Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η «ναυμαχία» του Σκαραμαγκά

Εκνευρισμό προκάλεσε η παράταση του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στους δύο βασικούς διεκδικητές, στον όμιλο Northstar του Θεόφιλου Πριόβολου και στην Onex του Πάνου Ξενοκώστα, που αντάλλαξαν χθες αιχμηρές ανακοινώσεις, διαψεύδοντας τις φήμες ότι οι ίδιοι τη ζήτησαν

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «ναυμαχία» του Σκαραμαγκά

  • A-
  • A+
Η παράταση ώς τις 11 Δεκεμβρίου του διαγωνισμού για την πώληση του «στρατιωτικού σκέλους» των ναυπηγείων (ΕΝΑΕ), που αρχικά έληγε αύριο Παρασκευή, πυροδότησε ανταλλαγή αιχμών μεταξύ των μνηστήρων. Παράθυρο Κομισιόν για τη συμπερίληψη των εργαζομένων στη λύση της επόμενης μέρας.

Mε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας παρατείνεται ώς τις 11 Δεκεμβρίου ο διαγωνισμός για την πώληση του «στρατιωτικού σκέλους» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), που αρχικά έληγε αύριο, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Οι εξηγήσεις που δίνονται από την πλευρά του ειδικού εκκαθαριστή που έχει αναλάβει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας είναι ότι η παράταση δεν αφορά μόνο τον Σκαραμαγκά αλλά και άλλες επιχειρήσεις που τελούν υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση λόγω των κωλυμάτων που προκαλούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Είναι πολύ πιθανό μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου να έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για το «εμπορικό τμήμα» των ναυπηγείων, δηλαδή της έκτασης που ανήκει στην ΕΤΑΔ και περιλαμβάνει τη δεξαμενή 5, χωρητικότητας 500.000 τόνων, που θεωρείται η μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική δεξαμενή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη (Π.Ν.), στις 30 Ιουνίου 2020, στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Εκνευρισμό προκαλεί πάντως η παράταση του διαγωνισμού στους δυο βασικούς διεκδικητές, στον όμιλο Northstar του Θεόφιλου Πριόβολου και στην Onex του Πάνου Ξενοκώστα, που αντάλλαξαν χθες αιχμηρές ανακοινώσεις, διαψεύδοντας τις φήμες ότι οι ίδιοι ζήτησαν παράταση του διαγωνισμού.

Η μεν Pyletech Shipyards του Πριόβολου δηλώνει πανέτοιμη να υποβάλει την πρότασή της αύριο. Η δε Onex, που έχει τη συνδρομή του αμερικανικού χρηματοδοτικού οργανισμού DFC, απαντά «ποιοι κρύβονται πίσω από την παράταση αυτή μπορεί να το αναζητήσει όποιος επιθυμεί στους κύκλους των “διακινητών” non-papers, οι οποίοι μεταξύ άλλων δηλώνουν και πανέτοιμοι…».

Διεκδικήσεις

Καθώς ο πόλεμος των επενδυτών οξύνεται, νέα στοιχεία προκύπτουν για τις διεκδικήσεις των περίπου 740 εργαζομένων στα ναυπηγεία, που εκτός από τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, αγωνιούν και για το εργασιακό τους μέλλον. Ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ αναφέρει ρητά ότι οι συμβάσεις εργασίας δεν περιλαμβάνονται στο ενεργητικό των περιουσιακών στοιχείων προς εκποίηση. Στον αέρα βρίσκονται και οι 66 εργαζόμενοι στο πρώην τμήμα Τροχαίου Υλικού των ναυπηγείων, που έχουν μεταφερθεί στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει τη μεταφορά των συμβάσεων εργασίας από τη χρεοκοπημένη ΕΝΑΕ στον νέο φορέα, γιατί έτσι θεωρείται ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ των δυο επιχειρήσεων. Σε αυτή την περίπτωση παραβιάζονται οι οδηγίες για την ανάκτηση παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων - για τις οποίες η χώρα έχει καταδικαστεί με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σε απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε ερωτήσεις βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019/C247/01). Οντως ένα από τα κριτήρια που αξιολογεί η επιτροπή για να κρίνει αν υπάρχει ή όχι συνέχεια μεταξύ των δυο επιχειρήσεων είναι η διατήρηση του εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, με υποσημείωση αναφέρεται ότι τα κριτήρια αυτά δεν είναι δεσμευτικά στο σύνολό τους, άρα η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να μεριμνήσει για τη διατήρηση των θέσεων και των συμβάσεων εργασίας.

Με βάση αυτή την ερμηνεία της κοινοτικής οδηγίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας υπέβαλε νέα επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να πληροφορηθεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - μαζί με τα ακίνητα του ΕΤΑΔ, αλλά και για το εργασιακό μέλλον και τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράθυρο» Ε.Ε. για τα Ναυπηγεία
«Η Επιτροπή δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση ή οδηγία σχετικά με τους όρους καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας». Σε αυτή τη φράση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, κρέμεται το μέλλον των εργαζομένων στον Σκαραμαγκά.
«Παράθυρο» Ε.Ε. για τα Ναυπηγεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκαραμαγκά αγώνας άγονος
Ανθρακας αποδείχτηκε ο θησαυρός του στρατηγικού επενδυτή, που θα διασώσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εκπληρώνοντας τις κυβερνητικές υποσχέσεις.
Σκαραμαγκά αγώνας άγονος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «ναυμαχία» του Σκαραμαγκά
Διά στόματος Αδώνιδος Γεωργιάδη πληροφορήθηκε τo ελληνικό κοινό ότι μετά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι Αμερικανοί επιχειρούν απόβαση και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ● Ελληνες, Γάλλοι, Ολλανδοί και Γερμανοί στη...
Η «ναυμαχία» του Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά
Τροπολογία για να οριστεί κατώτατη τιμή ζητάνε οι πιστωτές απορρίπτοντας ομόφωνα την προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ του ομίλου Πριόβολου για τα Ναυπηγεία ● «Συμβολική» ήταν η προσφορά του ομίλου Onex.
Aγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποθηκευμένες οι εξετάσεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;
Aυτό υποστηρίζει ανοιχτά ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Πάνος Λαζαράτος, που χαρακτηρίζει μεγάλη αδικία την υπουργική απόφαση Σταϊκούρα με την οποία 55 νέοι άνθρωποι, επιτυχόντες στον διαγωνισμό, παραμένουν...
Υποθηκευμένες οι εξετάσεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άγονος ο διαγωνισμός πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Oμόφωνα άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, από τη συνέλευση των πιστωτών που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα.
Άγονος ο διαγωνισμός πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας