Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να καταστούν δημόσια αγαθά τα εμβόλια για Covid ζητούν Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι
European Union, 2020

Να καταστούν δημόσια αγαθά τα εμβόλια για Covid ζητούν Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι

  • A-
  • A+

Την ανάληψη δράσης από την Ε.Ε. προκειμένου τα εμβόλια για τον COVID-19 να καταστούν δημόσια αγαθά ζητούν 38 ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων με επιστολή τους προς τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Αντόνιο Κόστα.

Στην επιστολή, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως «η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ευρεία παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες» και καλούν την ηγεσία της ΕΕ «να λάβει ριζικά μέτρα για να αποφύγει περαιτέρω καθυστερήσεις στην πρόσβαση των πολιτών στα νέα εμβόλια, ξεπερνώντας οποιοδήποτε αδιέξοδο. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά η δημόσια υγεία αλλά και η οικονομία, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη».

Ολόκληρη η επιστολή


Αξιότιμη Πρόεδρε φον ντερ Λάιεν,
Αξιότιμε Πρόεδρε Μισέλ,
Αξιότιμε Πρωθυπουργέ Κόστα,

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που γίναμε μάρτυρες των πρώτων καταγεγραμμένων περιπτώσεων COVID-19. Από τότε ο ιός έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κρίση, που έχει κοστίσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στις κοινωνίες μας, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τις οικονομίες μας. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γίναμε επίσης μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών για τον COVID-19. Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στην επιτάχυνση της παρασκευής των πρώτων εμβολίων και στην επιτυχή διενέργεια των κλινικών μελετών. Ωστόσο, τώρα που το αποτέλεσμα των επιστημονικών προσπαθειών έχει αποδώσει καρπούς, το στοίχημα είναι να διασφαλιστεί έγκαιρα η μαζική παραγωγή και διαθεσιμότητα ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών εμβολίων, προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορα η «συλλογική ανοσία» του πληθυσμού και να αναχαιτιστεί με ριζικό τρόπο η πανδημία. 

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο COVID-19 που ανέπτυξαν η BioNTech και η Pfizer, κατόπιν θετικής εισήγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), και η πρώτη παράδοση του εμβολίου στα κράτη-μέλη πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 6 Ιανουαρίου 2021 το εμβόλιο για τον COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Moderna. Αναμφίβολα, αυτές είναι θετικές εξελίξεις.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το εάν ο ΕΜΑ θα συστήσει το εμβόλιο της AstraZeneca εντός του Ιανουαρίου, η Sanofi και η GSK έχουν ανακοινώσει ότι τα εμβόλιά τους για τον COVID-19 δεν θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2021, το υπό ανάπτυξη εμβόλιο από την Johnson & Johnson δεν αναμένεται πριν από τον Μάρτιο, ενώ οι δόσεις που παραγγέλθηκαν από την CureVac δεν αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθούν περιπτώσεις μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των εμβολίων και ελλείψεις διαθέσιμων ποσοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων καθώς και του γενικού πληθυσμού. 

Οι συνθήκες αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη να επανεξετάσουμε τους τρόπους μας και να σχεδιάσουμε εκ νέου την πορεία δράσης μας. Συμπληρώνοντας τα σημαντικά ποσά κεφαλαίων που διοχετεύτηκαν από την ΕΕ για την ανάπτυξη και την παραγωγή των εμβολίων, η ηγεσία της ΕΕ πρέπει να λάβει ριζικά μέτρα για να αποφύγει περαιτέρω καθυστερήσεις στην πρόσβαση των πολιτών στα νέα εμβόλια, ξεπερνώντας οποιοδήποτε αδιέξοδο. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά η δημόσια υγεία αλλά και η οικονομία, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. 

Είναι καιρός τα εμβόλια για τον COVID-19 να αντιμετωπίζονται στην πράξη ως δημόσια αγαθά που θα είναι εγγυημένα για όλους. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ευρεία παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες.

Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό η ΕΕ να ανταποκριθεί στη φήμη της ως ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, στηρίζοντας την πρωτοβουλία ‘COVAX’ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την προμήθεια οικονομικά προσιτών και προσβάσιμων εμβολίων σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Γιατί, όπως έχει τονίσει ο ΠΟΥ, κανείς δεν θα είναι πραγματικά ασφαλής μέχρι όλοι να είμαστε ασφαλείς. 

Με εκτίμηση,

Dimitrios PAPADIMOULIS (The Left), Rasmus ANDRESEN (Verts/ALE), Konstantinos ARVANITIS (The Left), Pernando BARRENA ARZA (The Left), Manuel BOMPARD (The Left), Marc BOTENGA (The Left), Reinhard Hans BÜTIKOFER (Verts/ALE), Leila CHAIBI (The Left), Ignazio CORRAO (Verts/ALE), Clare DALY (The Left), Özlem DEMIREL (The Left), Cornelia ERNST (The Left), Daniel FREUND (Verts/ALE), Giorgos GEORGIOU (The Left), Alexis GEORGOULIS (The Left), Francisco GUERREIRO (Verts/ALE), José GUSMÃO (The Left), Henrike HAHN (Verts/ALE), Petros KOKKALIS (The Left), Kateřina KONEČNÁ (The Left), Stelios KOULOGLOU (The Left), Elena KOUNTOURA (The Left), Aurore LALUCQ (S&D), Erik MARQUARDT (Verts/ALE), Marisa MATIAS (The Left), Emmanuel MAUREL (The Left), Tilly METZ (Verts/ALE), Silvia MODIG (The Left), Hannah NEUMANN (Verts/ALE), Jutta PAULUS (Verts/ALE), Maria Eugenia RODRÍGUEZ PALOP (The Left), Martin SCHIRDEWAN (The Left),
Helmut SCHOLZ (The Left), Ernest URTASUN (Verts/ALE), Monika VANA (Verts/ALE), Idoia VILLANUEVA RUIZ (The Left), Nikolaj VILLUMSEN (The Left), Mick WALLACE (The Left)


 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές
Άμεση ανάληψη δράσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να δοθεί βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζητούν ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες - Σοσιαλιστές,...
Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Οι συνθήκες…
Τον περασμένο Απρίλιο, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος είχαν ζητήσει να αγοράσει η Ε.Ε. τις πατέντες των εμβολίων για να μπορεί να παραχθεί παντού το εμβόλιο του...
Οι συνθήκες…
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα στη διαχείριση της πανδημίας
Η επικίνδυνα αργή εμβολιαστική διαδικασία και η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ και να συνεργαστεί με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής του προέδρου του...
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα στη διαχείριση της πανδημίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Στο σκοτάδι τα συμβόλαια ΕΕ-φαρμακοβιομηχανιών
«Σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων δε συμβάλλει να αντιμετωπίζεται η δικαιολογημένη επιφύλαξη ή και ο φόβος που υπάρχει».
ΚΚΕ: Στο σκοτάδι τα συμβόλαια ΕΕ-φαρμακοβιομηχανιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι κυβερνητικές ανακολουθίες για τα εμβόλια με ερώτηση ευρωβουλευτών στην Κομισιόν
Πληροφορίες από την Κομισιόν για το πόσα εμβόλια της εταιρείας Moderna δικαιούται η Ελλάδα και πόσα τελικά προτίθεται να αγοράσει ζητούν με ερώτησή τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Οι κυβερνητικές ανακολουθίες για τα εμβόλια με ερώτηση ευρωβουλευτών στην Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας