• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 35.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.5°C / 37.2°C
  4 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 36.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 33.8°C
  4 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 37.7°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.5°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 32.5°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.4°C / 36.6°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 31.0°C
  5 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.7°C / 36.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.6°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απέτυχαν σε όλα τα... τεστ

 • A-
 • A+
Εκπτωτη κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η αμφιλεγόμενη εταιρεία Swiss Med που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για τα 3 εκατ. self tests •Η αναμενόμενη εξέλιξη δημιουργεί νέο μεγάλο κενό στις προμήθειες •Η ίδια εταιρεία έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό για τα rapid tests, ο οποίος έχει επίσης παγώσει εξαιτίας προσφυγών •Προσφυγή και της Siemens κατά του ΙΦΕΤ στο ΣτΕ.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κρύψει το φιάσκο ούτε να κρυφτεί πίσω από αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εκπτωτη κηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η αμφιλεγόμενη εταιρεία Swiss Med που συστήθηκε έξι μήνες πριν από τον διαγωνισμό για την προμήθεια αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Η αδυναμία της να παραδώσει εγκαίρως την ποσότητα των 3 εκατ. self tests (αντί 10,8 εκατ. ευρώ) ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη που όχι μόνο εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί ακόμα ένα κενό στις προμήθειες, αλλά προκαλεί και ερωτήματα για το πώς έγινε δεκτή εξ αρχής η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία μάλιστα έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ για τα rapid tests, έναν διαγωνισμό που έχει παγώσει εξαιτίας προσφυγών δύο εταιρειών.

Η «Εφ.Συν.» στις 6 Απριλίου 2021 («Καρτέλ, ψέματα, αρπαχτές και αυτοδιαγνώσεις») είχε αποκαλύψει πως η έναρξη της εταιρείας Swiss Μed έγινε στο όνομα συγγενούς (πρώτου βαθμού) επιχειρηματία (Παύλος Πιπερίδης) ο οποίος στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα, ενώ δεν διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια για τέτοιου είδους έργα. Η εταιρεία μπορεί να έχει υπό την ομπρέλα της σειρά πολυτελών εστιατορίων και καφέ, αλλά το όνομα του επιχειρηματία φέρεται να βρίσκεται σε λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου (Inside Story, 8.4.2021).

Αλλαξε χέρια

Η παράδοση των τεστ έπρεπε να γίνει μέσα σε επτά ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε με αποτέλεσμα να καταπέσει η εγγυητική επιστολή ύψους 504.000 ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Δημοκρατία», αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος της Swiss Med περνά στην εταιρεία ΒΑΣΤΕ ΙΚΕ η οποία σχετίζεται ιδιοκτησιακά με την επιχείρηση φούρνων «Χωριάτικο»!

Για στημένο διαγωνισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου -σαν τον κλέφτη και πάλι- να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από έναν στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ [...] Και όχι μόνο αυτό. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, η εταιρεία αυτή λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος είναι τεράστιες».

«Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Εγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως. Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό», απάντησε ο υφυπουργός Προ.Πο. Νίκος Χαρδαλιάς.

Η αποτυχία στον διαγωνισμό-παρωδία της Πολιτικής Προστασίας φάνηκε και από την άμεση προκήρυξη από την ίδια δεύτερου διαγωνισμού για 10 εκατ. τεστ με προαίρεση για άλλα 10. Σε αυτόν έλαβαν μέρος πάνω από 50 εταιρείες, εκ των οποίων οι 38-40 πρόσφεραν το ίδιο κινεζικό προϊόν της εταιρείας JoysBio (το οποίο αρχικά προμηθευόταν κατά αποκλειστικότητα η Αmani Swiss συμφερόντων Καρυπίδη), το οποίο πάντως δεν καλύπτει τις προδιαγραφές. Οι εταιρείες κινήθηκαν στη λογική ότι αφού επιλέχθηκε μία φορά, δεν μπορεί να απορριφθεί. Οπως και έγινε.

Σημειώνεται πως τα μεγάλα ονόματα του χώρου (Roche, Abbott, Siemens κ.ά.) απουσιάζουν πλήρως από τον διαγωνισμό γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το κινεζικό προϊόν που έχει πολύ φτηνό κόστος αγοράς (κάτω από 1,5 ευρώ ανά τεστ). Να σημειωθεί ότι η Πολιτική Προστασία ζητούσε το προϊόν να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα πιστοποίησης BfArM ή σε κάποια άλλη αντίστοιχη. Το JoysΒio υπάρχει στη λίστα της Ολλανδίας (που δεν διενεργεί έλεγχο στα προϊόντα), αλλά από τη γερμανική (που διενεργεί) δεν έγινε δεκτό και αποκλείστηκε.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι διαγωνισμοί για τα rapid και τα self tests έχουν γίνει η αφορμή για χρυσές δουλειές τοκογλύφων. Οι περισσότερες από τις ελληνικές εταιρείες δεν διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και δανείζονται στη μαύρη αγορά με επιτόκιο περίπου 15%. Αλλά όσοι δουλεύουν με περιθώριο κέρδους έως και 100% μπορούν να παραχωρήσουν το 15%.

Καθυστερήσεις

Ομως οι πολυεθνικές δεν ανέχονται συνήθως να παίζονται τέτοια παιχνίδια στις πλάτες τους. Αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και κατά του ΙΦΕΤ για τους φωτογραφικούς όρους του διαγωνισμού των 5 εκατ. rapid tests άσκησε η Siemens κάνοντας λόγο για «φαλκίδευση υπερνομοθετικης ισχύος διατάξεων και για θέσπιση μέτρων που περιορίζουν μη νόμιμα τον υγιή ανταγωνισμό». Η εξέλιξη αυτή παγώνει τη διαδικασία προμηθειών, ενώ στις 26 Απριλίου συζητείται η υπόθεση στο ΣτΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πόλεμος κυβέρνησης - φαρμακοποιών για τα self tests
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζήτησε να υπάρξει νέα συμφωνία για τη διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης, όμως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κλιμάκωσε την αντίδρασή του.
Πόλεμος κυβέρνησης - φαρμακοποιών για τα self tests
ΥΓΕΙΑ
Τρέχουν για όλα τα κορονοτέστ
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγη της Siemens κατά της μειοδότριας Εταιρείας Βαρελάς ● Ξεμπλόκαρε ο διαγωνισμός του ΙΦΕΤ ● Ανατροπή στον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ ● Ανασφάλεια ως προς τα self tests.
Τρέχουν για όλα τα κορονοτέστ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ενας άλλος δρόμος
Η κατασκευή από την αρχή μιας κλίνης ΜΕΘ πλήρους εξοπλισμού (ειδικά κρεβάτια, αναπνευστήρες, οθόνες, αντλίες, απινιδωτές κ.λπ.) κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 100 μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ.
Ενας άλλος δρόμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας