• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.1°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες τη διακήρυξη της ομάδας Σπινέλι για το μέλλον της Ευρώπης

FRANCOIS WALSCHAERTS, POOL VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης»

 • A-
 • A+
Η «ομάδα Σπινέλι» έδωσε χτες στη δημοσιότητα ένα μανιφέστο για μια ισχυρή πολιτική ένωση των κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, το οποίο συνυπογράφουν κορυφαίες προσωπικότητες της Ε.Ε.

Χθες ήταν ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης. Η γιορτή συνέπεσε με την πρεμιέρα στο Στρασβούργο της συζήτησης για το μέλλον της Ε.Ε., τη γνωστή και ως «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό η «ομάδα Σπινέλι» του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσε τη «Διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης», την οποία συνυπογράφουν κορυφαίες προσωπικότητες. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας και άλλοι 9 πρώην πρωθυπουργοί και Ευρωπαίοι επίτροποι, καθώς επίσης και 4 πρώην πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου.

Η «ομάδα Σπινέλι» ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια από τον πρώην Βέλγο πρωθυπουργό και επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκι Φερχόφστατ, με βασικό της όραμα την ομοσπονδιοποίηση της Ε.Ε. στο πρότυπο των ΗΠΑ.

Φέρει το όνομά της από τον Ιταλό κομμουνιστή πολιτικό και έναν εκ των πρωτεργατών της ευρωπαϊκής ενοποίησης Αλτιέρο Σπινέλι (1907-1986), έναν πολιτικό που χαρακτηρίστηκε «αταλάντευτος φεντεραλιστής» και ο οποίος πρωτοστάτησε στη σύνταξη της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια ομοσπονδιακή ευρωπαϊκή ένωση, η οποία ονομάστηκε «σχέδιο Σπινέλι».

Το μήνυμα της Διακήρυξης είναι σαφές: «Θέλουμε μια ισχυρή πολιτική Ενωση που να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις της εποχής: από την κλιματική αλλαγή, τις κοινωνικές ανισότητες, την υγεία και τη μετανάστευση, έως τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα».

Οπως υπογραμμίζεται «το σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό και θα εξοφληθεί με έσοδα από νέους φόρους της Ε.Ε., που επιβάλλονται στους ψηφιακούς και χρηματοοικονομικούς γίγαντες και στις ρυπογόνες βιομηχανίες […] αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τη δημιουργία μιας οικονομικής και φορολογικής Ενωσης ικανής να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και, ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μόνιμο».

Η Διακήρυξη ζητά επίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερη δημοκρατία, σημειώνοντας πως «επιπλέον, ζητούμε ισχυρότερη πανευρωπαϊκή δημοκρατία - πραγματικά ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και κατάλληλες εκστρατείες για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με βάση τη δημιουργία πανευρωπαϊκής εκλογικής περιφέρειας και διεθνικών εκλογικών καταλόγων, με επικεφαλής τους υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Ως Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», καταλήγει η διακήρυξη. «Για μια Ενωση που θα είναι μια κοινότητα πεπρωμένου και αξιών και ταυτόχρονα ένα πρότυπο για το πώς οι χώρες μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί, να οικοδομήσουν διασυνοριακή και κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών», σε μια «Ομοσπονδιακή, Δημοκρατική και Κυρίαρχη Ευρώπη».

«Βαριές υπογραφές»

Η διακήρυξη συντάχθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εκτελεστική Επιτροπή της «ομάδας Σπινέλι», στην οποία μετέχει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μαζί με ευρωβουλευτές από πέντε πολιτικές ομάδες του Ε.Κ. Τη συνυπογράφουν 140 -έως χθες- πολιτικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ αυτών και πλην του Αλέξη Τσίπρα, συνυπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί Τζιουζέπε Κόντε (Ιταλία), Χοσέ Θαπατέρο και Φελίπε Γκονζάλεθ (Ισπανία), Γκι Φερχόφστατ (Βέλγιο), ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, πρώην πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, πρόεδροι ευρωομάδων όπως η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών Κοινοβουλίων, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από όλη την Ε.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
Τι προβλέπει η κοστολογημένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα της πανδημίας ● Ζοφερή η εικόνα της αγοράς όπως την παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ● Αλέξης Τσίπρας:...
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η αισχροκέρδεια είναι made in Greece»
Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό και στις πολιτικές της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».
«Η αισχροκέρδεια είναι made in Greece»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τέταρτη επίκαιρη ερώτηση
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον πρωθυπουργό αν προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών οι οποίοι μετατάχθηκαν στην ΕΥΠ και χειρίζονταν το Predator και αν υπάρχουν...
Τέταρτη επίκαιρη ερώτηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Έχετε δει κάποιον αθώο να κρύβεται;»
«Η Δημοκρατία βουλιάζει μέσα στον ζόφο και στην παρακμή ενός σκανδάλου που πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του και κάλεσε τον πρωθυπουργό...
«Έχετε δει κάποιον αθώο να κρύβεται;»
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ και τις επεμβάσεις τύπου TAVI
Απορίας άξιον πώς δόθηκε ξανά η άδεια στο νοσοκομείο να πραγματοποιεί αυτές τις επεμβάσεις από τη στιγμή που υπήρχε ένα άκρως επιβαρυντικό πόρισμα, το οποίο στάλθηκε σε τρεις Εισαγγελίες.
Ερώτηση για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ και τις επεμβάσεις τύπου TAVI
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα ΕΛΤΑ μπέρδεψαν τα πεντοχίλιαρα με πετσετάκια
Πριν από μερικές μέρες 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για έξι απευθείας αναθέσεις από τέσσερις εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου σε εταιρεία επικοινωνίας διατελέσαντος στελέχους του...
Στα ΕΛΤΑ μπέρδεψαν τα πεντοχίλιαρα με πετσετάκια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας