• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.3°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.7°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 11.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 14.1°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  0 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.8°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.5°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.7°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 22.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.5°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.8°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  70%

Τα σχετικά δημοσιεύματα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «άριστος» της ΕΥΠ και ο χορός των ρουσφετιών

 • A-
 • A+
Δημοσιεύματα της εποχής και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποδεικνύουν ότι ο διαγωνισμός του 2008, με τον οποίο προσελήφθη χωρίς να διαθέτει τα προσόντα ο «εκλεκτός» του κ. Κοντολέοντος στο κλιμάκιο της υπηρεσίας στην Ηπειρο, είχε πολλές... σκιές και κενά που παραπέμπουν στο διαχρονικό «βόλεμα» ημετέρων ● Αγνωστος και ο τελικός αριθμός των προσληφθέντων.

Εν αναμονή της απάντησης του πρωθυπουργικού γραφείου σε δύο ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αφορμή το δημοσίευμά μας της 6ης Μαρτίου για την ΕΥΠ, για τον νέο «εκλεκτό» επικεφαλής του κ. Κοντολέοντος στο κλιμάκιο της υπηρεσίας στην Ηπειρο, όπου προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την επάρκεια του εν λόγω ατόμου για τα απαιτούμενα προσόντα της συγκεκριμένης θέσης, επανερχόμαστε και δημοσιεύουμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για εκείνο τον διαγωνισμό του 2008 που αποδεικνύουν αν μη τι άλλο πως «Ν.Δ. και αριστεία» είναι απολύτως αλληλοαναιρούμενες έννοιες.

Στο δημοσίευμά μας της 6ης Μαρτίου είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην προκήρυξη της ΕΥΠ του 2008 για 120 θέσεις, όπου και συμμετείχε το εν λόγω άτομο, το οποίο λίγους μήνες αργότερα προσλαμβανόταν στην υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε την ελληνική ιθαγένεια (κάτι που αποτελούσε βασική προϋπόθεση της προκήρυξης). Αποκαλύψαμε ότι την ελληνική ταυτότητα την έλαβε μήνες μετά αφότου είχε προσληφθεί στην ΕΥΠ, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τον ρόλο της τριμελούς επιτροπής που ήταν επιφορτισμένη να ελέγξει τη νομιμότητα των υποψηφιοτήτων.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα της εποχής αλλά και από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, εκείνος ο διαγωνισμός είχε πολλές... σκιές και πολλά κενά που παραπέμπουν στο διαχρονικό «βόλεμα» των εκάστοτε ημετέρων παρά στην ουσιαστική στελέχωση μιας ιδιαίτερης υπηρεσίας όπως είναι η ΕΥΠ.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι» στις 14 Μαΐου του 2009, σχεδόν έναν μήνα μετά την ορκωμοσία των επιτυχόντων του διαγωνισμού: «ΕΥΠ: Εδώ τα... καλά ρουσφέτια» ανέφερε το δημοσίευμα και στο ρεπορτάζ γινόταν λόγος για τρεις στενούς συνεργάτες κορυφαίου υπουργού τής τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ειδικότερα, επρόκειτο για «δύο κυρίες που ήταν γραμματείς στον σκληρό πυρήνα του υπουργικού γραφείου στο Πεντάγωνο» κι ένας «ειδικός σύμβουλος» που «είχε τον κρίσιμο ρόλο της διαχείρισης των "κοινωνικών αιτημάτων", των ρουσφετιών κατά το κοινώς λεγόμενο».

Στην εφημερίδα «Στο Καρφί» λίγες μέρες αργότερα διαβάζουμε αντίστοιχο ρεπορτάζ που επιβεβαιώνει τα όσα έγραφε το «Ποντίκι», αναφερόμενο ιδιαίτερα στον «ειδικό σύμβουλο» του κ. Μεϊμαράκη ή αλλιώς «υπεύθυνο αιτημάτων» του γραφείου του που πέτυχε τον διορισμό του στον διαγωνισμό, για τον οποίο το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «τις ελεύθερες ώρες του είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.».

Πόσοι τελικά προσελήφθησαν;

Δεν είναι όμως μόνο οι τακτοποιήσεις κομματικών στελεχών. Οπως προκύπτει από έτερα δημοσιεύματα αλλά και από ερώτηση που έκαναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την ίδια περίοδο και μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα του Τύπου, η προκήρυξη αφορούσε μεν 120 άτομα, ωστόσο ο τελικός αριθμός των προσληφθέντων ήταν μάλλον μεγαλύτερος. To εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι το συγκεκριμένο ερώτημα δεν απαντήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, παρά το γεγονός ότι ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: «Στον τελευταίο διαγωνισμό για προσλήψεις στην ΕΥΠ, που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου 2009, πόσοι προσελήφθησαν; 120 άτομα που προέβλεπε η προκήρυξη ή 150 όπως λέγεται;».

Αποκαλυπτική για την... ποιότητα του διαγωνισμού και για το... αδιάβλητο της διαδικασίας ήταν μια απάντηση που είχε δώσει το 2012 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής για την ΕΥΠ, με αφορμή την αυστηροποίηση των προσλήψεων στην υπηρεσία και τη διεξαγωγή των σχετικών εξετάσεων υπό το ΑΣΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοραντής είχε διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2004-2009, κατά συνέπεια ο επίμαχος διαγωνισμός του 2008 τού ήταν κάτι παραπάνω από γνωστός. Στην απάντησή του ο κ. Παπουτσής ξεκαθάριζε ότι η αλλαγή στον τρόπο εξετάσεων για την ΕΥΠ έγινε επειδή κατά τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία λειτούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε να εισέλθουν στην υπηρεσία άτομα που είχαν σχέσεις με «φίλους, συγγενείς κι επωνύμους». Ταυτόχρονα συνέβαινε και το αντίστροφο. Ατομα που είχαν προσληφθεί στην ΕΥΠ πετύχαιναν μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ. Στην επιχειρηματολογία του για τα ανωτέρω ο κ. Παπουτσής είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα τους διαγωνισμούς της ΕΥΠ του 2008 και του 2009.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, μαθαίνουμε ότι ο «εκλεκτός» του κ. Κοντολέοντος συνεχίζει να εμφανίζεται στην Ηπειρο ως επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΥΠ. Πιθανότατα έχει τις διαβεβαιώσεις ότι κανείς και τίποτε δεν μπορεί να τον κουνήσει από τη θέση του. Μένει να δούμε την απάντηση του επιτελικού κράτους...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φτηνός κυβερνητικός αντιπερισπασμός περί... στήριξης ΣΥΡΙΖΑ σε Λουκασένκο
Η αμηχανία της κυβέρνησης και η δυσκολία της να δώσει πειστικές απαντήσεις για την ύπαρξη πρακτόρων στην πτήση της Ryanair προς το Βίλνιους οδηγούν σε πόλεμο ανακοινώσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Φτηνός κυβερνητικός αντιπερισπασμός περί... στήριξης ΣΥΡΙΖΑ σε Λουκασένκο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα κρίσιμα ερωτήματα για την ΕΥΠ
Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει «προστατεύσει» ώς εκεί που δεν παίρνει τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Τα κρίσιμα ερωτήματα για την ΕΥΠ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Στις αλβανικές εκλογές ψήφισε και ο επικεφαλής της ΕΥΠ στην Ήπειρο;
Αποτελεί ερώτημα για την κυβέρνηση αν γνωρίζει ότι ο επικεφαλής της ΕΥΠ στην Ήπειρο έχει δικαίωμα να ψηφίζει στις εκλογές της γειτονικής χώρας, καθώς διατηρεί διπλή υπηκοότητα.
Στις αλβανικές εκλογές ψήφισε και ο επικεφαλής της ΕΥΠ στην Ήπειρο;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα να διώκεται ο διώκτης υποθέσεων διαφθοράς»
Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η δημοκρατία-δικαιοσύνη σε πολιορκία» για τις εξελίξεις της προανακριτικής της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis.
«Δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα να διώκεται ο διώκτης υποθέσεων διαφθοράς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας