• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.2°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 22.1°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.5°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 25.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  76%

Η έκταση στην οποία θα υλοποιηθεί η διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

89 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για ένα γήπεδο!

 • A-
 • A+
Από το μνημόνιο συναντίληψης για το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» ο… μεγάλος απών ήταν το «πράσινο» υπουργείο, από το οποίο τώρα ζητά να ανοίξει το «πορτοφόλι» του ● Τι ζητά ο δήμος σύμφωνα με τα εισηγητικά έγγραφα.

Στα… ανθισμένα «λεφτόδεντρα» του Δημοσίου απευθύνεται ο Δήμος Αθηναίων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου που θα χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό. Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου θα τεθεί εκτάκτως προς έγκριση (εκτός ημερήσιας διάταξης) η υποβολή αιτήματος από πλευράς Δήμου Αθηναίων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για εκταμίευση 89 εκατ. ευρώ κρατικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να καλυφθεί το κόστος του συγκεκριμένου έργου.

Ο Κ. Μπακογιάννης

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό (χωρητικότητας έως 40.000 θέσεις) προβλέπεται να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης». Συγκριτικά με τα υπόλοιπα έργα, το γήπεδο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του πρότζεκτ, το οποίο, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (Ελληνικό Δημόσιο, Δήμος Αθηναίων, ΠΑΕ ΠΑΟ, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και ΑΕΠ –Alpha Επενδυτικής Περιουσίας– Ελαιώνα), έχει συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό περί τα 258,5 εκατ. ευρώ. Εξαρχής ο Δήμος Αθηναίων είχε κάνει γνωστό ότι για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου θα αναζητούνταν κρατικοί πόροι. Αυτός όμως που εν τέλει θα κληθεί να ανοίξει το «πορτοφόλι» του, είναι ο… μεγάλος απών από την υπογραφή του σχετικού μνημονίου.

Στο μνημόνιο συναντίληψης που είχε υπογραφεί στις 20 Νοεμβρίου 2020, το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν συμμετείχε στις υπογραφές το υπουργείο Περιβάλλοντος –του οποίου υπουργός ήταν τότε ο Κωστής Χατζηδάκης–, κάτι που συζητήθηκε ευρέως, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα έργο που αποτελεί πολεοδομική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας για την πρωτεύουσα και εμφανίζεται ως η «πολεοδομική εξυγίανση» της περιοχής του Ελαιώνα. Αν και ο Δήμος Αθηναίων ανέφερε προ μηνών ότι οι απαιτούμενοι πόροι για το γήπεδο θα «εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης», εν τέλει απευθύνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος (με σημερινό υπουργό τον Κώστα Σκρέκα).

Οι πόροι θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων, με τη χρονική κατανομή των 88.915.440 ευρώ να περιγράφεται στα εισηγητικά έγγραφα του δήμου ως εξής:

 • ● 1.000.000 ευρώ το 2021
 • ● 40.000.0000 ευρώ το 2022
 • ● 40.000.000 ευρώ το 2023
 • ● 7.915.440 ευρώ το 2024.

Η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό προωθείται λίγο-πολύ ως δημοτικό έργο, το οποίο θα παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα 99 χρόνια.

Το Ελληνικό Δημόσιο έρχεται να υιοθετήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση χαρακτηριστικά ενός ρόλου «κράτους-επιχειρηματία» (τον οποίο θεωρητικά αποστρέφεται κάθε νεοφιλελεύθερο μοντέλο) και να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προσδοκώντας κάποια στιγμή να κάνει μια κάποια απόσβεση. Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβρη «τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές δραστηριότητες του γηπέδου κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων κατά 65% και 35% αντιστοίχως».

Γιατί η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου πρέπει να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από κρατικούς πόρους; Σύμφωνα με το σχέδιο του Τεχνικού Δελτίου που υπογράφεται από τον υπηρεσιακό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος «το έργο προτείνεται στο Εθνικό ΠΔΕ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. (...)

Επιπλέον, η αναγκαιότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του γηπέδου από το ΠΔΕ προκύπτει από το γεγονός ότι τα υπόλοιπα έργα του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το γήπεδο συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής παρέμβασης». Να σημειωθεί ότι στο αναρτημένο σχέδιο ετήσιας δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος για το 2021 ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 760 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το ποσό αντιστοιχεί στο 12% του ετήσιου υπουργικού πρϋπολογισμού.

Ολα αυτά, στη χώρα όπου η κυβέρνηση μάς έχει εξηγήσει ότι για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αποτροπή απολύσεων εργαζομένων στην τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», καθώς και ότι για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία»...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφίστηκε η «Διπλή Ανάπλαση» για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού
Με μεγάλη πλειοψηφία αλλά και μεγάλες επιφυλάξεις εγκρίθηκε από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του Δ. Αθηναίων η «Διπλή Ανάπλαση» και ειδικότερα οι συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Ψηφίστηκε η «Διπλή Ανάπλαση» για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
Το χρονοδιάγραμμα θέτει για τον Ιούλιο του 2026 τον στόχο ολοκλήρωσης της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, ενώ το αρχικό πλάνο ήθελε τον Παναθηναϊκό στη νέα του έδρα ακόμη και τη σεζόν...
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του ΠΑΟ
Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης θα εισηγηθεί την υποβολή νέου αιτήματος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης του σχετικού προϋπολογισμού στα 115 εκατ. ευρώ.
Ζητούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του ΠΑΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δόθηκε το «πράσινο» για τα έργα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Με τις υπογραφές του δημάρχου Αθηναίων, των προέδρων της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, του υπουργού Ανάπτυξης και του διευθύνοντα συμβούλου της Alpha Bank η Διπλή Ανάπλαση προχωράει παρά τις αντιδράσεις.
Δόθηκε το «πράσινο» για τα έργα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Θωρακίζει τον σύλλογο, επαναφέρει την ελπίδα
Η απόφαση υπέρ της Διπλής Ανάπλασης από τη συντριπτική πλειονότητα των φίλων του συλλόγου είναι ξεκάθαρο ότι επαναφέρει τη χαμένη ελπίδα και προοπτική στους φίλους της ομάδας.
Θωρακίζει τον σύλλογο, επαναφέρει την ελπίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας