• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.2°C / 22.9°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 19.7°C
  2 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.0°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.8°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.5°C / 19.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.2°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά η αμερικανική «απόβαση»

 • A-
 • A+
Στον Εβρο η βασική πύλη μεταφοράς των διατλαντικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στη συνορογραμμή της Ρωσίας ● Τι σημαίνει αυτό για την Τουρκία ● Εως τις 3 Μαρτίου περίπου 30 ελικόπτερα αναμένεται να απογειωθούν από την Αλεξανδρούπολη και να πετάξουν σε περιοχές «προπόνησης» στη Ρουμανία

Mε την άφιξη των πρώτων Αμερικανών στρατιωτών, πριν από λίγες μέρες και τον χθεσινό ελλιμενισμό του Endurance ξεκίνησε η αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη, που για τους επόμενους μήνες, μέχρι και τον Αύγουστο, θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το απτό αποτέλεσμα των «άοκνων» προσπαθειών των τελευταίων κυβερνήσεων για την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Η Αλεξανδρούπολη φαίνεται να αναδεικνύεται στη βασική πύλη μεταφοράς των διατλαντικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στη συνορογραμμή της Ρωσίας.

Τη συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον ευρύτερο σχεδιασμό για την παράκαμψη της «ασταθούς» Τουρκίας, αποδυναμώνοντας συγκυριακά τη γεωστρατηγική εξάρτηση των ΗΠΑ από αυτήν, είχε επιβλέψει με δέουσα επιμέλεια την τελευταία τριετία ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή παραπάνω από τρεις φορές, συνοδευόμενος μάλιστα και από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η τοποθέτηση στο «κάδρο» των γεωπολιτικών εξελίξεων της Αλεξανδρούπολης μπορεί να χαίρει αποδοχής στην περιοχή, είναι αρκετές όμως οι φωνές όσων βλέπουν σκεπτικιστικά το συγκεκριμένο γεγονός, με όρους ασφάλειας αλλά και γεωστρατηγικής μονομέρειας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις αναφέρεται πως από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου περίπου 30 ελικόπτερα αναμένεται να απογειωθούν από την Αλεξανδρούπολη και να πετάξουν σε περιοχές «προπόνησης» στη Ρουμανία (άσκηση «Atlantic Resolve»).

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο που το «Endurance» ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Υπενθυμίζεται πως, για τον σκοπό αυτό, το αμερικανικό Δημόσιο ξόδεψε πάνω από 2,3 εκατ. δολάρια στην επιχείρηση ανέλκυσης της –βυθισμένης το 2010– βυθοκόρου «Ολγας» που εμπόδιζε την είσοδο μεγάλων πλοίων στο λιμάνι, καθώς η μεγάλη μάζα μετάλλου και τα υπολείμματα στην κορυφή του ναυαγίου αποτελούσαν εμπόδιο για την πρόσβαση στον εμπορικό προβλήτα, ο οποίος αποδεικνύεται πολύ κρίσιμος για ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μεταφοράς έμψυχου δυναμικού και εξοπλισμού, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και των γειτονικών περιοχών ενδέχεται να δουν έναν μεγάλο σχηματισμό ελικοπτέρων στον εναέριο χώρο πάνω από την πόλη. Οι πτήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν μεταξύ των ωρών από τις 8.00 π.μ. ώς τις 6.00 μ.μ., ενώ θα τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες μείωσης του θορύβου.

Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.», πρόκειται για το πρώτο «κύμα» της «απόβασης» των περίπου έξι χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών που θα διέλθουν φέτος από την Αλεξανδρούπολη και μέσω του Εβρου θα κινηθούν προς την Ευρώπη. Μετά τις 2 Απριλίου και μέχρι τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να καταπλεύσουν ακόμη πέντε πλοία, τα οποία θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό των αμερικανικών δυνάμεων για τις ανάγκες της άσκησης Defender Europe 21 και των συνεξεταζόμενων ασκήσεων σε διάφορες περιοχές της Βαλκανικής.

Το προσωπικό πρόκειται να προωθηθεί στην Αλεξανδρούπολη αεροπορικώς για τη συγκρότηση των προωθούμενων/αναδιπλούμενων σχηματισμών, ενώ προβλέπεται βραχεία παραμονή σε στρατόπεδα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τα οποία προετοιμάζονται ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Το συγκεκριμένο σκέλος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων, που θα γίνει μέσω Αλεξανδρούπολης και μέσω του λιμένα της Δουνκέρκης στη Γαλλία, αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Η πρώτη Ταξιαρχία θα αναπτύξει μέσω των δύο λιμανιών συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawks», 10 «CH-47 Chinooks», 25 «AH-64 Apaches» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς στη διασπορά τους σε Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Αντιδράσεις από ΚΚΕ: «Πρόβα πολέμου»

«Με την “υπογραφή” της κυβέρνησης και εφτά διαδοχικές “καραβιές”, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ θα προωθήσουν τους επόμενους μήνες μέσω Αλεξανδρούπολης τεράστιες δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το οποίο κάνει λόγο για γιγαντιαία «πρόβα πολέμου» στη συνορογραμμή με τη Ρωσία.

Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του λιμανιού, ενώ το ΚΚΕ κλιμακώνει τις δράσεις του απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση. Σε ό,τι αφορά τις επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις μεταγωγικών των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στην Αλεξανδρούπολη, αρμόδιες πηγές μιλούν για 7 διαδοχικές «διασυμμαχικές αποστολές» την περίοδο Φλεβάρη - Αυγούστου, ενταγμένες στο κομμάτι των λεγόμενων logistics της ΝΑΤΟϊκής διεκπεραίωσης, με την κωδική ονομασία «Poseidon Trident 2021».

Θυμίζουμε ότι στις 26 Γενάρη πραγματοποιήθηκε «διευρυμένη σύσκεψη» στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή –μεταξύ άλλων– του βοηθού ναυτικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αντιπλοίαρχου Κρ. Λεπόρ, στελεχών της US Army Europe and Africa, των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα
Ο Ν. Δένδιας προανήγγειλε αίτημα στο Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη ● Αναμένεται απάντηση στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών ● Επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αλεξανδρούπολη στο κάδρο του πολέμου
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος της πόλης αποκάλυψε χωρίς να το θέλει τη μεταφορά στρατιωτικών αρμάτων στην Πολωνία, μέσω ΝΑΤΟϊκών οχηματαγωγών, που καταπλέουν εσχάτως στο λιμάνι της.
Η Αλεξανδρούπολη στο κάδρο του πολέμου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας καταγγέλλει η Ρωσία
Σχόλιο για τη συνέντευξη του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στο δίκτυο Euronews έκανε η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία μιλάει για αμερικανική παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Όσον αφορά την...
Αμερικανική ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας καταγγέλλει η Ρωσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για ξένους ηγέτες και χώρες
Μεγάλη έρευνα σε Κυριακάτικη εφημερίδα κατέγραψε τη γνώμη των πολιτών για έξι χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ηγέτες τους, όσον αφορά τη στάση τους σήμερα απέναντι στην Ελλάδα. Η Γαλλία καταλαμβάνει την...
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για ξένους ηγέτες και χώρες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μ-Λ ΚΚΕ: Ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας και στη μέση η Τουρκία
Στο θέμα της Συρίας αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ενώ ο συριακός λαός σφυροκοπείται αδιάκοπα από τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στο έδαφος της χώρας του...
Μ-Λ ΚΚΕ: Ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας και στη μέση η Τουρκία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»
Η Λέιλα Χάλεντ γεννήθηκε το 1944 στη Χάιφα. Στα τέσσερά της, με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, έζησε τη Νάκμπα και την προσφυγιά. Στα 25 της έγινε η πρώτη γυναίκα αεροπειρατής, μετέχοντας στην αναίμακτη...
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας