• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 25.1°C
  1 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 24.6°C
  1 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.4°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 25.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.1°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 21.1°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.4°C / 25.6°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  3 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 24.6°C
  1 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 25.4°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  3 BF
  28%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  16%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογικό «μπόνους» και στις αυτοδιοικητικές

 • A-
 • A+
Με σίγουρη την κατάργηση της απλής αναλογικής η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα εκλογικό σύστημα που θα παρέχει πλειοψηφίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες που θα συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 50% ● Παράθυρο για τη μονιμοποίηση του μέτρου της τηλεργασίας στη Δημόσια Διοίκηση άνοιξε ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κήρυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ανάγοντας το σχετικό νομοσχέδιο σε πρώτη προτεραιότητα για τον αρμόδιο υπουργό, Μ. Βορίδη.

Η κατάργηση της απλής αναλογικής είναι δεδομένη και έχει ήδη προαναγγελθεί προεκλογικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Δεδομένη είναι και η προώθηση ενός πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που θα παρέχει πλειοψηφίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες που συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 50%. Θα πρόκειται, άραγε, για μια ακραία εκδοχή πλειοψηφικού συστήματος, όπου –όπως θέλουν πληροφορίες– ένας τοπικός άρχοντας με ποσοστό ψήφων 42% θα πετυχαίνει πλειοψηφία εδρών 60% στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο; Πολλές πτυχές του σχετικού νομοσχεδίου φέρεται να είναι υπό επεξεργασία. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός μιλά για ένα νομοσχέδιο «ώριμο προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η λογική του προωθούμενου εκλογικού νόμου για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών –που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023– θα παραπέμπει στον νόμο για τις εθνικές εκλογές που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ. (προβλέπει κλιμακωτό «μπόνους» πάνω από το κατώφλι του 25%). Η άποψη που λέει ότι «εφόσον εκλέγεται πρωθυπουργός με 38% ή 40%, τότε να εκλέγεται και δήμαρχος ή περιφερειάρχης με αντίστοιχο ποσοστό» έχει απήχηση σε προσκείμενα στην κυβέρνηση αυτοδιοικητικά στελέχη.

Ενα σενάριο που επικρατεί ως σκέψη, προκρίνει την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή εφόσον πετύχει ποσοστό 42% και διαφορά τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων υποψήφιο. Δεν έχει όμως τελεσιδικήσει ακόμη τίποτα. Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα αποφασιστούν τα ποσοστά που θα προσφέρουν νίκη από τον πρώτο εκλογικό γύρο, «μπόνους» κ.λπ. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για υιοθέτηση ή απόρριψη ενός ορίου εισόδου στα αυτοδιοικητικά όργανα, τη θέσπιση του οποίου προτείνει μια μερίδα αυτοδιοικητικών που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα.

Πάντως, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, οι δήμαρχοι της χώρας δεν θεωρούν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί αυτήν τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα για τον αυτοδιοικητικό θεσμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο υπόμνημά της προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο εκλογικό σύστημα.

Εστίασε στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το νέο ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να καταλήξει μόνο στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και μετά να έχουμε πάλι μπερδεμένες αρμοδιότητες και γραφειοκρατία», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο αυτοδιοικητικού στελέχους στην «Εφ.Συν.».

Εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκαν και σε θέματα που αφορούν το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό, με τον κ. Μητσοτάκη να ανοίγει παράθυρο για τη μονιμοποίηση του μέτρου της τηλεργασίας στη Δημόσια Διοίκηση: «Η τηλεργασία, την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο, μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας ακόμα ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης».

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Χαμένοι και κερδισμένοι του νέου συστήματος
Σε επτά χαμένους και έναν κερδισμένο μετριούνται οι δήμοι για τους οποίους έρχονται αλλαγές στον αριθμό των εδρών των δημοτικών συμβουλίων που θα συγκροτηθούν μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Χαμένοι και κερδισμένοι του νέου συστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυτοδιοικητικό μέτωπο κατά του Κλεισθένη μέσω... 090
Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος αποκάλυψε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πως ο κ. Πατούλης εκτός από τις καταχωρίσεις με κρατικά χρήματα επιστράτευσε και τηλεφωνικά κέντρα προκειμένου να...
Αυτοδιοικητικό μέτωπο κατά του Κλεισθένη μέσω... 090
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλογικός «κόφτης» στις Δημοτικές
Στο τραπέζι της συζήτησης για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει η θέσπιση εκλογικού ορίου εισόδου στα δημοτικά συμβούλια.
Εκλογικός «κόφτης» στις Δημοτικές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εκλογές θα ακύρωναν τα κέρδη από την αντιμετώπιση της πανδημίας»
Ο Θοδωρής Λιβάνιος μιλά ακόμα στην «Εφ.Συν.» για το επικείμενο άνοιγμα των λειτουργιών στους πιστούς και το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, ενώ, στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, δίνει το χρονοδιάγραμμα για την...
«Οι εκλογές θα ακύρωναν τα κέρδη από την αντιμετώπιση της πανδημίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απόγνωση για το προσφυγικό «πρωταγωνιστής» στην ΚΕΔΕ
Στα κάγκελα οι νησιωτικοί δήμοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, που καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζονται από την κεντρική εξουσία με αδιαφορία ● Ζητούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ηπειρωτικής Ελλάδας να «βάλει...
Η απόγνωση για το προσφυγικό «πρωταγωνιστής» στην ΚΕΔΕ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Είστε υπουργός, όχι αυτοκράτορας»
Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι στο Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ ορίστηκε πρόεδρος συνεργάτης του υπουργού και αντιπρόεδρος ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του. «Κανείς από όσους πρόσκεινται στη Ν.Δ. δεν είναι αιρετός»,...
«Είστε υπουργός, όχι αυτοκράτορας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας