0° 20.8°
0 BF
68%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.1° 15.3°
0 BF
79%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 17.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
49%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
Κατά τη συνάντηση της ΠτΔ με την Επιτροπή Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+  | EUROKINISSI/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ανθρώπινα δικαιώματα η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός

«Σήμερα είναι σειρά και της ελληνικής Πολιτείας να προχωρήσει, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, στην άρση των όποιων διακρίσεων υπονομεύουν την αρχή της ισονομίας ή περιορίζουν τα δικαιώματα πολιτών λόγω της ταυτότητας φύλου, των χαρακτηριστικών φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους», τόνισε κατά τη συνάντησή της με την Επιτροπή Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επεσήμανε έτι περαιτέρω την ανάγκη, να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στο περιβάλλον του σχολείου, καθώς και την προστασία των παιδιών των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών από τον στιγματισμό

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, είναι μια αφορμή να επανεπιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας ότι η προστασία, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας, αποτελούν ηθικό χρέος κάθε δημοκρατικού κράτους», σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Επιτροπής Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο, καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και τα μέλη Κατερίνα Φουντεδάκη, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και Στέλλα Μπελιά, πρόεδρο Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο».

Η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε, επίσης, ότι η αταλάντευτη προσήλωση σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που ενθαρρύνει και στηρίζει το οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή και την αγάπη, είναι όχι μόνο καθήκον, αλλά και κατάκτηση όλων μας.

Αφού ενημερώθηκε για το έργο της Επιτροπής και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποφασιστικότητα να μπει τέλος σε όλων των ειδών τις διακρίσεις που ακόμη και σήμερα υφίστανται στη χώρα μας οι ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες, επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της».

►«Η Ελλάδα του 21ου αιώνα υποδέχεται την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, αγωνιζόμενη να εκλείψουν οι θλιβερές αιτίες που την καθιέρωσαν. Με οριζόντια νομοθετικά μέτρα στην εργασία και σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Με πρωτοβουλίες όπως η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Αλλά και με συμπεριφορές που υπερβαίνουν στερεότυπα και προωθούν τη δημιουργική συνύπαρξη», τονίζει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, και σημειώνει ότι στις σύγχρονες Δημοκρατίες δεν έχουν θέση διαχωρισμοί με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία ή τoν σεξουαλικό προσανατολισμό.

Επίσης με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός σημειώνει τα εξής:

«Η Ελλάδα του 21ου αιώνα υποδέχεται την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, αγωνιζόμενη να εκλείψουν οι θλιβερές αιτίες που την καθιέρωσαν. Η Πολιτεία μας οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τους έκφανση».

►Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «σήμερα, Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, οφείλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης των διακρίσεων, της κοινωνικής απομόνωσης και της βίας που υφίστανται μέχρι και σήμερα οι ΛΟΑΤΚΙ+ συνάνθρωποι μας».

«Είναι πολύ σημαντικό κάθε δημοκρατική κοινωνία να σταματήσει να αντιμετωπίζει τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας ως ταμπού», τονίζει στο μήνυμά του το ΜέΡΑ25, επισημαίνοντας ότι «η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ανθρώπινα δικαιώματα» και ζητάει ειδικά σήμερα, 17 Μαΐου 2021, παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας, να κάνουμε το πρώτο βήμα.

Η ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ 25

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετά βήματα προς τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και συμπεριληπτικότερου κλίματος. Η θέσπιση αντιρατσιστικών νόμων, το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, αποτελούν ιστορικής σημασίας νίκη του ΛΟΑΚΤΙ+ κινήματος. Έχουμε όμως ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε προς την κατεύθυνση της πλήρους ισονομίας. Το σύμφωνο συμβίωσης διαφέρει από το γάμο. Το σύμφωνο μπορεί να τελείται και μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών, γεγονός το οποίο δε συμβαίνει και με το γάμο. Ούτε το ελληνικό Σύνταγμα ούτε ο αστικός κώδικας αναφέρονται ρητά στο φύλο των ατόμων που επιθυμούν να συνάψουν γάμο. Παρόλα αυτά, οι δύο πολιτικοί γάμοι ζευγαριών ιδίου φύλου που τελέστηκαν στην Τήλο το 2008, ακυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Επιπλέον το σύμφωνο συμβίωσης δε δίνει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, με αποτέλεσμα σε ομόφυλα ζευγάρια που μεγαλώνουν κάποιο παιδί, ένας ή μία από τους δύο γονείς να είναι αόρατος-η για το νόμο, το κράτος, τους θεσμούς.

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να τελεί και γάμους ομοφύλων ζευγαριών και να αναγνωρίσει όσους έλαβαν χώρα στο εξωτερικό (είτε πολιτικούς είτε θρησκευτικούς). Οι διακρίσεις με βάση το φύλο είναι ρατσιστικές.

Ο ρατσισμός είναι καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η ισότητα όλων των ατόμων απέναντι στο νόμο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα

Ίσες υποχρεώσεις - Ίσα δικαιώματα

Στηρίζουμε το ψήφισμα για το γάμο ομοφύλων και στην Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανθρώπινα δικαιώματα η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ