• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.4°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 33.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 31.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 25.0°C / 34.0°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 35.0°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.2°C / 31.0°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 30.6°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  4 BF
  29%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.0°C / 36.1°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 31.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  2 BF
  16%
Τα σκάνδαλα και η προπαγάνδα της χούντας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα σκάνδαλα και η προπαγάνδα της χούντας

 • A-
 • A+
Τι περιλαμβάνει το βιβλίο «Οψεις της χούντας, 1967-1974» του καθηγητή Μανώλη Χαιρετάκη, που θα διατεθεί μέσω της έκδοσης του Σαββατοκύριακου της «Εφ.Συν.».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μανώλη Χαιρετάκη «Οψεις της χούντας, 1967-1974»: Τα τρία κεφάλαια που περιλαμβάνονται στο τομίδιο αυτό αποτελούν βασικά κεφάλαια μιας εκτενέστερης σε όγκο έκδοσης, που θα εμφανιστεί στα βιβλιοπωλεία σε εύθετο χρόνο.

Εκτός από την αφιέρωση, στην οποία πρέπει να δοθεί έμφαση, η συνέχεια αποτελείται από το Προοίμιο, μια περιληπτική αφήγηση των σκανδάλων της χούντας· η εκτεταμένη αρίθμησή τους απαιτεί μια πολυσέλιδη εγκυκλοπαίδεια, που μόνο η οπτικοποίησή τους σε κινηματογραφικές ταινίες εμφανέστατα θα ανανέωνε εκ βάθρων τα κινηματογραφικά βραβεία για πολλές δεκαετίες.

Το πρώτο κεφάλαιο, «Η Ελλάδα και η αυταρχική διακυβέρνηση της χούντας, 1967-1974», περιλαμβάνει την αφήγηση των κυριότερων γεγονότων που μεσολάβησαν από τον Εμφύλιο ώς τη χούντα, τις παρεμβάσεις του στρατού στη ζωή της χώρας, τις εκλογές της δεκαετίας του ’60, τα ΜΜΕ της εποχής (αναλογικά/χάρτινα και ηλεκτρονικά), την εμφάνιση της αμερικανόπνευστης διαφήμισης της εποχής, την απαρχή της μαζικής κατανάλωσης που αποτέλεσε βασικό στήριγμα των ριψάσπιδων αξιωματικών της χούντας, αλλά και τη συμπληρωματική εκδοχή της, που είναι η ανερμάτιστη και συνεχής προπαγάνδα.

Η πολιτική χρήση της τηλεόρασης, θέμα που έχει επανακάμψει στον δημόσιο λόγο και στις μέρες μας, υπερασπίζεται και υποστυλώνει την πανταχού παρουσία τού κιτς, που αποτελεί την αισθητική εκδοχή τής όποιας ιδεολογίας (;) των πραξικοπηματιών. Το κεφάλαιο κλείνει με την ελληνική περίπτωση της «πώλησης» του αντικομμουνισμού, που αποτέλεσε ίσως το πιο περιζήτητο επάγγελμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, «επάγγελμα» το οποίο ανταλλασσόταν (ως ανταλλακτική αξία) με αξιώματα, πάμπολλες (υπερ)προσοδοφόρες θέσεις, πολλά παράσημα και ατέλειωτα προνόμια.

Το δεύτερο κεφάλαιο, το «Χρονολόγιο», περιλαμβάνει συνοπτικά τη μετάβαση από τον μετεμφυλιακό ΙΔΕΑ στην Ενωση Ελλήνων Νέων Αξιωματικών-ΕΕΝΑ, με επικεφαλής τον χουντικό βασανιστή και δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη, δείχνοντας ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας λειτούργησε -σε αξιοσημείωτο βαθμό- ως ανίκανο να αναλάβει την ευθύνη των ίδιων των πράξεών του, εφόσον υπήρξαν αρκετά και σαφέστατα προειδοποιητικά σημάδια πριν από την εγκαθίδρυση της χούντας.

Το τρίτο κεφάλαιο, «Το πολιτικό, το πολιτιστικό και η κατάρρευση», εξετάζει τη συστηματική μεταλλαγή που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό η δικτατορία, μεταμορφώνοντας ένα όχι ασήμαντο ποσοστό των πολιτών σε δουλοπάροικους, φοβισμένους υπηκόους, ωθούμενους από το αποκλειστικό τους συμφέρον, φοβικούς, φανατισμένους εχθρούς του συλλογικού στην οποιαδήποτε μορφή του (εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάρτης), ανίκανους να σκεφτούν εφόσον η (από τηλεοράσεως) παιδεία τους ήταν να μην ψάχνουν και να καταπίνουν αμάσητη τη χουντική προπαγάνδα και την πνευματική πορνεία, δίνοντας βήμα σε απατεώνες, κουμπάρους, ραμολιμέντα και τυχοδιώκτες μέσα στο «περιβάλλον» που είχε διαμορφώσει η «ελληνοχριστιανική μπανανία» της χούντας. Ο πολιτιστικός τομέας αντιστάθηκε από δημοκράτες συντελεστές με διάφορους τρόπους μέχρι την τελική κατάρρευση της χούντας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα βιβλίο, μια ολόκληρη εποχή
Ο συγγραφέας των τόμων που προσφέρει η «Εφ.Συν.» τα δύο επόμενα Σάββατα εξηγεί την περιπέτεια του έργου και τα προβλήματα που προκάλεσε το ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου.
Ενα βιβλίο, μια ολόκληρη εποχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί η δολοφονία Πολκ παραμένει ανεξιχνίαστη;
«Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ». Ενα βιβλίο-ντοκουμέντο από τους Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Παπαϊωάννου, με νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην...
Γιατί η δολοφονία Πολκ παραμένει ανεξιχνίαστη;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιστορικός και ταξιδιωτικός οδηγός για το Βίτσι
Η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας είναι τεράστιο κεφάλαιο των αγώνων του ελληνικού λαού, γι’ αυτό και έχει ξεχωριστή σημασία ο ιστορικός και ταξιδιωτικός οδηγός για το Βίτσι. Η έκδοση περιλαμβάνει...
Ιστορικός και ταξιδιωτικός οδηγός για το Βίτσι
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Βατοπέδι
«Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» και, ειδικότερα, «η υπόθεση της λίμνης Βιστονίδας» στην επικαιρότητα και πάλι. Αφορμή, το βιβλίο του επίτιμου αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Κωνσταντίνου Βολτή, η...
Βατοπέδι
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αποκάλυψη
Παλαιό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη έστειλε θυμωμένο μήνυμα στο οποίο, αφού εξηγούσε γιατί δεν παραβρέθηκε στην παρουσίαση για το βιβλίο του Χρήστου Σαρτζετάκη και γιατί παρότρυνε και άλλους να μην...
Αποκάλυψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα βιβλίο-ανατροπή της Ιστορίας
«Επιτελών το καθήκον μου». Το πολυσυζητημένο βιβλίο του -ανακριτή τότε - Χρήστου Σαρτζετάκη για την υπόθεση Λαμπράκη, οι σαφείς αντικομμουνιστικές θέσεις του συγγραφέα και μια παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, με...
Ενα βιβλίο-ανατροπή της Ιστορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας