• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  0 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.5°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  82%

Θεσμοί και κυβέρνηση μπορεί να είδαν πρόοδο στο χθεσινό Γιούρογκρουπ, ωστόσο παραμένει μεγάλο πρόβλημα η χρηματοδότηση της ελληνική οικονομίας

Προοπτική με «γκρίζες ζώνες»

 • A-
 • A+

Το σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να «αποκρυπτογραφήσει» τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ αλλά και να χαράξει την τακτική των επόμενων 24ωρων. Ωστόσο, το ίδιο το σημερινό σύστημα της ευρωζώνης, όπως είναι βασισμένο σε «τεχνοκράτες» (βλέπε τεχνικά κλιμάκια των θεσμών) και «ανεξάρτητους φορείς» (βλέπε ΕΚΤ), οδήγησε ουσιαστικά στο να καταγραφούν οι «καλές προοπτικές», χωρίς να εξασφαλιστεί επ’ ουδενί πρακτικό και υλικό αποτέλεσμα.

Στο Μαξίμου χαρακτήριζαν «αναμενόμενη» την απόφαση, ωστόσο τα στελέχη του γνωρίζουν ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ έχει κυρίως ρητορικές προεκτάσεις. Αναγνωρίστηκε δηλαδή εγγράφως η ικανοποίηση όλων ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά, όπως έλεγαν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας ούτε της ευρωζώνης ούτε και των πιστωτών. Και τελικά η τύχη της ελληνικής οικονομίας έχει καταλήξει στα χέρια του Μάριο Ντράγκι και των κεντρικών τραπεζιτών της χώρας.

Πολιτική βούληση

Στην πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η διαπίστωση ότι η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί οφείλεται κυρίως στην πολιτική βούληση της Αθήνας να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου. Ομως ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια θεωρούν ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ συντηρεί τις «γκρίζες ζώνες» της διαπραγμάτευσης, επιτείνοντας τα ήδη μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χρηματοδότηση δεν «ξεκλείδωσε», η «ασφυξία» της οικονομίας συνεχίζεται και πλέον απαιτείται μια πολιτική απόφαση.

«Χρειάζεται επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της ευρωζώνης όσο και στη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Και τώρα τι; «Χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια από όλες τις πλευρές, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές, για να υπάρξει συμφωνία στα σχετικά λίγα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά» έλεγαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Τα ζητήματα αυτά, μπορεί να είναι λίγα στον αριθμό, αλλά ανάγονται σε κορυφαίας πολιτικής σημασίας και για τις δύο διαπραγματευόμενες πλευρές.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρατηρούν ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το ταχύτερο δυνατόν, αν και αποφεύγουν να προβούν σε εκτιμήσεις για το τι μέλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες, δίνοντας «πόντους» στην επίτευξη μιας συμφωνίας στα τέλη Μαΐου, η οποία θα περιέχει ουκ ολίγους «οδικούς χάρτες».

Σε τελική ανάλυση, το αν θα υπάρξει αυτή η «αμοιβαία προσπάθεια» για εκατέρωθεν προσεγγίσεις εξαρτάται άμεσα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αθήνα, από το αν θα ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες κορυφής από τον πρωθυπουργό προς την πλευρά των θεσμών και ιδιαίτερα την ΕΚΤ. Είναι πάντως προφανές ότι το όλο σύστημα μπορεί να «παίξει» με την τύχη της ελληνικής οικονομίας για μερικές ακόμα εβδομάδες, ευελπιστώντας σε κάποιες «άτακτες υποχωρήσεις».

Εκτός του Γιάνη Βαρουφάκη, που συμμετείχε στο Γιούρογκρουπ, ο Νίκος Παππάς που βρέθηκε στις Βρυξέλλες πρόκειται να ενημερώσει τους υπόλοιπους υπουργούς σήμερα για το τι συζητήθηκε στη βελγική πρωτεύουσα - και κυρίως στο κορυφαίο επίπεδο των θεσμών, με τους οποίους κρατά «ανοιχτή γραμμή».

Το δημοψήφισμα

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό θα ήταν μάλιστα ένα σωστό μέτρο». Αυτά είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτοντας σε... ευρωπαϊκή βάση την όλη σεναριολογία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μια και κυκλοφόρησαν σε ιστοσελίδες μέχρι και ημερομηνίες διεξαγωγής του, είπε ότι «είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία εκφράζεται ο λαός με τρόπο δημοκρατικό και επικυρώνει ή απορρίπτει μια στρατηγική της κυβέρνησης», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «έχουμε μία νωπή εντολή που πήραμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η συμφωνία πρέπει να είναι στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης».

Αναφορικά επίσης με τα σενάρια περί της καθιέρωσης παράλληλου νομίσματος, που διακινήθηκαν μετά και σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα διπλού νομίσματος».

Ανέφερε, βέβαια, ότι πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Μαξίμου επίσκεψη από τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ. «Ο πρωθυπουργός δέχεται συχνά επισκέψεις και κάνει συζητήσεις με οικονομολόγους, αλλά δεν σημαίνει ότι συμμερίζεται όλες τις απόψεις που ακούει», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάσα παρά το... μαχαίρι στον λαιμό
EUROGROUP Ιδιαίτερα ικανοποιημένη η κυβέρνηση αφού πέτυχε τους βραχυπρόθεσμους στόχους της, εξασφαλίζοντας ελάφρυνση του χρέους ύψους 45 δισ., πάγωμα των επιτοκίων στο 1,5% και ίσως και μείωσή τους, με σκιές...
Ανάσα παρά το... μαχαίρι στον λαιμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα σύνθεση, νέες επενδύσεις
Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις τις κυβέρνησης εν όψει του επόμενου Eurogroup, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και των διαβεβαιώσεων για ελάφρυνση του χρέους και πολλοί θεωρούν ότι ένας ανασχηματισμός θα...
Νέα σύνθεση, νέες επενδύσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προτεραιότητά μας η ανθρωπιστική κρίση»
Αναφορικά δε με τη λέξη «τρόικα» που ορισμένοι, μεταξύ τον οποίων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χρησιμοποίησαν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «αν σε κάποιους συναδέλφους μου, αρέσει τόσο η “τρόικα” μπορούμε να τους...
«Προτεραιότητά μας η ανθρωπιστική κρίση»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Οι τράπεζες και το χρέος
Το κρατικό χρέος των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. αυξήθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια λόγω πανδημίας. Τώρα «φουσκώνει» και λόγω ενεργειακής κρίσης.
Οι τράπεζες και το χρέος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβιβασμός-ανάσα
Ανακούφιση στα κυβερνητικά κλιμάκια από τη μεταφορά της ανακοίνωσης των «stress tests» για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και την απόσυρση της απαίτησης του ΔΝΤ για έλεγχο «AQR». Ενα σημαντικό ζήτημα...
Συμβιβασμός-ανάσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη-μήνυμα προς ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν τάχιστα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και να παρακάμψουν κάθε τεχνητό εμπόδιο...
Επίσκεψη-μήνυμα προς ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας