• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.8°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  43%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εδειξαν την πόρτα στον «άριστο»

 • A-
 • A+
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, διορίστηκε νέα πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης η Παρασκευή Δραμαλιώτη ● Ιδιαίτερα... δραστήριος αποδείχθηκε ο τέως πρόεδρος στις απευθείας αναθέσεις ● Ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Eνας «άριστος» αποπέμπεται ως αποτυχών! Με αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε να περιγραφεί η σύντομη θητεία του Διονύση Κυριακόπουλου στη θέση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, διορίστηκε νέα πρόεδρος στον επιστημονικό φορέα η Παρασκευή Δραμαλιώτη, εξέλιξη που ήρθε «κατόπιν παραίτησης» -σύμφωνα με τη χθεσινή υπουργική ανακοίνωση- του μέχρι πρότινος προέδρου.

Ωστόσο, η αναφορά του υπουργείου ότι ο κ. Κυριακόπουλος «θα αναλάβει άλλα [σ.σ. άγνωστα] καθήκοντα» δηλώνει απομάκρυνση και όχι αναβάθμιση λόγω πετυχημένης σταδιοδρομίας. «Υπήρχαν σωρευμένα παράπονα στην κυβέρνηση από τον τρόπο που διοικούσε το ΕΚΔΔΑ», λένε καλοί γνώστες του παρασκηνίου.

Ο κ. Κυριακόπουλος -μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. από τον Δεκέμβριο του 2018- διορίστηκε πρόεδρος του ΕΚΚΔΑ το φθινόπωρο του 2019 από τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο. Για την επιλογή του δεν ακολουθήθηκε καμία διαγωνιστική διαδικασία, παρότι ο νυν πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε το 2014 -ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- ότι η διαδικασία πλήρωσης της συγκεκριμένης θέσης θα αποτελούσε πρότυπο...

H νέα πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Παρασκευή Δραμαλιώτη

Κατά την προεδρία του κ. Κυριακόπουλου, το Κέντρο έμεινε χωρίς όραμα, ενώ ο ίδιος αναλωνόταν σε δημόσιες σχέσεις, δείχνοντας και μια ανεξήγητη ροπή προς τις απευθείας αναθέσεις: μεταξύ άλλων -εκτός από την περιβόητη παραγγελία φιαλών κρασιών (κόστους 3.500 ευρώ, δημόσιων πόρων βεβαίως)- ανακατασκεύασε και θωράκισε το γραφείο του με δαπάνες 22.000 ευρώ. Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2020 ο κ. Κυριακόπουλος εξασφάλισε τη συγκατάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου να μεταβιβαστεί στο πρόσωπό του η αρμοδιότητα των απευθείας αναθέσεων. Αν και η σχετική απόφαση ελήφθη με αφορμή την πανδημία, το έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 27/5/2020 επικαλούνταν λόγους «απλούστευσης διαδικασιών» και «ευελιξίας» και έμοιαζε να ισχύει για πάντα και για τα πάντα!

Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν από την «Εφ.Συν.» το περασμένο καλοκαίρι (βλ.14/8/2020: «Αυθαιρεσίες και αυταρχισμοί βασιλεύουν στο ΕΚΔΔΑ»). Ακολούθησε, με αφορμή τις αποκαλύψεις μας, ερώτηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Βουλή, που περιείχε μάλιστα πρόσθετες αποκαλύψεις: ο κ. Κυριακόπουλος σε 10 μήνες προεδρικής θητείας είχε υπογράψει 155 απευθείας αναθέσεις, από τις οποίες «μόνο 6 ενδεχομένως να σχετίζονται με τον κορονοϊό», περιέγραφε το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Διονύσης Κυριακόπουλος

Οι εξελίξεις προκάλεσαν δυσαρέσκεια στον τότε υπουργό Εσωτερικών, που ζήτησε την αφαίρεση της αρμοδιότητας των απευθείας αναθέσεων από τον κ. Κυριακόπουλο – κάτι που έγινε με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΔΔΑ στις 28/9/2020.

Ο ανασχηματισμός δεν διαμόρφωσε ευνοϊκότερους συσχετισμούς για τον κ. Κυριακόπουλο. Ουδέποτε υπήρξε «χημεία» μεταξύ του ίδιου και του νυν υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με παροικούντες την Ιερουσαλήμ, που λένε ότι ο κ. Βορίδης δεν τον ήθελε ούτε τον δεχόταν σε συνάντηση. Αλλωστε, όσα είχαν συμβεί στο ΕΚΔΔΑ είχαν προκαλέσει στο κυβερνητικό παρασκήνιο ψιθύρους που δεν έλεγαν να κοπάσουν.

Η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης στο πρόσωπο του τέως προέδρου είχε εκφραστεί με σαφή τρόπο: τον περασμένο Ιούλιο στην επιμορφωτική δράση για τους υπηρεσιακούς γραμματείς, που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ -η μεγαλύτερη ίσως δράση του «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη- το όνομα του κ. Κυριακόπουλου δεν περιλαμβανόταν καν στο πρόγραμμα. Αντιθέτως, τον συντονισμό της δράσης είχε η τότε αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ (και πλέον πρόεδρος), κ. Δραμαλιώτη.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε βάρος του κ. Κυριακόπουλου φαίνεται να ήταν οι αλλαγές που επέφερε στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του ΕΚΔΔΑ. Κατέληξε, σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες, σε ένα μητρώο που επέτρεπε σε εκλεκτούς και μη να το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν και να συγκεντρώνουν διδακτικές ώρες, αλλά και σε ένα μητρώο δυσλειτουργικό. Διορθωτικές τροποποιήσεις έγιναν από τον κ. Κυριακόπουλο μόλις πρόσφατα, στις 24 Μαρτίου.

Ποια τα «άλλα καθήκοντα» που θα αναλάβει ο κ. Κυριακόπουλος; Ο ίδιος φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ότι θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου σε άλλο φορέα, που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εδρεύει σε δάσος των βορείων προαστίων. Φήμες θέλουν να αποχωρεί από εκεί ο -διορισμένος από τον Μ. Βορίδη, επί θητείας του στην πλ. Βάθη- νυν πρόεδρος και να προαλείφεται για αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ (εν είδει τοποτηρητή), καταλαμβάνοντας τη θέση που μένει κενή μετά την αναβάθμιση της κ. Δραμαλιώτη, η οποία φέρεται να έχει καλές σχέσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα (απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και ο ίδιος). Οι τακτικές του τύπου «φύγε εσύ, έλα εσύ» δεν φαίνεται να λείπουν από την... επιτελική σκακιέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δοτοί Γραμματείς και «γαλάζιοι» Φαρισαίοι
(Ν)τροπολογία του Μάκη Βορίδη επαναφέρει στη θέση τού επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων των ΟΤΑ πρόσωπο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ ο υπηρεσιακός συντονιστής παραμένει μεν, αλλά με...
Δοτοί Γραμματείς και «γαλάζιοι» Φαρισαίοι
ΒΟΥΛΗ
«Δεξαμενή ομηρίας» με τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ
Τροπολογία της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Εσωτερικών αποσυνδέει τη διαγωνιστική διαδικασία από την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων σε υπηρεσίες.
«Δεξαμενή ομηρίας» με τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιολόγηση στο Δημόσιο με ισχυροποίηση της ιεραρχίας
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τον Ιούνιο ● Αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους ● Οι «τιμωρίες» και τα μπόνους.
Αξιολόγηση στο Δημόσιο με ισχυροποίηση της ιεραρχίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας