• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.5°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.7°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται... αρμόδιος

 • A-
 • A+
Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα που βρίσκεται στην 56η ημέρα αγώνα ● Αίτημα αναστολής της ποινής του κατέθεσε η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, καταγγέλλοντας παράλληλα τις συνεχείς δηλώσεις αναρμοδιότητας που συναντά καθημερινά ● Αστυνομική φρουρά μέσα στον θάλαμο της εντατικής.

Χθες το πρωί η συνήγορος του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, και ο δικηγόρος μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ Θέμης Σοφός κατέθεσαν από κοινού στην Εισαγγελία Λαμίας αίτημα αναστολής ποινής του κρατούμενου λόγω άμεσου κινδύνου για ανήκεστο βλάβη ή θάνατο και παράλληλα κατέθεσαν αίτημα στο Πρωτοδικείο Λαμίας για ακύρωση της απόφασης της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, με την οποία ανέτρεψε αυθημερόν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) για τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις της σε τοπικό κανάλι (Star Κεντρικής Ελλάδας), η Ιωάννα Κούρτοβικ εξήγησε ότι το αίτημα αναστολής προφανώς θα έδινε τον χρόνο να αποκατασταθεί η υγεία του απεργού πριν χάσει τη ζωή του και στο μεταξύ να γίνει ό,τι άλλο χρειάζεται για την αλλαγή μιας απόφασης που δεν εκπληρώνει ούτε τους ουσιαστικούς ούτε τους τυπικούς λόγους που να δικαιολογούν τη μεταφορά του στις φυλακές Δομοκού. Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνεχόμενες δηλώσεις αναρμοδιότητας που συναντά σε όποια δικονομική ενέργεια κι αν κάνει και γνωστοποίησε ότι υπάρχει αστυνομική φρουρά και μέσα στον θάλαμο της εντατικής.

Η εισαγγελέας Λαμίας δήλωσε ότι είναι αναρμόδια σχεδόν για όλα τα βασικά και τα επιμέρους αιτήματα και ότι λείπουν οι τυπικές προϋποθέσεις, ενώ εξίσου αναρμόδιο θεωρεί και το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών. Η απάντηση προφανώς προδιαγράφει και την πρότασή της στη σημερινή συνεδρίαση όπου θα εισαχθεί το θέμα και θα εξεταστεί από το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών. Η εισαγγελέας φέρεται επίσης να δήλωσε ότι αρμόδια είναι τα διοικητικά δικαστήρια, όμως ήδη το ΣτΕ (στο οποίο θέλησαν να υποβάλουν προσφυγή οι δικηγόροι) δήλωσε επίσης αναρμόδιο, όπως και ο Αρειος Πάγος.

Κι ενώ η υγεία του απεργού πείνας δραματικά επιδεινώνεται, σύμφωνα με την Ιωάννα Κούρτοβικ που επισκέφτηκε τον απεργό στην εντατική, φαίνεται πλέον καθαρά ότι η πολιτεία με τη μέθοδο μιας επαναλαμβανόμενης παραπλανητικής ρητορείας και με τη στήριξη των ΜΜΕ συνεχίζει να αδιαφορεί μιλώντας για εκβιασμό αντί της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, της οποίας βέβαια τα όργανα ένα ένα δηλώνουν αναρμόδια. Αγνοώντας τις πολιτικά ετερόκλητες και χιλιάδες εκκλήσεις κομμάτων, φορέων, οργανώσεων και πολιτών, αλλά και μεγάλου μέρους του νομικού και ακαδημαϊκού χώρου, η πολιτεία επιμένει να στοχοποιεί ως «υποκινητή» τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιπλώνοντας νέα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής έκανε χθες το πρωί δηλώσεις πριν ακόμα φτάσει η συνήγορος του απεργού στην εισαγγελέα Λαμίας, πριν αποφασίσει το Δικαστήριο κι ενώ είχε ήδη υποβληθεί το αίτημα. Εν μέσω ανοιχτής δηλαδή δικαστικής διαδικασίας, αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «είχε τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει και τώρα αυτή τη στιγμή να το πράξει. Κανείς δεν επιθυμεί να πεθάνει, αλλά μην περιμένετε από την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει. Είναι όλα νομότυπα. Αν ικανοποιήσουμε το αίτημά του είναι σαν να παρανομούμε». Εφόσον όμως η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ανυποχώρητη, αναρωτιέται κανείς πόσοι ακόμα υπουργοί και αξιωματούχοι θα χρειαστεί να μιλήσουν πιέζοντας αφόρητα τη Δικαιοσύνη αν παρ’ ελπίδα βρεθεί κάποιο δικαστήριο με αρμοδιότητα πριν πεθάνει ο απεργός πείνας.

Στο μεταξύ χθες το πρωί η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κάλεσε για ακόμα μία φορά τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής που έχει παραβιάσει τον Νόμο να πάρει πίσω την απόφασή της και να τον εφαρμόσει όσο ακόμα υπάρχει λιγοστός χρόνος. «Τις τελευταίες μέρες μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μια διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι «η Πολιτεία κινείται με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα. Ακούσαμε ότι οι κ. Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Τσιάρας δεν θέλουν να υποχωρήσουν. Ομως δεν μπορεί να φτιάχνονται φωτογραφικοί νόμοι, οι οποίοι μετά να παραβιάζονται από την ίδια την κυβέρνηση».

Απάντησε, επίσης, για πολλοστή φορά στο παραπλανητικό ερώτημα γιατί δεν είχε προσφύγει μέχρι τώρα στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας και πάλι ότι ενώ ζητήθηκε η αιτιολογία ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν τους δόθηκε ποτέ το σχετικό έγγραφο. Πρόσθεσε, τέλος, ότι η ίδια η Σ. Νικολάου είχε επικαλεστεί αρχικά λόγους πανδημίας για την αιφνίδια αλλαγή της απόφασής της ενώ σε όλο αυτό το διάστημα συνάντησε από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε τη στοιχειώδη αρμοδιότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι μεταγωγές στην εποχή του... επιτελικού κράτους
Η... επιδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις επιτροπές για τις φυλακές και τις μεταγωγές με αποπομπή επιστημόνων και τοποθετήσεις «ημετέρων», τα έργα και οι ημέρες της Σ. Νικολάου και το «κλειδί» για να αρθεί...
Οι μεταγωγές στην εποχή του... επιτελικού κράτους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στης Ν.Δ. την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
Ηχηρό μήνυμα από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που κάλεσε την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της ● Διάβημα δικηγόρων στον υπουργό Δικαιοσύνης, παρέδωσαν 1.000 υπογραφές, ενώ άλλες τόσες έχουν ήδη...
Στης Ν.Δ. την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κακοστημένη επιχείρηση
Ενας μήνας πέρασε αφότου με αυστηρή επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, την Κεντρική Επιτροπή και τις φυλακές Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού, ο Συνήγορος του Πολίτη (δηλαδή...
Κακοστημένη επιχείρηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάλγητοι και ψεύτες, τον εξωθούν στον θάνατο
Κορυφώνονται όλο και περισσότερο μέσω των επικοινωνιακών συγκοινωνούντων δοχείων οι κυβερνητικές δηλώσεις επανάληψης ψεμάτων που διανέμονται με σκονάκια στους υπουργούς.
Ανάλγητοι και ψεύτες, τον εξωθούν στον θάνατο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημιουργούν κλίμα έντασης με απειλές-φαντάσματα
Το τρομολαγνικό πρωτοσέλιδο των «Νέων» περί προειδοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. προς το Πεντάγωνο για τον κίνδυνο κλοπής οπλισμού από στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν επιβεβαιώνεται από τις πηγές της «Εφ.Συν.» και...
Δημιουργούν κλίμα έντασης με απειλές-φαντάσματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψεύδη και ύβρεις της κυβέρνησης την ώρα που πεθαίνει ο απεργός
Από την Κυριακή το βράδυ, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας κι ενώ οι φωνές διαμαρτυρίας έχουν πολλαπλασιαστεί, η κυβέρνηση κρατάει την ίδια άκαμπτη στάση κλείνοντας τα αυτιά...
Ψεύδη και ύβρεις της κυβέρνησης την ώρα που πεθαίνει ο απεργός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας