• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%

Τα σχετικά δημοσιεύματα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «άριστος» της ΕΥΠ και ο χορός των ρουσφετιών

 • A-
 • A+
Δημοσιεύματα της εποχής και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποδεικνύουν ότι ο διαγωνισμός του 2008, με τον οποίο προσελήφθη χωρίς να διαθέτει τα προσόντα ο «εκλεκτός» του κ. Κοντολέοντος στο κλιμάκιο της υπηρεσίας στην Ηπειρο, είχε πολλές... σκιές και κενά που παραπέμπουν στο διαχρονικό «βόλεμα» ημετέρων ● Αγνωστος και ο τελικός αριθμός των προσληφθέντων.

Εν αναμονή της απάντησης του πρωθυπουργικού γραφείου σε δύο ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αφορμή το δημοσίευμά μας της 6ης Μαρτίου για την ΕΥΠ, για τον νέο «εκλεκτό» επικεφαλής του κ. Κοντολέοντος στο κλιμάκιο της υπηρεσίας στην Ηπειρο, όπου προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την επάρκεια του εν λόγω ατόμου για τα απαιτούμενα προσόντα της συγκεκριμένης θέσης, επανερχόμαστε και δημοσιεύουμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για εκείνο τον διαγωνισμό του 2008 που αποδεικνύουν αν μη τι άλλο πως «Ν.Δ. και αριστεία» είναι απολύτως αλληλοαναιρούμενες έννοιες.

Στο δημοσίευμά μας της 6ης Μαρτίου είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην προκήρυξη της ΕΥΠ του 2008 για 120 θέσεις, όπου και συμμετείχε το εν λόγω άτομο, το οποίο λίγους μήνες αργότερα προσλαμβανόταν στην υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε την ελληνική ιθαγένεια (κάτι που αποτελούσε βασική προϋπόθεση της προκήρυξης). Αποκαλύψαμε ότι την ελληνική ταυτότητα την έλαβε μήνες μετά αφότου είχε προσληφθεί στην ΕΥΠ, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τον ρόλο της τριμελούς επιτροπής που ήταν επιφορτισμένη να ελέγξει τη νομιμότητα των υποψηφιοτήτων.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα της εποχής αλλά και από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, εκείνος ο διαγωνισμός είχε πολλές... σκιές και πολλά κενά που παραπέμπουν στο διαχρονικό «βόλεμα» των εκάστοτε ημετέρων παρά στην ουσιαστική στελέχωση μιας ιδιαίτερης υπηρεσίας όπως είναι η ΕΥΠ.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι» στις 14 Μαΐου του 2009, σχεδόν έναν μήνα μετά την ορκωμοσία των επιτυχόντων του διαγωνισμού: «ΕΥΠ: Εδώ τα... καλά ρουσφέτια» ανέφερε το δημοσίευμα και στο ρεπορτάζ γινόταν λόγος για τρεις στενούς συνεργάτες κορυφαίου υπουργού τής τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ειδικότερα, επρόκειτο για «δύο κυρίες που ήταν γραμματείς στον σκληρό πυρήνα του υπουργικού γραφείου στο Πεντάγωνο» κι ένας «ειδικός σύμβουλος» που «είχε τον κρίσιμο ρόλο της διαχείρισης των "κοινωνικών αιτημάτων", των ρουσφετιών κατά το κοινώς λεγόμενο».

Στην εφημερίδα «Στο Καρφί» λίγες μέρες αργότερα διαβάζουμε αντίστοιχο ρεπορτάζ που επιβεβαιώνει τα όσα έγραφε το «Ποντίκι», αναφερόμενο ιδιαίτερα στον «ειδικό σύμβουλο» του κ. Μεϊμαράκη ή αλλιώς «υπεύθυνο αιτημάτων» του γραφείου του που πέτυχε τον διορισμό του στον διαγωνισμό, για τον οποίο το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «τις ελεύθερες ώρες του είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.».

Πόσοι τελικά προσελήφθησαν;

Δεν είναι όμως μόνο οι τακτοποιήσεις κομματικών στελεχών. Οπως προκύπτει από έτερα δημοσιεύματα αλλά και από ερώτηση που έκαναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την ίδια περίοδο και μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα του Τύπου, η προκήρυξη αφορούσε μεν 120 άτομα, ωστόσο ο τελικός αριθμός των προσληφθέντων ήταν μάλλον μεγαλύτερος. To εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι το συγκεκριμένο ερώτημα δεν απαντήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, παρά το γεγονός ότι ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: «Στον τελευταίο διαγωνισμό για προσλήψεις στην ΕΥΠ, που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου 2009, πόσοι προσελήφθησαν; 120 άτομα που προέβλεπε η προκήρυξη ή 150 όπως λέγεται;».

Αποκαλυπτική για την... ποιότητα του διαγωνισμού και για το... αδιάβλητο της διαδικασίας ήταν μια απάντηση που είχε δώσει το 2012 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής για την ΕΥΠ, με αφορμή την αυστηροποίηση των προσλήψεων στην υπηρεσία και τη διεξαγωγή των σχετικών εξετάσεων υπό το ΑΣΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοραντής είχε διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2004-2009, κατά συνέπεια ο επίμαχος διαγωνισμός του 2008 τού ήταν κάτι παραπάνω από γνωστός. Στην απάντησή του ο κ. Παπουτσής ξεκαθάριζε ότι η αλλαγή στον τρόπο εξετάσεων για την ΕΥΠ έγινε επειδή κατά τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία λειτούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε να εισέλθουν στην υπηρεσία άτομα που είχαν σχέσεις με «φίλους, συγγενείς κι επωνύμους». Ταυτόχρονα συνέβαινε και το αντίστροφο. Ατομα που είχαν προσληφθεί στην ΕΥΠ πετύχαιναν μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ. Στην επιχειρηματολογία του για τα ανωτέρω ο κ. Παπουτσής είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα τους διαγωνισμούς της ΕΥΠ του 2008 και του 2009.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, μαθαίνουμε ότι ο «εκλεκτός» του κ. Κοντολέοντος συνεχίζει να εμφανίζεται στην Ηπειρο ως επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΥΠ. Πιθανότατα έχει τις διαβεβαιώσεις ότι κανείς και τίποτε δεν μπορεί να τον κουνήσει από τη θέση του. Μένει να δούμε την απάντηση του επιτελικού κράτους...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τους είχαν αφήσει στο «ψυγείο» να... διαβάζουν βιβλία!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανάμεσα στους 80 μεταταχθέντες υπήρχε και το όνομα μιας υπαλλήλου που τυγχάνει να είναι σύζυγος δημοσιογράφου εφημερίδας που κινείται στον ακροδεξιό χώρο και την τελευταία...
Τους είχαν αφήσει στο «ψυγείο» να... διαβάζουν βιβλία!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σιγή ασυρμάτου για το γκρίζο διδακτορικό
Κατεχάκη, Μαξίμου και Παν. Αιγαίου δεν έβγαλαν κιχ για τις κηλίδες στον επίμαχο τίτλο σπουδών του α΄ υποδιοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, Β. Γκρίζη, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» • Απαλλαγή της χώρας «από...
Σιγή ασυρμάτου για το γκρίζο διδακτορικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το... γκρίζο διδακτορικό του κ. Γκρίζη
Αποκάλυψη: Ο συνεπιβλέπων καθηγητής του διδακτορικού του α΄ υποδιοικητή της ΕΥΠ και άλλοι δύο καθηγητές που βρίσκονταν στην επιτροπή αξιολόγησης της διατριβής του είχαν οικονομική και διοικητική σχέση με το...
Το... γκρίζο διδακτορικό του κ. Γκρίζη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολίτες «όμηροι» της ΕΥΠ
Νέο μηχάνημα για υπερδιπλασιασμό των παρακολουθήσεων και καταγραφή των επαφών μέσω chatrooms και e-mails παίρνει από την Ιταλία η κυβέρνηση.
Πολίτες «όμηροι» της ΕΥΠ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δώρο» στην εταιρεία του Π. Κοντολέοντα
Η κυβέρνηση εξοφλεί την G4S, στην οποία ήταν διευθυντής ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, για σύμβαση που είχε λήξει το 2019, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Δώρο» στην εταιρεία του Π. Κοντολέοντα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ΕΥΠ στην υπηρεσία του Μητσοτάκη
«Eκκαθάριση», κατά τα πρότυπα του πατρός Μητσοτάκη. Ανάμεσα στους μεταταχθέντες υπάρχουν ενεργοί συνδικαλιστές οι οποίοι θα ήταν υποψήφιοι εκ νέου στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για αύριο.
Η ΕΥΠ στην υπηρεσία του Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας