Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.8°C / 12.2°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 13.9°C
  1 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 11.1°C
  2 BF
  100%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.0°C / 13.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.6°C
  1 BF
  66%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 11.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.0°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.7°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.6°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  60%
Να καταστούν δημόσια αγαθά τα εμβόλια για Covid ζητούν Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι
European Union, 2020

Να καταστούν δημόσια αγαθά τα εμβόλια για Covid ζητούν Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ανάληψη δράσης από την Ε.Ε. προκειμένου τα εμβόλια για τον COVID-19 να καταστούν δημόσια αγαθά ζητούν 38 ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων με επιστολή τους προς τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Αντόνιο Κόστα.

Στην επιστολή, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως «η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ευρεία παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες» και καλούν την ηγεσία της ΕΕ «να λάβει ριζικά μέτρα για να αποφύγει περαιτέρω καθυστερήσεις στην πρόσβαση των πολιτών στα νέα εμβόλια, ξεπερνώντας οποιοδήποτε αδιέξοδο. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά η δημόσια υγεία αλλά και η οικονομία, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη».

Ολόκληρη η επιστολή


Αξιότιμη Πρόεδρε φον ντερ Λάιεν,
Αξιότιμε Πρόεδρε Μισέλ,
Αξιότιμε Πρωθυπουργέ Κόστα,

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που γίναμε μάρτυρες των πρώτων καταγεγραμμένων περιπτώσεων COVID-19. Από τότε ο ιός έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κρίση, που έχει κοστίσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στις κοινωνίες μας, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τις οικονομίες μας. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γίναμε επίσης μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών για τον COVID-19. Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στην επιτάχυνση της παρασκευής των πρώτων εμβολίων και στην επιτυχή διενέργεια των κλινικών μελετών. Ωστόσο, τώρα που το αποτέλεσμα των επιστημονικών προσπαθειών έχει αποδώσει καρπούς, το στοίχημα είναι να διασφαλιστεί έγκαιρα η μαζική παραγωγή και διαθεσιμότητα ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών εμβολίων, προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορα η «συλλογική ανοσία» του πληθυσμού και να αναχαιτιστεί με ριζικό τρόπο η πανδημία. 

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο COVID-19 που ανέπτυξαν η BioNTech και η Pfizer, κατόπιν θετικής εισήγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), και η πρώτη παράδοση του εμβολίου στα κράτη-μέλη πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 6 Ιανουαρίου 2021 το εμβόλιο για τον COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Moderna. Αναμφίβολα, αυτές είναι θετικές εξελίξεις.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το εάν ο ΕΜΑ θα συστήσει το εμβόλιο της AstraZeneca εντός του Ιανουαρίου, η Sanofi και η GSK έχουν ανακοινώσει ότι τα εμβόλιά τους για τον COVID-19 δεν θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2021, το υπό ανάπτυξη εμβόλιο από την Johnson & Johnson δεν αναμένεται πριν από τον Μάρτιο, ενώ οι δόσεις που παραγγέλθηκαν από την CureVac δεν αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθούν περιπτώσεις μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των εμβολίων και ελλείψεις διαθέσιμων ποσοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων καθώς και του γενικού πληθυσμού. 

Οι συνθήκες αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη να επανεξετάσουμε τους τρόπους μας και να σχεδιάσουμε εκ νέου την πορεία δράσης μας. Συμπληρώνοντας τα σημαντικά ποσά κεφαλαίων που διοχετεύτηκαν από την ΕΕ για την ανάπτυξη και την παραγωγή των εμβολίων, η ηγεσία της ΕΕ πρέπει να λάβει ριζικά μέτρα για να αποφύγει περαιτέρω καθυστερήσεις στην πρόσβαση των πολιτών στα νέα εμβόλια, ξεπερνώντας οποιοδήποτε αδιέξοδο. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά η δημόσια υγεία αλλά και η οικονομία, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. 

Είναι καιρός τα εμβόλια για τον COVID-19 να αντιμετωπίζονται στην πράξη ως δημόσια αγαθά που θα είναι εγγυημένα για όλους. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ευρεία παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες.

Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό η ΕΕ να ανταποκριθεί στη φήμη της ως ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, στηρίζοντας την πρωτοβουλία ‘COVAX’ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την προμήθεια οικονομικά προσιτών και προσβάσιμων εμβολίων σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Γιατί, όπως έχει τονίσει ο ΠΟΥ, κανείς δεν θα είναι πραγματικά ασφαλής μέχρι όλοι να είμαστε ασφαλείς. 

Με εκτίμηση,

Dimitrios PAPADIMOULIS (The Left), Rasmus ANDRESEN (Verts/ALE), Konstantinos ARVANITIS (The Left), Pernando BARRENA ARZA (The Left), Manuel BOMPARD (The Left), Marc BOTENGA (The Left), Reinhard Hans BÜTIKOFER (Verts/ALE), Leila CHAIBI (The Left), Ignazio CORRAO (Verts/ALE), Clare DALY (The Left), Özlem DEMIREL (The Left), Cornelia ERNST (The Left), Daniel FREUND (Verts/ALE), Giorgos GEORGIOU (The Left), Alexis GEORGOULIS (The Left), Francisco GUERREIRO (Verts/ALE), José GUSMÃO (The Left), Henrike HAHN (Verts/ALE), Petros KOKKALIS (The Left), Kateřina KONEČNÁ (The Left), Stelios KOULOGLOU (The Left), Elena KOUNTOURA (The Left), Aurore LALUCQ (S&D), Erik MARQUARDT (Verts/ALE), Marisa MATIAS (The Left), Emmanuel MAUREL (The Left), Tilly METZ (Verts/ALE), Silvia MODIG (The Left), Hannah NEUMANN (Verts/ALE), Jutta PAULUS (Verts/ALE), Maria Eugenia RODRÍGUEZ PALOP (The Left), Martin SCHIRDEWAN (The Left),
Helmut SCHOLZ (The Left), Ernest URTASUN (Verts/ALE), Monika VANA (Verts/ALE), Idoia VILLANUEVA RUIZ (The Left), Nikolaj VILLUMSEN (The Left), Mick WALLACE (The Left)


 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής τα εμβόλια των ακυρωμένων ραντεβού
Ξεκάθαρη απάντηση από το υπουργείο Υγείας για το ποσοστό μελών των σωμάτων ασφαλείας που έχει εμβολιαστεί και για το αντίστοιχο των εκπαιδευτικών σε ανοιχτές μονάδες, όπως της ειδικής αγωγής, ζητάει ο Νίκος...
Στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής τα εμβόλια των ακυρωμένων ραντεβού
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Στη δημοσιότητα αλλά λογοκριμένο το συμβόλαιο με την Curevac
Ρίχνοντας μια ματιά στο κείμενο παρατηρεί κανείς ότι λείπουν ολόκληρες σελίδες αλλά και επιμέρους αριθμοί ή φράσεις σε διάφορες παραγράφους και τα επίμαχα σημεία είναι καλυμμένα με γκρι χρώμα.
Στη δημοσιότητα αλλά λογοκριμένο το συμβόλαιο με την Curevac
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές
Άμεση ανάληψη δράσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να δοθεί βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζητούν ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες - Σοσιαλιστές,...
Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυριακάτικο «καβγά» ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης έφεραν οι δηλώσεις Μητσοτάκη
Τροφή για… σύγκρουση έδωσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό, καθώς το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες να εμβολιαστούν έφερε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυριακάτικο «καβγά» ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης έφεραν οι δηλώσεις Μητσοτάκη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. κατηγορεί την AstraZeneca που χάνει τον στόχο των εμβολιασμών
Η βρετανοσουηδική εταιρεία είναι «η μόνη» που πρέπει να κατηγορήσουμε λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, καθώς η Ε.Ε. χάνει τον στόχο του Απριλίου για τους εμβολιασμούς.
Η Ε.Ε. κατηγορεί την AstraZeneca που χάνει τον στόχο των εμβολιασμών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αγόρασε η Ελλάδα λιγότερα εμβόλια Moderna από αυτά που δικαιούνταν;
Θολή ήταν η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση πέντε ευρωβουλευτών σχετικά με δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Ελλάδα αγόρασε πολύ λιγότερες δόσεις, σε σχέση με εκείνες που δικαιούταν.
Αγόρασε η Ελλάδα λιγότερα εμβόλια Moderna από αυτά που δικαιούνταν;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας