Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.6° 26.4°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 24.9°
1 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 26.0°
2 BF
49%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
61%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.1° 24.6°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
53%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
51%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 25.4°
3 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 25.1°
3 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 24.8°
5 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
78%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.2° 24.5°
1 BF
48%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
25.6° 23.5°
1 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
29.0° 26.4°
2 BF
35%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.3° 24.3°
2 BF
73%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.8° 25.3°
2 BF
62%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρέμβαση ΣτΠ για Κουφοντίνα

Την ώρα που η υγεία αλλά και η ζωή του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα κινδυνεύουν και οι ζωτικές λειτουργίες του καταρρέουν, οι υπογραφές και οι δηλώσεις συμπαράστασης για το δίκαιο αίτημά του να εφαρμοστεί ο νόμος πυκνώνουν σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι ο ισοβίτης ζητάει προνομιακή μεταχείριση.

Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, την Κεντρική Επιτροπή και τις φυλακές Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού, ο Συνήγορος του Πολίτη (δηλαδή η μόνη ανεξάρτητη αρχή που έχει με νόμο το δικαίωμα να μπαίνει στις φυλακές και να ελέγχει αναφορές και καταγγελίες) θέτει ερωτήματα για τη μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα, ζητώντας εξηγήσεις για το σύννομο της αιτιολογίας και της διαδικασίας μεταγωγής καθώς και για την ειδικότερη τεκμηρίωση των αιτιών της παράκαμψης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) και των αποφάσεων περί αναστολής των μεταγωγών στο παρόν στάδιο.

Καλεί το υπουργείο να χορηγήσει στον κρατούμενο τα αιτηθέντα αντίγραφα των αποφάσεων που τον αφορούν. Καλεί ακόμα την ΚΕΜ να ενημερώσει περί των ενεργειών της, καθώς και τα τρία καταστήματα κράτησης να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία που τυχόν έθεσαν υπόψη της διοίκησης βάσει των οποίων προέβη στη μεταγωγή, τους χρόνους παράδοσης και παραλαβής του κρατούμενου σε καθένα από αυτά. Η παρέμβαση γίνεται μετά από αναφορά της συνηγόρου του απεργού πείνας. Οφείλουμε να πούμε εδώ ότι η Σοφία Νικολάου με την πρόσφατη απόφασή της για την επανέναρξη των μεταγωγών άφηνε σαφώς μια διέξοδο για να γίνει ομαλά και η συγκεκριμένη. Ομως ο υπουργός κρίνει ότι δεν πειράζει να χαθεί μια ζωή, αν έτσι επιβεβαιώνεται ότι νόμος είναι η επιβολή του σερίφη.

Ολες τις προηγούμενες ημέρες επώνυμοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δικηγόροι, καθηγητές Πανεπιστημίων, πολιτικά στελέχη και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούσαν την κυβέρνηση να σεβαστεί μια ανθρώπινη ζωή και να πάψει να μεταχειρίζεται κατά το δοκούν και εκδικητικά έναν κρατούμενο για την τιμωρία του οποίου μόνη αρμόδια ήταν η Δικαιοσύνη. Φαίνεται όμως ότι στην ειδυλλιακή εποχή που ζούνε οι σημερινοί κυβερνώντες μπορούν να κάνουν όποια δήλωση θέλουν, μπορούν να εκστομίζουν όποιο ψέμα θέλουν και κανείς να μην τους ζητάει να απαντήσουν ή να θεμελιώσουν όλα όσα αραδιάζουν στα ΜΜΕ.

Οσο για την έκφραση αντίθετης γνώμης, τα πράγματα είναι εξίσου εύκολα. Οσοι διαφωνούν είναι λαϊκιστές και υπέρμαχοι της βίας. Οι επικεφαλής της νέας τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης και Λ. Οικονόμου, προσπάθησαν να πείσουν ότι δικαίως αφήνουν έναν απεργό πείνας να πεθάνει. Με τη συγχορδία των ελεγχόμενων ΜΜΕ κατηγόρησαν εκείνους που υπερασπίζονται το δικαίωμα των κρατουμένων να τους μεταχειρίζεται η πολιτεία σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο και τον σωφρονιστικό κώδικα, ότι δήθεν υπερασπίζονται έναν τρομοκράτη.

Ολοι δηλαδή, επώνυμοι και ανώνυμοι που υπέγραψαν κείμενα ή διατύπωσαν κατά καιρούς απόψεις (ακόμα και από ανώτατα δικαστικά κλιμάκια), ότι όπως ο κάθε κρατούμενος δικαιούται κι αυτός ίση μεταχείριση, υπερασπίζονται την τρομοκρατία. Την ίδια στιγμή διαλύθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης πριν ακόμα καταφέρουν να διαδηλώσουν όσοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν. Η ιδεοληψία Τραμπ στα καλύτερά της!

Με ταυτόσημες δηλώσεις οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Λ. Οικονόμου θέλησαν να βαφτίσουν το μαύρο άσπρο, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει εκδικητικότητα αλλά εκβιασμός από τον απεργό πείνας που ζητάει ξεχωριστή μεταχείριση. Μάλιστα στις δηλώσεις τους έσπευσαν να τονίσουν ότι αν γίνει δεκτό το αίτημά του, παραβιάζονται και τα δικαιώματα των συγκρατουμένων του λόγω διακριτικής μεταχείρισης! Αμεση ήταν και η απάντηση της συνηγόρου του απεργού πείνας, Ιωάννας Κούρτοβικ, που αναρωτήθηκε αν συνιστούν διακριτική μεταχείριση ή καθαρή εκδικητικότητα της εξουσίας «οι φωτογραφικοί νόμοι, οι ονομαστικές και στοχευμένες παρεμβάσεις των αξιωματούχων του κράτους εναντίον του, ο αποκλεισμός του από δικαιώματα που είχε κατοχυρώσει, η με δημόσιες δηλώσεις προειλημμένη απόφαση για την επιδείνωση των συνθηκών κράτησής του [...]».

Ο Δ. Κουφοντίνας θυμίζουμε ότι παραδόθηκε μόνος του, σφραγίζοντας το τέλος της «17 Νοέμβρη», και παρέμεινε στα ειδικά κελιά του υπογείου Κορυδαλλού επί 16 χρόνια (τα 2 σε απόλυτη απομόνωση). Στη συνέχεια, ενώ είχε θεμελιώσει προ πολλού δικαίωμα, πήρε τις πρώτες άδειες χωρίς να παραβιάσει κανέναν όρο, όμως το δικαίωμά του διακόπηκε χωρίς αιτία. Υπέβαλε αίτημα να μεταχθεί, όπως συμβαίνει με πολλούς ισοβίτες, σε αγροτικές φυλακές το 2018. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν το ανέχτηκε ψηφίζοντας τον ειδικό (φωτογραφικό) νόμο περί επαναμεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παρέμβαση ΣτΠ για Κουφοντίνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας