• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 21.2°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 16.0°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.1°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 18.5°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.2°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 12.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 21.4°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.1°C / 15.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 16.1°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην αγκαλιά του Χρυσοχοΐδη το ΤΑΧΔΙΚ

 • A-
 • A+
Με νομοσχέδιο-σκούπα του υπ. Δικαιοσύνης οι πόροι και η περιουσία του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων περνούν στην κυριότητα του υπουργείου της τάξης και της καταστολής ● Στο εξής όλα τα έσοδα από δικαστικά παράβολα, εξαγορές ποινών και όλα τα ακίνητα του ΤΑΧΔΙΚ θα διατίθενται κατά το δοκούν σύμφωνα με τα οράματα του υπ. Προ.Πο. ● Τι λένε οι δικηγορικοί σύλλογοι γι’ αυτή τη μεταβίβαση πόρων που μέχρι σήμερα πήγαιναν σε έργα για τα δικαστήρια, τις φυλακές και σε κοινωνική πολιτική;

Ψηφίζεται σήμερα, στο πλαίσιο ακόμα ενός νομοσχεδίου-σκούπα του υπ. Δικαιοσύνης, η ουσιαστική κατάργηση του ΤΑΧΔΙΚ και η υπαγωγή του στη θερμή αγκαλιά του Μ. Χρυσοχοΐδη. Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να εκχωρηθούν οι πόροι του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), τώρα με μία διάταξη μεταβιβάζονται όχι μόνο οι πόροι αλλά και το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συναίνεσε σε αυτή τη μεταβίβαση, χωρίς να ζητήσει καν την άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Το άρθρο 32 του σημερινού νομοσχεδίου προβλέπει ότι «το σύνολο των ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) στα οποία στεγάζονται τα Καταστήματα Κράτησης με τα συστατικά και τα παραρτήματά τους, καθώς και το σύνολο των οικοπέδων ιδιοκτησίας του ΤΑΧΔΙΚ που προορίζονται για την ανέγερση φυλακών περιέρχονται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς την καταβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων υπέρ τρίτων». Μάλιστα η διάταξη προβλέπει την άμεση μεταβίβαση της κυριότητας με εγγραφή στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγια. «Η διαχείριση και τα έσοδα των ανωτέρω ακινήτων περιέρχονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» καταλήγει η διάταξη.

Το ΤΑΧΔΙΚ ιδρύθηκε με νομοθετικό διάταγμα και σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των δικαστικών κτιρίων, σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων. Το ιδρυτικό του ΤΑΧΔΙΚ, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, «επιτρέπει στο Διοικητικό του Συμβούλιο με έγκριση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών να αποκτά, να μεταβιβάζει, να μισθώνει, να εκμισθώνει και να παραχωρεί κατά χρήση χωρίς διαγωνισμό και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 715/1979 ακίνητα από και προς το δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και κ.λπ.

Το τίμημα συμφωνείται από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη». Μάλιστα, για να διασφαλίζονται η όσο το δυνατόν καλύτερη κρίση και ο έλεγχος διάθεσης των πόρων, στο Δ.Σ. υπάρχουν τρία εκλεγμένα μέλη από τους τρεις μεγάλους δικηγορικούς συλλόγους. Τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης «προικίζει» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με δεκάδες ακίνητα και την οικονομική τους διαχείριση, χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη για το τι σημαίνει αυτό οικονομικά για το ΤΑΧΔΙΚ το οποίο καλύπτει: τη δωρεάν νομική βοήθεια σε όσους αδυνατούν να έχουν δικηγόρο, τις προμήθειες όλων των αναγκαίων ειδών για τα καταστήματα κράτησης, τη χρηματοδότηση του μη κερδοσκοπικού ΝΠΙΔ «Επάνοδος» για δαπάνες στέγασης και βοήθειας σε αποφυλακισμένους, τα έξοδα κίνησης επιμελητών κοινωνικής βοήθειας κ.λπ.

Τα έσοδα του Ταμείου

Το ΤΑΧΔΙΚ λειτουργεί αποκλειστικά με δικούς του πόρους και συγκεκριμένα: από τα εισπραττόμενα ποσά που προέρχονται από χρηματικές ποινές ή από μετατροπή σε χρήμα των στερητικών της ελευθερίας ποινών, τα εισπραττόμενα ποσά εξόδων της ποινικής διαδικασίας, τα δικαστικά ένσημα, το ποσοστό 1‰ επί των παγίων και αναλογιστικών δικαιωμάτων που εισπράττεται από τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία, ποσοστό 20% επί των αμοιβών διαιτητών ή επιδιαιτητών και ποσοστό 60% επί του ποσού των παραβόλων. Αρχικά είχε γίνει προσπάθεια να εκχωρηθεί το 20% των εσόδων του ΤΑΧΔΙΚ στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Μέσα σε μόλις έναν μήνα όμως, και αφού η ρύθμιση δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, την κατάργησαν.

Το πώς ακριβώς θα διατεθούν τώρα τα χρήματα αυτά σε δύο υπουργεία δεν το προβλέπει η διάταξη, αλλά δεν είναι και δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Το ΤΑΧΔΙΚ παραμένει τυπικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά η ακίνητη περιουσία του ετοιμάζεται σήμερα να κάνει φτερά. Η «νύφη» είναι περιζήτητη ενώ, για παράδειγμα οι δικηγόροι, που είναι ανάμεσα στους μπαμπάδες που την προικίζουν (με τα δικαστικά παράβολα) στον γάμο της με το υπουργείο της αστυνομίας και της καταστολής του εγκλήματος, μάλλον παραμένουν παρατηρητές. Να πάρουν θέση για τη «συνεχιζόμενη αντιμεταρρύθμιση» το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και οι άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι ζητεί η «Ενωτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Αλλαγή στον ΔΣΠ».

Η κυβέρνηση, έχοντας ήδη καταπατήσει τους κανόνες και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ, που ορίζουν ως αναγκαία τη διάκριση μεταξύ της δίωξης/καταπολέμησης του εγκλήματος και της μεταχείρισης του δράστη του εγκλήματος, μεταφέροντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, τώρα ολοκληρώνει την εκχώρηση παραβιάζοντας όλες τις ανάλογες διεθνείς πρακτικές. Μεταβιβάζει, μέσω της απορρόφησης από το υπ. Προ.Πο. των πόρων και της περιουσίας του ΤΑΧΔΙΚ, ακόμα και τη «φροντίδα» για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Στο εξής όλα τα έσοδα από τα δικαστικά παράβολα, τις εξαγορές χρηματικών ποινών, τα συμβολαιογραφικά παράβολα, όπως και η ακίνητη περιουσία του ΤΑΧΔΙΚ, μέσω ΣΔΙΤ ή απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες ημετέρων και ιδιωτικούς οργανισμούς, θα διατίθενται κατά το δοκούν σύμφωνα με τα οράματα του υπ. Προ.Πο. και με μεγάλο σταθμό τις φυλακές με τα 7 Εφετεία σε μια ερημιά στον Ασπρόπυργο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
ΒΗΜΑ FM: ούτε έγκυρες, ούτε ειδήσεις
Εγκυρότατος αποδείχτηκε πάλι ο ραδιοσταθμός ΒΗΜΑ FM το μεσημέρι λίγο πριν από το αναλυτικό μαγκαζίνο. Στην συστηματική προσπάθειά του να "κατατροπώσει" ο παρουσιαστής την κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει...
ΒΗΜΑ FM: ούτε έγκυρες, ούτε ειδήσεις
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Στόχος (ξανά) ο Νίκος Παρασκευόπουλος
Εμπρηστικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ υποστηρίζει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης με «διάταξη πρόκληση» προχωρά στην «απελευθέρωση» του Νίκου Ρωμανού.
Στόχος (ξανά) ο Νίκος Παρασκευόπουλος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ στις πλάτες των κρατουμένων
Το κόμμα που υπερψήφισε όλες τις «έκτακτες» νομοθετικές ρυθμίσεις περιορισμού των δικαιωμάτων, τώρα επιτίθεται στην πρώτη προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης για καλύτερες συνθήκες και αποσυμφόρηση στις...
Πολιτικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ στις πλάτες των κρατουμένων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποσυμφόρηση των φυλακών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης
Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον Νίκο Παρασκευόπουλο. Χωρίς εξαιρέσεις, με περισσότερη επιείκεια και με ισονομία αντιμετωπίζονται στα 13 άρθρα οι κρατούμενοι, οι...
Αποσυμφόρηση των φυλακών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτροπή Ανταγωνισμού α λα επιτελικό κράτος
Μέσα στα αποκαΐδια ο εξαφανισμένος υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης ανάρτησε στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που θεωρητικά διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Επιτροπής...
Επιτροπή Ανταγωνισμού α λα επιτελικό κράτος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Το «φάρμακο» της αυστηροποίησης
Μόλις το υπουργείο Χρυσοχοΐδη βρίσκεται μπροστά σε κάποιο φρικιαστικό έγκλημα, ο Κ. Τσιάρας προαναγγέλλει και νέα αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Το «φάρμακο» της αυστηροποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας