• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.7°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  0 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  0 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 30.4°C
  2 BF
  41%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 27.3°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.5°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  73%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περισσότερα χρόνια στη φυλακή

 • A-
 • A+
Στο στόχαστρο της Ν.Δ. ο δοκιμασμένος και επιτυχημένος θεσμός της υφ’ όρον απόλυσης ● Θα απαιτείται η έκτιση των 4/5 της ποινής αντί για τα 2/5 που ισχύουν σήμερα ● Ο Κ. Τσιάρας το ανακοίνωσε, εκμεταλ­λευόμενος το σοκ που έχει προκαλέσει το στυγνό έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Στην ανακοίνωση ότι θα αυξηθεί η συνολική ποινή φυλάκισης για την υφ’ όρον απόλυση των κρατουμένων από τα 2/5, που είναι σήμερα, έως και τα 4/5 προχώρησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Κώστας Τσιάρας επικαλέστηκε την επικοινωνία και ενημέρωσή του από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα, καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη. Πρόκειται για την επιτροπή που συνέστησε ο ίδιος ο κ. Τσιάρας τον περασμένο Μάρτιο και η οποία είναι επιφορτισμένη να παρακολουθεί πώς εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και να εξάγει σχετικά συμπεράσματα και αιτιολογικές εκθέσεις.

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι προτάσεις της επιτροπής κατατίθενται αρχικά σε διαβούλευση και στη συνέχεια σε ψηφοφορία, αν και η βεβαιότητα του υπουργού ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου της εκτιτέας ποινής θα υλοποιηθεί για «την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος» δείχνει ότι μάλλον η πρόταση είναι ήδη εγκεκριμένη από την κυβέρνηση και προαναγγέλθηκε σε μια συγκυρία φορτισμένη από το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει ένας θεσμός απόλυτα επιτυχημένος και δοκιμασμένος από τη δεκαετία του ’90, που αποσκοπεί στην ομαλή επανένταξη κρατουμένων στην κοινωνία λίγα χρόνια πριν από την οριστική απεμπλοκή τους από δικαστικές περιπέτειες. Και αυτό, γιατί ο θεσμός της υφ’ όρον απόλυσης, που στα σύγχρονα δικαιικά συστήματα λειτουργεί ως θεσμός σωφρονισμού, περιέχει μια πολύ σημαντική παράμετρο η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για τέλεση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από όσους λάβουν το ευεργετικό αυτό μέτρο: όποιος προβεί σε αδίκημα κατά τον χρόνο που θα ήταν στη φυλακή εκτίει και την παλιά ποινή (που του χαρίστηκε) και την ποινή για το νέο αδίκημα, χωρίς να επιτρέπεται συγχώνευσή τους.

Για την ακρίβεια, δίνεται στον κρατούμενο η ευκαιρία να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας, αποφεύγοντας εγκληματικές συμπεριφορές, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόλυσή του. Γι’ αυτό έχουν καταγραφεί λίγες περιπτώσεις υποτροπής: επειδή η υφ’ όρον απόλυση δεν είναι «χατίρι» αλλά ένας εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής που ρυθμίζεται από διατάξεις ενταγμένες στον Ποινικό Κώδικα.

Αλλωστε, βασικός σκοπός της υφ’ όρον απόλυσης είναι η βελτίωση του κρατουμένου αφενός μέσω της καταπολέμησης των αρνητικών αισθημάτων και των δυσμενών επιρροών που τον κατακλύζουν από την είσοδό του στη φυλακή μέχρι την έκτιση της ποινής του και αφετέρου η παροχή ισχυρών ψυχολογικών κινήτρων για να καλλιεργήσει τις σύννομες δεξιότητές του.

Σε αυτό εξάλλου αποσκοπούν και οι άδειες, η εκπαίδευση, οι αγροτικές φυλακές και κάθε ευεργετικό μέτρο, με κορυφαίο εκείνο της κοινωφελούς εργασίας αντί της έκτισης ποινής, που είναι υιοθετημένο από όλα τα ποινικά συστήματα παγκοσμίως αλλά αρνείται να το εφαρμόσει η κυβέρνηση, αφαιρώντας το από την πρώτη στιγμή από τις διατάξεις του Νέου Ποινικού Κώδικα που είχε ήδη ψηφιστεί.

Αυτή η κυβέρνηση, που από την αρχή της θητείας της αμφισβητεί και καταπατά τα δικαιώματα των κρατουμένων, έρχεται τώρα να ανατρέψει και την ευεργετική διάταξη της υφ’ όρον απόλυσης. Ετσι, αν κάποιος βαρυποινίτης θεμελίωνε δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης στα 16 χρόνια, με τις νέες αλλαγές (αν ψηφιστούν) θα μπορεί να το ζητήσει στα 20 χρόνια, έχοντας ουσιαστικά σχεδόν εκτίσει τη συνολική ποινή που προβλέπει ο νόμος για το αδίκημά του. Αν ψηφιστεί η σχετική τροποποίηση για τους βαρυποινίτες και για τους ισοβίτες, αντίστοιχα, θα ισχύσει βέβαια μόνο για μελλοντικές περιπτώσεις κρατουμένων αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να χειροτερέψει η ποινική θέση των ήδη καταδικασμένων.

Το άλλο ζήτημα που ανακύπτει από την εξαγγελία του υπουργού είναι πώς θα συνδυαστεί η αυστηροποίηση αυτή με το ασφυκτικό καθεστώς διαβίωσης στις φυλακές της χώρας, όπου ήδη βρίσκονται 11.400 κρατούμενοι αντί για 9.700 που είναι η μέγιστη χωρητικότητα, με δεδομένο ότι η Ν.Δ. δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης ούτε εν μέσω πανδημίας. Η παρωχημένη μεσαιωνική αντίληψη ότι όσο περισσότερα χρόνια μέσα στη φυλακή τόσο αποτρέπεται το έγκλημα διαψεύδεται πανηγυρικά με μια ματιά στα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., όπως φυσικά διαψεύστηκε και ο σκόπιμος μύθος για την αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας λόγω της αποσυμφόρησης του Ν. Παρασκευόπουλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επανέφεραν διατύπωση της χούντας για τις «επικίνδυνες ειδήσεις»
Oι περιορισμοί και η τιμωρία της διασποράς ψευδών ειδήσεων έπαιρναν πάντα σάρκα και οστά αναλόγως με την κυρίαρχη πολιτική της κάθε χώρας και όχι μόνο της Ελλάδας.
Επανέφεραν διατύπωση της χούντας για τις «επικίνδυνες ειδήσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα
H «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι, εκτός από την πολυέξοδη και υδροκέφαλη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, και ο υπουργός Δικαιοσύνης επιδίδεται σε έναν «αγώνα»...
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πύλες απολύμανσης» από τον τόπο σου, κι ας είναι και... άχρηστες
Η εταιρεία που προμήθευσε το υπουργείο με αυτή τη φανταστική... πόρτα που ψεκάζει αντισηπτικό συστάθηκε πολύ πρόσφατα από συντοπίτη του Κώστα Τσιάρα και εμπορεύεται αμέτρητα είδη που έχουν μεγάλη «πέραση» λόγω...
«Πύλες απολύμανσης» από τον τόπο σου, κι ας είναι και... άχρηστες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Α. Λοβέρδος δεν ξεμπέρδεψε με τη Novartis
Καταπέλτης για την ανακρίτρια που επέλεξε να μη χειριστεί τη δικογραφία κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis.
Ο Α. Λοβέρδος δεν ξεμπέρδεψε με τη Novartis
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
Ανακοίνωση-κόλαφο εξέδωσε η μεγαλύτερη δικαστική ένωση μετά την πρωτοφανή τροπολογία που ψήφισε τελικά η κυβέρνηση για τη δυνατότητα απασχόλησης στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Πικραμμένου, εν...
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενστάσεις των φορέων για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες
Με εκπροσώπους φορέων συνεχίστηκε χθες το πρωί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για τους νέους Κώδικες, που οδεύουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Ενστάσεις των φορέων για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας