• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.6°C
  4 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  98%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  38%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  6 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  3 BF
  91%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.8°C
  4 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  99%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Τουρκία υπό «επιτήρηση»

 • A-
 • A+
Σύγκλιση των 27 της Ε.Ε. στην έκθεση Μπορέλ, αλλά με αρκετούς αστερίσκους στη «θετική ατζέντα» της λόγω Κουρδικού και Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ● Ο Ερντογάν αγνόησε το 89% των θέσεων εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. πέρσι, επισημαίνει η έκθεση ● Προβληματισμός και στο ΝΑΤΟ από τις εξελίξεις στον απρόβλεπτο εταίρο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αστερίσκους στη θετική ατζέντα που είχαν ετοιμάσει οι Ευρωπαίοι για την Αγκυρα προσέθεσαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών), αλλά και οι εξελίξεις γύρω από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP επισκίασαν το καλό κλίμα που επικρατούσε στις Βρυξέλλες εξαιτίας της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών που συναντήθηκαν χθες πιο διστακτικούς απέναντι στην Τουρκία.

Αυτό δε σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα αναστείλει ή θα παγώσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την Τουρκία. Αυτό διαβεβαίωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.». Ομως, όπως «υποσχέθηκε» ο Ζοζέπ Μπορέλ, η Τουρκία θα μπει στο μικροσκόπιο «τουλάχιστον ώς το καλοκαίρι».

«Θα παρακολουθούμε πώς θα πάνε οι διερευνητικές με την Ελλάδα, οι συζητήσεις για το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη και φυσικά η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας», εξήγησε ο Ισπανός επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Χθες, ο Μπορέλ παρουσίασε την έκθεσή του πρώτη φορά στους υπουργούς Εξωτερικών. Σε αυτήν, περιγράφεται ότι «από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία έχει δείξει μια πιο ήρεμη, πιο εποικοδομητική στάση σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεών της με πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα προς τα εμπρός».

Με βάση λοιπόν αυτά τα βήματα, αλλά και τις υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και σε σειρά θεμάτων, όπως στον τομέα των δικαιωμάτων, ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει συνεργασία με την Αγκυρα σε διάφορους τομείς. Καθοριστικό ρόλο παίζει η αναβάθμιση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, αλλά και η «επέκταση της υπάρχουσας τελωνειακής ένωσης και καλύτερη συμμετοχή στην επόμενη γενιά προγραμμάτων της Ε.Ε., όπως το Erasmus +, το Horizon Europe κ.λπ. στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

Η έκθεση προβλέπει προϋποθέσεις και αναλογικότητα: δηλαδή αν η Τουρκία ξεκινήσει ξανά τις παραβατικές συμπεριφορές της ή αν δεν προχωρήσει ικανοποιητικά στα υπεσχημένα, κάποια θέματα από τη θετική ατζέντα θα μπορούσαν να ματαιωθούν. Σε περίπτωση δραστικής χειροτέρευσης της κατάστασης, η έκθεση Μπορέλ προτείνει «μέτρα που στοχεύουν τομείς σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών, αρνητικές ταξιδιωτικές συμβουλές από τα κράτη-μέλη».

Η έκθεση παρουσιάζει τη γενικότερη σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία ξεκάθαρα περνάει μέσα από τη σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα για τα οποία οι Ευρωπαίοι ανησυχούν: σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ο Ερντογάν αγνόησε το 89% των θέσεων εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. πέρσι, σε τομείς όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Συρία, η Λιβύη και η σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι η έκθεση Μπορέλ είναι καλή βάση για συζήτηση στη σύνοδο κορυφής, αλλά προσέθεσαν και άλλα σημεία, που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να διατηρηθούν όλες οι επιλογές στο τραπέζι της Ε.Ε., σε περίπτωση που η πρόσφατη αποκλιμάκωση δεν αποδειχθεί βιώσιμη και η χώρα υπαναχωρήσει. Από την πλευρά του, ο Ζ. Μπορέλ αναγνώρισε ότι, παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. «Θετική καταρχήν» χαρακτήρισε την έκθεση Μπορέλ ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, «διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα που η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την Ε.Ε.».

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία φαίνεται ότι έχουν προβληματίσει ακόμα και το ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη Τύπου χθες εν όψει της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ παρέχει μια ευκαιρία να επαναλάβουμε τις αξίες μας, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ατομικής ελευθερίας. Τονίζω τη σημασία αυτών των αξιών, θα συνεχίσω να το υπογραμμίζω στις συναντήσεις με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Τουρκίας».

Η σύνοδος σήμερα θα είναι η πρώτη στην οποία θα παραστεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος την Τετάρτη θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον ύπατο εκπρόσωπο Ζ. Μπορέλ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Α. Μπλίνκεν θα έχει διμερή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πάντως συναντήθηκε χθες με τον Ζ. Μπορέλ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζήτησε πράξεις και όχι λόγια η Ε.Ε. από την Τουρκία
Πράξεις και όχι λόγια για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή ζήτησαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ...
Ζήτησε πράξεις και όχι λόγια η Ε.Ε. από την Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις Ε.Ε. - Ερντογάν
Σχεδόν όλο τον προηγούμενο χρόνο ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν απευθυνόταν προς την Ε.Ε. με ύβρεις και απειλές, ενώ οι κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι επιδίδονταν σε μια άνευ προηγουμένου πλειοδοσία...
Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις Ε.Ε. - Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομνύει στον διάλογο τη στιγμή που οξύνει την ένταση ο Ερντογάν
Χαρακτηριστικά μείζονος κρίσης τείνει να πάρει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τ. Ερντογάν να εμπλέκει στους επεκτατικούς σχεδιασμούς του όλους τους διεθνείς παράγοντες.
Ομνύει στον διάλογο τη στιγμή που οξύνει την ένταση ο Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φρένο ΗΠΑ στην Τουρκία
Η συνεχιζόμενη εθνικιστική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν και η προκλητικότητα στο Αιγαίο ανάγκασαν την Ουάσινγκτον να της απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση χωρίς καν να το γνωρίζει η Αθήνα, ενώ βαρύ είναι το...
Φρένο ΗΠΑ στην Τουρκία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ουδέν κακόν...
Οι παρεμβάσεις για τη δημοκρατική νομιμότητα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι θετικό γεγονός, μολονότι τα κίνητρα Ευρωπαίων και Αμερικανών δεν είναι τόσο αθώα όσο παρουσιάζονται. Μέχρι στιγμής ο...
Ουδέν κακόν...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαραμάδα για Δυτικά Βαλκάνια, «στρογγυλέματα» για Τουρκία
Διεύρυνση της Ε.Ε., αλλά και συντονισμός για πανδημία στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ● Σλοβενική προσπάθεια για έναρξη συναντήσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ακόμα και πριν από τον Δεκέμβριο ●...
Χαραμάδα για Δυτικά Βαλκάνια, «στρογγυλέματα» για Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας