• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.2°C / 9.5°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.8°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 7.6°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 1.1°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 8.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Βουλή με σφοδρές αντιδράσεις η «επιτάχυνση» της Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+
Λίγα εικοσιτετράωρα προτού εισαχθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που βάζει «ταφόπλακα» στον νόμο Κατσέλη, οι αρμόδιοι φορείς λένε «όχι» στα ασφυκτικά χρονικά όρια και στην κατάργηση της δίκης για τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Τις επόμενες ημέρες εισάγεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που αποτελεί την τελευταία πράξη εξαφάνισης της προστασίας του Νόμου Κατσέλη. Αυτή τη φορά στο όνομα της ταχύτητας μαζί με πλήθος άλλων συναφών αλλά και εντελώς άσχετων διατάξεων «τιμωρούνται» όλοι όσοι έχουν εκκρεμείς αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των οφειλών τους. Παρουσιάσαμε αναλυτικά τις πλέον κομβικές διατάξεις και τις φωτογραφικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου («Πτωχεύουν χωρίς κανονική δίκη όσοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις», «Εφ.Συν.», 29.10.2020).

Οπως ήταν φυσικό και στη συζήτηση στις επιτροπές, εκτός από την κατάργηση διά της συνενώσεων της Εισαγγελίας Διαφθοράς και άλλες επιμέρους πονηρές ρυθμίσεις, κυριάρχησε το θέμα των επίμαχων διατάξεων που παρέχουν άλλη μια γενναία διευκόλυνση στους πιστωτές, δηλαδή στις τράπεζες. Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση των εισηγήσεων των αγορητών του συνόλου της αντιπολίτευσης αλλά και των εκπροσώπων των φορέων που τοποθετήθηκαν.

Τις διατάξεις αυτές καλωσόρισαν μόνο οι εκπρόσωποι Επιτροπής Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που έσπευσαν να δικαιολογήσουν τις ρυθμίσεις εκφράζοντας την «αγωνία» τους για τις πολλές καταδίκες της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια εξαιτίας των εξαιρετικά αργών δικαστικών διαδικασιών.

«Η ηλεκτρονική διεξαγωγή και διαχείριση της δίκης έχει μπει στη ζωή μας. Τι χρειαζόμαστε όμως για να έχουμε μια δίκαιη δίκη; Ταχύτητα και δικαστική απόφαση. Αυτές τις εγγυήσεις τις έχουμε και στο νομοσχέδιο» τόνισε η εκπρόσωπος των τραπεζών και ο νοών νοείτω!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας έσπευσε να υπεραμυνθεί των ρυθμίσεων για τις εκκρεμείς υποθέσεις κραδαίνοντας στο χέρι σχετική έγκριση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. «Καλά, την πραγματικότητα φαντάζομαι ότι μπορείτε να την προβάλλετε με τον δικό σας τρόπο, αλλά να αμφισβητείτε τους αρεοπαγίτες που έκριναν με ομοφωνία ότι είναι συνταγματικό το νομοσχέδιο;» αναρωτήθηκε ο Κ. Τσιάρας, ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε το πώς είναι δυνατόν ένα κατώτερο δικαστήριο να κρίνει αντισυνταγματικό κάτι που έκρινε συνταγματικό ο Αρειος Πάγος.

Προφανώς ο κ. Τσιάρας, γιατρός στο επάγγελμα, ίσως δεν έχει κατανοήσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο που να αποφασίζει τι είναι και τι δεν είναι συνταγματικό. Αντίθετα, ο έλεγχος της συνταγματικότητας είναι διάχυτος σε όλες τις δικαστικές βαθμίδες και μπορεί ακόμα και ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο να εκδώσει απόφαση αντισυνταγματικότητας ενός νόμου.

Ο κ. Τσιάρας απέφυγε τα εύλογα ερωτήματα των βουλευτών, όπως για παράδειγμα εκείνο της αγορήτριας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νάντιας Γιαννακοπούλου, που ζήτησε να μάθει σε ποιο ακριβώς ερώτημα απάντησε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου περί συνταγματικότητας.

«Η αντισυνταγματικότητα, ουσιαστικά, δημιουργείται όχι από τα ερωτήματα τα οποία θέτουμε προς τις αρχές, αλλά από τις συνθήκες στις οποίες εφαρμόζεται ένας νόμος. Αρα, λοιπόν, θα είχε πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε εάν η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπως μας είπατε, αναφέρεται συγκεκριμένα στην αντισυνταγματικότητα ή μη του κατά πόσο μπορεί 37.000 αιτήσεις να μπορέσουν να λυθούν μέσα σε 6 μήνες από τα ειρηνοδικεία».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επισήμαναν τις τεράστιες ελλείψεις σε ειρηνοδίκες που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ουσιαστική επανεξέταση των εκκρεμών αιτήσεων. Το πρόβλημα δεν λύνεται φυσικά με μεταθέσεις από το ένα ειρηνοδικείο στο άλλο, τόνισαν.

Τοποθετήσεις φορέων

 1. Ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός, πέρα από τη σαφή αντισυνταγματικότητα, σημείωσε ότι εξίσου προβληματική είναι και η διάταξη που θεωρεί ότι αν δεν γίνουν αυτές οι (νέες) εγγραφές και οι επαναπροσδιορισμοί στις πλατφόρμες θα θεωρείται ως μηδέποτε ασκηθείσα η αίτηση της άσκησης ένδικου βοηθήματος. Πολύ περισσότερο όταν η αίτηση θα απορρίπτεται αναδρομικά!
  Σχολίασε τον αρνητικό αντίτυπο και τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν ανάμεσα στους δικηγόρους και τους πελάτες τους στην περίπτωση που κάποιο έγγραφο καθυστερήσει και η αίτηση κριθεί άκυρη. «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των τραπεζών και των fans να προχωρήσουν, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε κάποιες πρωταρχοποιήσεις σε αυτή την κοινωνία. Ολα πάνε πίσω, ασφαλιστικά, Δημόσιο, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ και πάνε μπροστά μόνο οι τράπεζες, λες και το πρόβλημα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι να πληρωθούν οι τράπεζες».
 2. Σφοδρές αντιδράσεις και από τον Μ. Κούβαρη (νομικός σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών) για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και την παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης, ειδικά όταν ο οφειλέτης που υπέβαλε την αίτηση δεν έχει καμία ευθύνη για τις καθυστερήσεις. «Λόγω έλλειψης δικαστών, λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής».
 3. Ο Β. Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, δήλωσε ότι «αυτή τη φορά η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει στον τίτλο τον σεβασμό και την εφαρμογή των αρχών της ΕΣΔΑ, για τη δίκαιη και εύλογης διάρκειας δίκη, και καταφέρνει να παραβιάσει ακριβώς το συγκεκριμένο άρθρο της ΕΣΔΑ». Ζήτησε από όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο.
 4. Αντίθετος με καταιγισμό ερωτημάτων και ο Γ. Καββαθάς (πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ). «Γιατί προβλέπεται η αντικατάσταση της ζώσας δικαστικής διαδικασίας της εκούσιας δικαιοδοσίας από τη βουβή αποκλειστικά εξ εγγράφων νέα τακτική διαδικασία; Και μάλιστα, εκ των υστέρων. Ποια είναι η ευθύνη των πολιτών για την ημερομηνία των δικασίμων; Πόσο ασφαλής για τους πολίτες να γίνονται οι επιδόσεις μόνο μέσω μέιλ; Γιατί καταργείται η συνδρομή της εισαγγελικής αρχής στην άρση των απορρήτων; (σ.σ. όλα τα τραπεζικά και φορολογικά προσωπικά δεδομένα θα μπαίνουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.)
  Γιατί υποχρεώνεται ως πολίτης να αναζητήσει φορολογικά έγγραφα και στοιχεία τριών ετών από τη λήψη του πρώτου δανείου; Τι εξυπηρετεί; Μήπως για να θεμελιωθεί ο ισχυρισμός των τραπεζών περί δόλου και να απορριφθεί η αίτηση; Γιατί απαγορεύεται η αναβολή για οποιονδήποτε λόγο; Τέλος, πώς θα αποδειχθεί εξ εγγράφων η έλλειψη δόλου του οφειλέτη χωρίς μάρτυρες, αφού, μάλιστα, αρκεί και ο ελεγχόμενος δόλος για την απόρριψη της αίτησης;»
 5. Ο Ε. Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών, διαμαρτυρήθηκε με τη σειρά του για την κατάργηση της προφορικής διαδικασίας. Ολα αυτά θα είναι σε βάρος της ποιότητας της αποδιδόμενης δικαιοσύνης, τόνισε, προτείνοντας μια σειρά διορθωτικών κινήσεων: «Την αντικατάσταση της καταληκτικής ημερομηνίας εκδίκασης για τις εκκρεμείς αιτήσεις από τις 15/6/2021 στις 15/6/2022, τη διατήρηση της Αρχής της Προφορικότητας, την ολική κατάργηση της καταχρηστικής προθεσμίας προσβολής εντός έξι μηνών, την επαναφορά της ευθύνης επίσπευσης στις γραμματείες των αρμόδιων ειρηνοδικείων και τέλος την παροχή περισσότερου χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επίσπευσης».
 6. Ομως και ο Γ. Σταματογιάννης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και αντιπρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. «Αυτές οι προθεσμίες […] είναι μια όλως ενδεικτική προθεσμία, που έχει κριθεί επανειλημμένα από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώ τόσες πολλές ενδεικτικές και σφιχτές προθεσμίες για έκδοση αποφάσεων είναι κενό γράμμα με την έννοια ότι ποτέ, ουσιαστικά, δεν έχουν εφαρμοστεί». Και συμπλήρωσε: «Μέσα από τη διαδικασία του Νόμου Κατσέλη, πράγματι, πάει να δημιουργηθεί μια αντιστροφή του βάρους απόδειξης κι εκεί που κατά ένσταση έπρεπε να αποδειχθεί ο δόλος από τα πιστωτικά ιδρύματα, τώρα ουσιαστικά μεταφέρεται στον οφειλέτη το βάρος απόδειξης».

Επιφυλάξεις του Χ. Σεβαστίδη

Τελευταίος κλήθηκε να μιλήσει ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος εύλογα διαμαρτυρήθηκε για τη σειρά των τοποθετήσεων. Ο Χ. Σεβαστίδης διατύπωσε με τη σειρά του επιφυλάξεις και για τις φωτογραφικές διατάξεις, ενώ ειδικά για το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών είπε: «Δεν θα επεκταθώ γιατί την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια του νομοσχεδίου για τον Πτωχευτικό Νόμο είχα κάνει εκτενή αναφορά. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία και αυτού του νομοσχεδίου είναι η κάλυψη όλων των οργανικών κενών των ειρηνοδικείων».

Θετική έκρινε την πρόβλεψη για τον προσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων, ανάλογα με τις προβλέψεις του Κανονισμού κάθε δικαστηρίου, ζητώντας όμως να ισχύσουν και εδώ «οι διατάξεις που ισχύουν για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση για την προθεσμία της έφεσης, για την προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων κ.λπ...».

Διευκρίνισε ότι και με τη νέα αυτή τακτική διαδικασίας, «εάν ο δικαστής διαπιστώσει ότι είναι απαραίτητη η εμμάρτυρη (σ.σ. με μάρτυρες) αποδεικτική διαδικασία στο ακροατήριο, μπορεί να τη διατάξει με πράξη του. Αρα δεν καταργείται, απλά σε ένα πρώτο στάδιο δεν θεωρείται απαραίτητο».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι με την κατάργηση της προφορικότητας στη νέα αυτή διαδικασία δοκιμάζονται τα όρια στη συνταγματική αρχή της δημοσιότητας της δίκης. «Το σίγουρο είναι ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στη μισή ώρα της διαδικασίας στο ακροατήριο. Η καθυστέρηση παρατηρείται από την κατάθεση της αίτησης μέχρι τη συζήτηση και από τη συζήτηση μέχρι την έκδοση απόφασης. Αρα, δεν ξέρω κατά πόσο συμβάλλει στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης η κατάργηση της προφορικότητας της διαδικασίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
«Στη Βουλή έχει έρθει δικογραφία εις βάρος πολιτικού προσώπου, πολιτικού προϊσταμένου, πρώην υπουργού Υγείας» αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για τα...
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «Noor One» πιάνει... Βουλή
Στην αντεπίθεση αναμένεται να περάσει σήμερα από το βήμα του Κοινοβουλίου ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης...
Το «Noor One» πιάνει... Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Ντοκουμέντο: «Δεν παραδίδω έγγραφα, ελάτε στον χώρο μου»
Με δεύτερη επιστολή της η εισαγγελέας επιμένει στην άρνησή της να προσκομίσει στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση Βγενόπουλου που έθεσε στο αρχείο και ζητεί απ’ τους...
Ντοκουμέντο: «Δεν παραδίδω έγγραφα, ελάτε στον χώρο μου»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψύχραιμες φωνές για τις ρυθμίσεις στις φυλακές
Μέσα στο πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται τις ημέρες αυτές από τα ΜΜΕ με κύρια αφορμή κάποιες ακραίες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας, ακούστηκαν στην επιτροπή της Βουλής οι ψύχραιμες φωνές των...
Ψύχραιμες φωνές για τις ρυθμίσεις στις φυλακές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενα αληθινό πρώτο βήμα
​Κατατέθηκε τελικά και χωρίς εκπτώσεις το ήδη κοινοποιημένο εδώ και αρκετές ημέρες νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρωταρχικά λοιπόν καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ’ που επέβαλαν άλλο ένα έκτακτο δίκαιο...
Ενα αληθινό πρώτο βήμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Μπακογιάννη: Όχι διάλογος στις φυλακές
Ερώτηση προς τον Νίκο Παρασκευόπουλο κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο με τρομοκράτες και το υπουργείο για χάραξη πολιτικής μετά από διαπραγματεύσεις μαζί τους. «Οι...
Ν. Μπακογιάννη: Όχι διάλογος στις φυλακές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας