Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντί για το ΕΣΥ, νέα «λίστα Πέτσα»
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντί για το ΕΣΥ, νέα «λίστα Πέτσα»

  • A-
  • A+
Ενώ τα δημόσια νοσοκομεία δίνουν ηρωική μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας με σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό, η κυβέρνηση δίνει στα ΜΜΕ τρία εκατ. ευρώ για καμπάνια ενημέρωσης των ψηφοφόρων εξωτερικού.

Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία και το ΕΣΥ δίνει καθημερινό αγώνα για να κρατηθεί όρθιο, την ώρα που η οικονομία δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα και εκατομμύρια συμπολίτες μας βιώνουν μια άνευ προηγουμένου ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον τους, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και πριμοδοτεί τα μέσα ενημέρωσης με άλλα 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να τρέξει μια διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης για τους εκλογείς του εξωτερικού.

Ειδικότερα, σε έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου και φέρει την υπογραφή του κ. Στέλιου Πέτσα αναγράφονται τα εξής: «Εγκρίνουμε το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά α) τον επικοινωνιακό σχεδιασμό-παραγωγή επικοινωνιακού και έντυπου υλικού της εκστρατείας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος πλησίον του τόπου κατοικίας και β) τις δράσεις και υπηρεσίες της καμπάνιας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος πλησίον του τόπου κατοικίας, για το υπόλοιπο του έτους 2020».

Η απόφαση για την επικοινωνιακή εκστρατεία είχε προαναγγελθεί από τα μέσα του Οκτώβρη χωρίς να δοθούν ιδιαίτερες λεπτομέρειες γι’ αυτήν. Ωστόσο, από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός, η κατάσταση στη χώρα έχει αλλάξει προς το χειρότερο και θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι αυτή η καμπάνια θα μπορούσε να μετατεθεί για αργότερα, ειδικά από τη στιγμή που και οι προηγούμενες διαφημιστικές εκστρατείες που φέρουν την υπογραφή του κ. Πέτσα έχουν δεχθεί πλήθος αρνητικών σχολίων αναφορικά με τα κριτήριά τους.

Ανεύθυνες τοποθετήσεις

Η δημοσιοποίηση της εν λόγω καμπάνιας φούντωσε και πάλι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, όταν ο καιρός δηλαδή αναμένεται να ομαλοποιήσει την πανδημία και την αυξητική πορεία των κρουσμάτων. Αυτή τη φημολογία επιχείρησε να κατευνάσει χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η καμπάνια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού προβλέπεται από τον νόμο και θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και διακομματική συνεργασία... θα είχε, ήδη, ξεκινήσει αν δεν είχε ενσκήψει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού. Κατά συνέπεια, όσοι κατέφυγαν σε ανεύθυνες τοποθετήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους».

Στην ίδια ανακοίνωση προσέθετε ότι: «Μπορούμε να διεξαγάγουμε ενωμένοι αυτή την καμπάνια, δίνοντας ένα μήνυμα εθνικής συνοχής του παγκόσμιου Ελληνισμού και αποτελεσματικής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Το έχουμε όλοι ανάγκη, το χρειάζεται ο Ελληνισμός σε όλη τη Γη στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Στην ανακοίνωση του κ. Θεοδωρικάκου δεν γινόταν πάντως αναφορά σε ένα σημείο που δημιουργεί ερωτήματα στο έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Πρόκειται για το σημείο β’ εκεί που λέει χαρακτηριστικά «για το υπόλοιπο του έτους 2020».

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση που υπέγραφαν οι Κώστας Ζαχαριάδης, Μάριος Κάτσης και Νατάσα Γκαρά. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και η στήριξη της οικονομίας. Δεν είναι οι γιατροί, οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι και τα σχολεία. Γι’ αυτούς τα λεφτόδεντρα μαράθηκαν νωρίς. Προτεραιότητα λοιπόν, για ακόμα μια φορά, είναι τα ΜΜΕ του κ. Πέτσα», τονιζόταν στην ανακοίνωση, η οποία περιελάμβανε και συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους αρμόδιους:

Προτάσεις ομογενών

«Βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά; Ποιος ο λόγος έκδοσης της απόφασης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για ποιον λόγο –σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση– οι σχετικές δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2020; Γιατί δεν αξιοποιείται το έμπειρο προσωπικό των πρεσβειών μας στο εξωτερικό για την ενημέρωση των απόδημων συμπατριωτών μας; Γιατί δεν καλούνται οι φορείς των ομογενών και αποδήμων να καταθέσουν προτάσεις αλλά και να συμβάλουν στην ενημέρωση αυτή;

»Γιατί δεν αξιοποιείται στο έπακρο η ΕΡΤ που διαθέτει έναν ραδιοφωνικό σταθμό και ένα τηλεοπτικό κανάλι αφιερωμένα εδώ και δεκαετίες στους απόδημους Ελληνες; - Με ποιον τρόπο τα εγχώρια ΜΜΕ καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας ενημερωτικής εκστρατείας που απευθύνεται σε Ελληνες του εξωτερικού;».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας»​​

Σχετικά με το θέμα ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε στην «Εφ.Συν.» τα εξής: «Η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνίδες και οι Ελληνες του εξωτερικού θα εγγραφούν στις πλατφόρμες ώστε να ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές. Οπως είναι γνωστό η καμπάνια προβλέπεται στη ψηφισμένη νομοθεσία αλλά η διαδικασία δεν έχει περιγραφεί.

»Η μέχρι τώρα εμπειρία χρηματοδότησης των ΜΜΕ για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” στο πρώτο κύμα της πανδημίας από την περίφημη “λίστα Πέτσα” ήταν σκανδαλώδης με αδιαφανείς διαδικασίες, με απευθείας αναθέσεις, χωρίς κριτήρια. Ξεκαθαρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταγγείλει ξανά μια αντίστοιχη ή παραπλήσια διαδικασία. Καλούμε την κυβέρνηση να μη χρηματοδοτήσει ανύπαρκτα media, να ανακοινωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης, να μην προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις και να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δριμύ κατηγορώ ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ
Για «πλουσιοπάροχα δώρα» σε «λίγους κι εκλεκτούς» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας «απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση της Ν.Δ. με νέες διατάξεις κρυμμένες πίσω από ευρωπαϊκή...
Δριμύ κατηγορώ ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Από τους ουραγούς της Ε.Ε. η Ελλάδα σε δαπάνες υγείας εν μέσω πανδημίας
Εγκληματική και συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, που σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει • Καθυστερημένη η επίταξη ιδιωτικών κλινικών • Τι απαντά η κυβέρνηση
Τσίπρας: Από τους ουραγούς της Ε.Ε. η Ελλάδα σε δαπάνες υγείας εν μέσω πανδημίας
ΒΟΥΛΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ: αποδείξεις ότι το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο για τα χειρότερα
48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Υγείας σχετικά με την ανταπόκριση του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ: αποδείξεις ότι το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο για τα χειρότερα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προειδοποιητικές βολές σε περίπτωση αλλοίωσης της λίστας με τα λεφτά στα ΜΜΕ
Με την κυβέρνηση να αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου» από το υπουργείο Οικονομικών για να δώσει στη δημοσιότητα την περίφημη λίστα με τα ποσά που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ για...
Προειδοποιητικές βολές σε περίπτωση αλλοίωσης της λίστας με τα λεφτά στα ΜΜΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιλεκτική ευαισθησία καταλογίζει στην ΕΣΗΕΑ ο ΣΥΡΙΖΑ
Μέσω πηγών της Κουμουνδούρου, η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει θέση απέναντι στην κριτική από το συνδικαλιστικό όργανο σχετικά με το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα 20 εκατ. Πέτσα στα ΜΜΕ.
Επιλεκτική ευαισθησία καταλογίζει στην ΕΣΗΕΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας