• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.4°C / 22.2°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 22.7°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 20.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα βιβλίο, μια ολόκληρη εποχή

 • A-
 • A+
Ο συγγραφέας των τόμων που προσφέρει η «Εφ.Συν.» τα δύο επόμενα Σάββατα εξηγεί την περιπέτεια του έργου και τα προβλήματα που προκάλεσε το ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου.

Θα περίμενε κάποιος πως ένα βιβλίο με τη λέξη «Χούντα» στον τίτλο του θα αρκούσε ώστε να γίνει και δημοφιλές και να θεωρηθεί ίσως κάπως επικίνδυνο. Στην περίπτωση του Φώτου Λαμπρινού, ωστόσο, ήταν ένα σημείο στίξης στον τίτλο «Χούντα είναι, θα περάσει;» που «έκανε τη ζημιά». Καθώς του βιβλίου προηγήθηκε η ομώνυμη σειρά στην ΕΡΤ, ναι, υπήρξαν κάποιοι (ο εξής ένας βασικά) που διόλου δεν του άρεσε αυτό το ερωτηματικό στο τέλος. Γιατί, όμως, ένα απλό ερωτηματικό να θεωρείται ακόμη, τόσα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη του 1967, τόσο «επικίνδυνο» ή ανατρεπτικό ή ακόμα και... απαγορευμένο;

Το ίδιο το βιβλίο δίνει την απάντηση. Ή, μάλλον, τις απαντήσεις - ακόμη και σε ερωτήματα που κάποιοι από εμάς (ίσως και οι περισσότεροι) δεν είχαμε καν σκεφτεί πως θα έπρεπε να έχουμε σκεφτεί. Του βιβλίου προηγήθηκε η ομώνυμη σειρά στην ΕΡΤ. Πρόκειται για ημίωρα επεισόδια τα οποία είναι βασισμένα πάνω στα Επίκαιρα που παρήγαγε το ίδιο το καθεστώς της χούντας και προβάλλονταν τότε. Η σειρά προβλήθηκε στην ΕΡΤ αρχικά το 2011-2012 και πλέον είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο διαδίκτυο και στο ertflix.

Σκηνοθέτης της σειράς φυσικά και επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας ήταν ο ίδιος ο Φώτος Λαμπρινός, που δημόσια απάντησε όπως έπρεπε στον τότε (και για πολύ μετά), διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη, όταν προσπάθησε να «λογοκρίνει» το ερωτηματικό στον τίτλο (και όλο τον τίτλο και τη σειρά). Ενα ερωτηματικό που αναφέρεται με σαφήνεια στη χούντα όχι τόσο ως καθεστώς αλλά ως μια συνολική νοοτροπία του κόσμου, η οποία μένει να εξεταστεί αν έχει εξαλειφθεί έως τα τώρα, 54 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση δικτατορίας στη χώρα.

Οι νεόπλουτοι

Στο ομώνυμο βιβλίο (κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Καστανιώτη), ο Φ. Λαμπρινός αναλύει (με λέξεις πλέον και όχι με εικόνες και ήχο) πώς το καθεστώς της χούντας σκηνοθετεί τότε τον εαυτό του, και (πιο σημαντικό) το κατά πόσο αλλάζει ριζικά εκείνα τα χρόνια η όψη της Ελλάδας (και η «όψη» του Ελληνα). «Δεν είναι μόνο η κατάργηση νόμων και η θέσπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης, ή οι εικόνες από τα στρατόπεδα, τις δοξολογίες, τις επετείους συντριβής του “κομμουνιστοσυμμοριτισμού”... ούτε οι εικόνες από τις διασκεδάσεις, τα τέια με επιδείξεις μόδας και κομμωτικής, τις πλαζ, τις διακοπές, τα θερινά θέρετρα που “ξεκουράζουν τον άνθρωπο”!

»Η Ελλάδα μετά το 1969 αποκτά ένα νέο κοινωνικό στρώμα, αυτό των νεόπλουτων, που επιδιώκει πάνω απ’ όλα την καλοπέρασή του, προσφέροντας επιχειρήματα επιβεβαίωσης στο απολυταρχικό καθεστώς» γράφει ο Λαμπρινός. «Είναι ουσιαστικά η νοοτροπία τού “να περνάμε καλά”, η οποία καθιερώνεται επί χούντας, αλλά επιβιώνει μετά την πτώση της, σε όλη τη διάρκεια της αποκαλούμενης Μεταπολίτευσης»... Γίνεται κατανοητό τώρα το ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου;

Εντελώς κατανοητό γίνεται ακόμη περισσότερο καθώς μέσα στο βιβλίο αναλύονται με λεπτομέρειες δεκάδες ζητήματα και γεγονότα: από το «μυστρί του Παττακού» έως το πώς μπόρεσε και γυρίστηκε ο «Θίασος» μέσα στο καθεστώς και πολλά ακόμη. Το βιβλίο προσφέρεται μαζί με την «Εφημερίδα των Συντακτών» Σαββατοκύριακου, σε δύο μέρη (το πρώτο στις 24/04 και το δεύτερο στις 29/04). «Στο πρώτο μέρος, τα “Κινηματογραφικά Επίκαιρα” καταγράφουν και αποκαλύπτουν την εικόνα μιας “γλυκειάς, στρατοκρατούμενης πατρίδας”, με την καθιέρωση του σλόγκαν “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”» εξηγεί ο Φ. Λαμπρινός.

«Στο δεύτερο μέρος, με τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο εργοτάξιο (“το μυστρί του Παττακού”), τη διαγραφή των αγροτικών χρεών και την άναρχη δόμηση, η εικόνα της αλλάζει! Στη ζωή μας μπαίνουν τα Ι.Χ., η μετοίκηση στα “καλά” προάστια, τα μπουζούκια και φυσικά, η τηλεόραση... Παρά τις γιορτές για την “Αρετή των Ελλήνων” και την ελάχιστη αντιστασιακή δράση, παρά ακόμη και τα δημοψηφίσματα και το 80% υπέρ που λαμβάνει το καθεστώς, η κατάληψη της Νομικής και το Πολυτεχνείο θα το ταρακουνήσουν. Με τραγικό αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο και τον “Αττίλα”, που θα θέσουν και το τέλος του».

«Δεν φαίνεται, ωστόσο, να ετέθη τέλος στις συνήθειες, τις απαιτήσεις και τη συμπεριφορά των Ελλήνων σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης» συνεχίζει ο Φ. Λαμπρινός, καταλήγοντας εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε: «Οπότε το ερώτημα του βιβλίου παραμένει: “θα περάσει;”».


Ο ίδιος ο συγγραφέας εξηγεί διεξοδικά τα πάντα για τη σειρά, το βιβλίο και τη νοοτροπία αυτή σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αυτό το Σάββατο και το επόμενο στην «Εφ.Συν.»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα βιβλίο μοναδικό ντοκουμέντο
Το βιβλίο του Στέργιου Κατσαρού κρύβει όμως πολλές εκπλήξεις για όσους ίσως νομίζουν ότι ασχολείται μόνο με τις επαναστατικές τάσεις και οργανώσεις της Αριστεράς, με τον ρόλο της βίας στη σύγχρονη ιστορία και...
Ενα βιβλίο μοναδικό ντοκουμέντο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σπύρος Μουστακλής – Ενας Ελεύθερος Πολιορκημένος»
Η αληθινή ιστορία του στρατιωτικού αγωνιστή που βασανίστηκε απάνθρωπα από τη χούντα, όπως τη βίωσε η σύζυγος και συγγραφέας του βιβλίου Χριστίνα Δημητρακάκη-Μουστακλή.
«Σπύρος Μουστακλής – Ενας Ελεύθερος Πολιορκημένος»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Μαρξ... γίνεται 200 ετών και παραμένει επίκαιρος
​Διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μαρξ διοργανώνει αυτό το Σάββατο και την Κυριακή ο Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Ερευνας ΜΑΧΩΜΕ. Θέμα του διήμερου συνεδρίου θα είναι «Η...
Ο Μαρξ... γίνεται 200 ετών και παραμένει επίκαιρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η θερινή σύναξις των Ρηγάδων
Η παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Βαλντέν «Δικτατορία και Αντίσταση - Προσωπική μαρτυρία». Ηταν συγκινητικό για όσους τα ήξεραν, ζωντανό για όσους τα έζησαν, ενδιαφέρον για όσους τα άκουσαν και απαραίτητο...
Η θερινή σύναξις των Ρηγάδων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ελεύθερος χρόνος να γίνει κυρίαρχος και να είναι το μέτρο του πλούτου»
Ο γνωστός αγωνιστής-διανοητής της Αριστεράς, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας, Γιώργος Ρούσης, απαντά μέσα από το τελευταίο του, πολυαναμενόμενο βιβλίο «Ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου - Αντί να χάνουμε τη ζωή...
«Ο ελεύθερος χρόνος να γίνει κυρίαρχος και να είναι το μέτρο του πλούτου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας αιώνας από την Οκτωβριανή Επανάσταση
Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917-2017) πραγματοποιεί μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και δράσης. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις.
Ενας αιώνας από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας