Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι μυστικοί όροι στις συμφωνίες για τα εμβόλια

O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημοσιευτούν στοιχεία από τη σύμβαση της εταιρείας με την Ευρ. Επιτροπή

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μυστικοί όροι στις συμφωνίες για τα εμβόλια

  • A-
  • A+
Πώς μοιράστηκαν οι ευθύνες για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν με την Pfizer ● Αποκαλύψεις από τον ευρωβουλευτή Πίτερ Λίζε ● Πέπλο μυστικότητας και για τις παράλληλες συμβάσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού προσπάθησε η Pfizer κατά τη σύναψη συμφωνίας με την Κομισιόν. Χρειάστηκαν δύο μήνες διαπραγματεύσεων προκειμένου τελικά η ευθύνη να… μοιραστεί μεταξύ της εταιρείας και των κρατών-μελών.

Σε αυτήν την αποκάλυψη προχώρησε χθες ο ευρωβουλευτής Πίτερ Λίζε, ο οποίος επικαλέστηκε μαρτυρίες από ανθρώπους της συνεργάτιδας εταιρείας BioNTech. Σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτός ήταν και ο λόγος που η Κομισιόν καθυστέρησε κατά δύο μήνες να συνάψει συμβόλαιο με την Pfizer, διότι «θεωρούσε αδιανόητη» μια τέτοια παραδοχή.

Εάν όλα τα εμβόλια είναι επιτυχημένα, θα έχουμε περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις στην Ε.Ε., υποστηρίζει η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου

EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Παρόλο που τα συμβόλαια καλύπτονται από απόλυτη μυστικότητα λόγων των όρων εμπιστευτικότητας, ο ευρωβουλευτής διαβεβαίωσε ότι τελικά, στο συμβόλαιο που υπογράφηκε, η ευθύνη μοιράζεται ανάμεσα στην εταιρεία και το κράτος-μέλος, «όπως σε όλα τα αντίστοιχα συμβόλαια», υπογραμμίζοντας πάντως ότι «στις ΗΠΑ, η εταιρεία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Από την πλευρά της, η βασική διαπραγματεύτρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια, Σάντρα Γκαλίνα, προϊσταμένη της διεύθυνσης Υγείας της Κομισιόν, απέφυγε να απαντήσει μιλώντας ψηφιακά ενώπιον των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, επικαλούμενη τις ρήτρες εμπιστευτικότητας, και αρκέστηκε να πει ότι «υπερασπιστήκαμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ανάληψης ευθύνης». «Αυτό ήταν κρίσιμο», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ήταν εύκολο.

Οι μυστικοί όροι των συμβολαίων της Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και οι παράλληλες συμφωνίες που φέρεται να έχουν υπογραφεί είναι ένα ζήτημα που έρχεται όλο και πιο συχνά στο τραπέζι των συζητήσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως αρνηθεί την ύπαρξη παράλληλων συμφωνιών, ωστόσο το πέπλο μυστικότητας και οι φήμες για τα παντοδύναμα λόμπι των φαρμακευτικών δεν βοηθούν. Ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πολλές είναι οι φωνές που ζητούν διαφάνεια στο κρίσιμο αυτό θέμα που καθορίζει όχι μόνο την αξιοπιστία της Κομισιόν, αλλά και των ίδιων των εμβολίων.

Η συζήτηση έχει φουντώσει τόσο που ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας σε ψηφιακή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χθες το μεσημέρι, δήλωσε ότι «η εταιρεία του θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημοσίευσης “κάποιας έκδοσης” της σύμβασής της με την Κομισιόν» γιατί «καταλαβαίνουμε ότι το ζήτημα της διαφάνειας έχει εγείρει ευαισθησίες στην Ευρώπη». Ωστόσο εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του επειδή «υπάρχουν πολλά εμπιστευτικά στοιχεία στις συμβάσεις».

Οπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, κάθε εταιρεία έχει συνάψει διαφορετικό συμβόλαιο με την Κομισιόν, ανάλογα με τις προοπτικές και τις… υποσχετικές. Αυτό της Curevac που τώρα είναι διαθέσιμο για τους ευρωβουλευτές θεωρείται από τα πιο «αθώα», ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι έχει συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μετά τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Pfizer/BioNTech και Moderna), η απόφαση για το εμβόλιο της Οξφόρδης αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να καταθέσει τον φάκελό της για έγκριση και το εμβόλιο της Johnson & Johnson με την εταιρεία Janssen, το τέταρτο εμβόλιο από τα 6 που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της η Κομισιόν.

«Το 2020 μας έχει διδάξει ότι η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μια κενή λέξη και το ίδιο ισχύει και για τον συντονισμό», δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. «Και ας μην ξεχνάμε: ολόκληρος ο κόσμος κυνηγάει εμβόλια από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ήδη από τον Μάιο του 2020 και αποφασίσαμε να μοιράσουμε το ρίσκο και να μην ποντάρουμε σε ένα μόνο εμβόλιο. Εάν όλα τα εμβόλια της Ε.Ε. είναι επιτυχημένα, θα έχουμε περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις για 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους και τους στενούς γείτονές μας», κατέληξε.

Μόνο για τα... μάτια των ευρωβουλευτών

AP Photo/Manu Fernandez

Συνεχίστηκε χθες η... ανάγνωση του συμβολαίου που έχει συνάψει η Κομισιόν με μια άλλη εταιρεία, τη γερμανική Curevac. Είναι η πρώτη εταιρεία που δέχεται να «εκτεθεί» το μυστικό συμβόλαιό της, αποκλειστικά όμως για τα μάτια των ευρωβουλευτών που θα θελήσουν να μεταβούν στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο των 59 σελίδων βρίσκεται σε μια ειδική αίθουσα του χαρακτηριστικού κτιρίου Μπερλεμόν και οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές μπορούν να πάρουν στα χέρια τους ένα αντίτυπο -το οποίο μάλιστα στη συνέχεια αποσύρεται λόγω περιορισμών από τον κορονοϊό! Πριν μπουν, αφήνουν τα κινητά τους και όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή έχουν στους υπεύθυνους κλητήρες και υπογράφουν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας ότι τίποτα από αυτά που θα δουν και θα διαβάσουν δεν θα διαρρεύσει στον Τύπο ή αλλού. Εχουν μόλις 45 λεπτά για να αναγνώσουν ένα κείμενο στη στεγνή νομική αγγλική γλώσσα, κάτι που έχει κάνει όσους η μητρική τους γλώσσα δεν είναι τα αγγλικά να διαμαρτυρηθούν.

Ενας από αυτούς ήταν και ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Πασκάλ Κανφέν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής υγείας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ίδιος δήλωσε στο Politico ότι πολλές από τις κρίσιμες πληροφορίες είχαν αφαιρεθεί από το αντίτυπο που είδε ο ίδιος. Αναγνώρισε ωστόσο ότι «η ανάγνωση αυτών των συμβολαίων με αυτόν τον τρόπο -που είναι μερικώς διαφανής- είναι ένα πρώτο βήμα» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι το τέλος της ιστορίας».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι «τίμιο», δεν διαφέρει πολύ από τα κλασικά συμβόλαια με φαρμακευτικές εταιρείες που υπογράφονται από τα κράτη-μέλη και αναγνωρίζει τις ευθύνες τυχόν ανεπιθύμητων παρενεργειών. Το μόνο που ίσως θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει στην εταιρεία τη δυνατότητα καθυστέρησης στη διανομή του εμβολίου, αν υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή του.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να καταστούν δημόσια αγαθά τα εμβόλια για Covid ζητούν Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι
Να εξασφαλιστούν ως δημόσια αγαθά τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊϋ ζητούν με επιστολή τους 38 ευρωβουλευτές προς τους φον Ντερ Λάιεν, Σ. Μισέλ, Α. Κόστα
Να καταστούν δημόσια αγαθά τα εμβόλια για Covid ζητούν Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Στο σκοτάδι τα συμβόλαια ΕΕ-φαρμακοβιομηχανιών
«Σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων δε συμβάλλει να αντιμετωπίζεται η δικαιολογημένη επιφύλαξη ή και ο φόβος που υπάρχει».
ΚΚΕ: Στο σκοτάδι τα συμβόλαια ΕΕ-φαρμακοβιομηχανιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση Ανδρουλάκη στην Κομισιόν για την κατανομή εμβολίων στις χώρες της Ε.Ε.
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία καταλογίζει στη Γερμανία ευθύνες για υπονόμευση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια, με την ανοχή της ΕΕ.
Παρέμβαση Ανδρουλάκη στην Κομισιόν για την κατανομή εμβολίων στις χώρες της Ε.Ε.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Από το «θαύμα» στον διαγκωνισμό για τις δόσεις
Αυτό που παρουσιάστηκε αρχικά ως ευρωπαϊκό «θαύμα» κινδυνεύει να εξελιχθεί σε χαοτικό διαγκωνισμό των χωρών για κατά προτεραιότητα εξασφάλιση δόσεων.
Από το «θαύμα» στον διαγκωνισμό για τις δόσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμος να «νερώσει» τα εμβόλια ο ΕΜΑ
Τρόπους για να υπάρξουν περισσότερες δόσεις εμβολίων, διαθέσιμες προς τους Ευρωπαίους πολίτες, φαίνεται πως αναζητεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. 
Έτοιμος να «νερώσει» τα εμβόλια ο ΕΜΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανδρέας Ξανθός: Να αρθεί με πρωτοβουλία της Ε.Ε. το καθεστώς "παντέντας" για τα νέα εμβόλια
«Είναι μια πρόταση που θα επιταχύνει τη διαδικασία της συλλογικής ανοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο και την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης».
Ανδρέας Ξανθός: Να αρθεί με πρωτοβουλία της Ε.Ε. το καθεστώς "παντέντας" για τα νέα εμβόλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας