• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 37.0°C
  2 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 34.9°C
  0 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.2°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.0°C / 34.3°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 30.4°C
  4 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 31.2°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 33.3°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.1°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 27.9°C / 33.5°C
  4 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.2°C / 37.2°C
  4 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 29.9°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 35.0°C
  2 BF
  21%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  5 BF
  31%

Το καλοκαίρι του 1981 έγινε η πρώτη συναυλία στα νταμάρια, ενώ στον χώρο αυτό στεγάζεται από το 1985 μεγάλο μέρος των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης. Ομως τα σχολεία είναι εκτός της δικαστικής διαμάχης, επειδή ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει αποζημιώσει τους ιδιώτες και αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα που οι τελευταίοι προβάλλουν στο δικαστήριο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρπάζουν γη, θέατρα και γήπεδα με… χρυσόβουλα

 • A-
 • A+
Σε χέρια ιδιωτών κινδυνεύουν να περάσουν 104 στρέμματα της Β΄ Ζώνης Υμηττού, που περιλαμβάνουν το Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού», το πάρκινγκ των θεάτρων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις της «Εργάνης», το μισό γήπεδο του Υμηττού, το αναψυκτήριο «Αστρα» ● Αίτηση αναίρεσης της δευτεροβάθμιας απόφασης καταθέτουν στον Αρειο Πάγο το Δημόσιο, ο Δήμος Βύρωνα και ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού ● Σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

O λόφος Κοπανά του Βύρωνα, σημείο αναφοράς της πόλης, κινδυνεύει να παραχωρηθεί σε ιδιώτες αν τελεσιδικήσει η απόφαση 4891/2020 του Εφετείου Αθηνών. Η είδηση, που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις γειτονιές του Βύρωνα και του Υμηττού, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τη δημοτική αρχή, θεσμικούς φορείς, αθλητικά σωματεία, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αλλά και ενεργούς δημότες που κινητοποιούνται για να σωθεί ο πνεύμονας αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού της πόλης.

Η υπόθεση δεν είναι τωρινή. Οι πρώτες αγωγές των ιδιωτών, που επικαλούνται τίτλους γης του 19ου αιώνα με βάση τους νόμους χρησικτησίας της οθωμανικής περιόδου, κατατέθηκαν το 2003 και το 2016 είχαμε την πρώτη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (715/2016) που δικαίωνε το Δημόσιο και τους Δήμους Βύρωνα και Υμηττού. Ομως οι ιδιώτες κατέθεσαν έφεση και το Εφετείο τούς δικαίωσε, παραχωρώντας τους έκταση 104 στρεμμάτων που ανήκει στη Β΄ Ζώνη Υμηττού (χώρος των πρώην λατομείων) και περιλαμβάνει το Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού» (όχι το μεγαλύτερο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»), το πάρκινγκ, τις αθλητικές εγκαταστάσεις της «Εργάνης», το μισό γήπεδο του Υμηττού, το αναψυκτήριο «Αστρα» και μέρος του λόφου.

Ταυτόχρονα ακύρωσε τους αγώνες των κατοίκων από το 1979 και τις μαζικές καταλήψεις τους μέχρι να καταφέρουν να περάσουν τα παλιά λατομεία «Εργάνη» στο Δημόσιο. Το 1981, με υπουργό Πολιτισμού τη Μελίνα Μερκούρη και δήμαρχο Βύρωνα τον Δημήτρη Νικολαΐδη, τα νταμάρια πέρασαν στον Δήμο Βύρωνα και αργότερα αναγνωρίστηκε ότι ένα μέρος ανήκει στον Δήμο Υμηττού.

Οι δύο δήμοι αναμένεται να καταθέσουν στον Αρειο Πάγο μέχρι τη Μ. Τετάρτη αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου. Παράλληλα, ο δήμαρχος Βύρωνα έθεσε άμεσα το ζήτημα στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με κρατικούς και τοπικούς φορείς.

Στους τελευταίους επικρατεί εύλογα αναβρασμός, καθώς στις αθλητικές εγκαταστάσεις της «Εργάνης» στεγάζονται πέντε αθλητικά σωματεία (Δόξα Βύρωνα, Αθηναϊκός, Α.Ο. Βύρωνα, Αστέρας Βύρωνα και Cobra). Εκτός από τις προπονήσεις των ανδρικών ομάδων, στα γήπεδα αθλούνται περίπου χίλια παιδιά-μέλη των σωματείων, ενώ πραγματοποιούνται οι καλοκαιρινές ημερήσιες κατασκηνώσεις του δήμου και οι μαθητικοί αθλητικοί αγώνες «Παμβυρώνεια». Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Α.Ο. Βύρωνα, που τονίζει ότι «ως προσφυγικό σωματείο προσβάλλεται μόνο στη σκέψη πως δικαιώνονται χρυσόβουλα και φιρμάνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας από ένα ελληνικό δικαστήριο».

Το ζήτημα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ: «Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις διαφωνίες που έχουμε εκφράσει επανειλημμένως σχετικά με την αναθεώρηση του Π.Δ. Προστασίας του Υμηττού, με το οποίο δρομολογείται το σπάσιμο της Β΄ Ζώνης και οι αλλαγές χρήσεων γης που προωθούνται. Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι σειρά από ανάγκες και δικαιώματα μετατρέπονται σε ακριβό εμπόρευμα και οι ελεύθεροι χώροι, αντί να αποδίδονται στον λαό, άλλοτε αξιοποιούνται ως κυβερνητικά πάρκα, όπως η ΠΥΡΚΑΛ, άλλοτε αμφισβητούνται και με τη σφραγίδα δικαστηρίων».

Εκτακτη ανοιχτή σύσκεψη με θέμα «Αυτά τα θέατρα και αυτά τα γήπεδα είναι δικά μας και δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει» πραγματοποίησε χθες η Ενωση Γονέων Βύρωνα, με τη μαζική συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης. Αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα μέχρι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα αποδίδει αμετάκλητα τον λόφο Κοπανά στους δημότες του.

Γρηγόρης Κατωπόδης

Δήμαρχος Βύρωνα

Ο χώρος εξυπηρετεί 35 χρόνια τα πολιτιστικά δρώμενα των Δήμων Βύρωνα και Υμηττού, έχει φιλοξενήσει συμπολίτες μας από όλη την Αττική –και όχι μόνο– και έχει δημιουργήσει μια πολιτιστική υπεραξία. Με όλους τους δυνατούς τρόπους, σε συνεργασία με τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, φορείς της πόλης μας, αθλητικά σωματεία και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ιστορίας μας.

Ελένη Βασιλοπούλου

Δίκτυο Πολιτισμού Βύρωνα-Δάφνης-Υμηττού

Μου είναι ειλικρινά αδιανόητο ύστερα από τόσες δεκαετίες ότι μια δικαστική απόφαση κατά του ελληνικού Δημοσίου εκχωρεί σε ιδιώτες μεγάλο μέρος από την έκταση των Θεάτρων Βράχων και των γηπέδων. Η συγκινητική συμπαράσταση των καλλιτεχνών που έπαιξαν στα θέατρα, των αθλούμενων με τα σωματεία τους, του απλού κόσμου, των χιλιάδων που δίνουν ζωή σε αυτή τη γωνιά της Αττικής, γίνεται ασπίδα προστασίας της έκτασης.

Θανάσης Δαραδήμος

Aθλητικό Σωματείο «Δόξα Βύρωνα»

Η Δόξα Βύρωνα συμμετέχει στον αγώνα για την υπεράσπιση του λόφου, του θεάτρου και των αθλητικών χώρων που θα πρέπει να είναι ελεύθεροι για τους πολίτες. Πρόκειται για έναν ευρύτερο αγώνα με πολύ σημαντικό διακύβευμα, που ξεφεύγει από το πλαίσιο του τι ενδέχεται να χάσουμε ως ομάδα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε σε κανέναν ιδιώτη έναν χώρο ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου
Στενεύει ο κλοιός για όσους δεν έχουν πάρει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν, με την κυβέρνηση να προχωράει από αύριο σε πλήθος περιορισμών που αναμφισβήτητα θα επηρεάσουν την καθημερινότητά τους.
Τα νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η κυβέρνηση ξεπουλάει... πανηγυρίζοντας
Με «προίκα» εγγυημένα έσοδα και χρηματοδότηση 850 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης πουλήθηκε το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλιανό γκρουπ προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού σε κυβερνητικά στελέχη...
Η κυβέρνηση ξεπουλάει... πανηγυρίζοντας
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Μαρτυριάρα... «Διαύγεια»
Έχει δηλαδή από μόνη της πολλά γοητευτικά στοιχεία για τους θεατρόφιλους η παράσταση “Οιδίπους” ώστε να γίνει sold out και χωρίς τόσα έξοδα προβολής.
Μαρτυριάρα... «Διαύγεια»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Νωρίς το θυμηθήκατε
Ανακοίνωσαν τις επιχορηγήσεις για τα θέατρα (που κανονικά βγαίνουν Απρίλη, Μάη). Ούτε πώς θ’ ανοίξουν οι θεατρικές σκηνές έχουν πει. Και οι ηθοποιοί αρχίζουν πρόβες σε λίγες μέρες, ώστε να ξεκινήσουν Οκτώβρη...
Νωρίς το θυμηθήκατε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενστάσεις στο Συμβούλιο για Παππά
Κώλυμα ανέκυψε κατά τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών που θα χειριστεί την υπόθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, καθώς κατά την πρώτη συνεδρίασή του κατατέθηκαν...
Ενστάσεις στο Συμβούλιο για Παππά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το υπουργείο περιφρονεί 537 αδιόριστους ειρηνοδίκες
Πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δικαστών που είχε 961 επιτυχόντες κι ενώ μόνο οι 424 εξ αυτών έχουν διοριστεί και οι υπόλοιποι περιμένουν, η κυβέρνηση προκηρύσσει νέο ετήσιο...
Το υπουργείο περιφρονεί 537 αδιόριστους ειρηνοδίκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας