Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεταφέρουν ευάλωτους στις λάσπες του Καρά Τεπέ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταφέρουν ευάλωτους στις λάσπες του Καρά Τεπέ

  • A-
  • A+
Ψυχικά ασθενείς, ανάπηροι και θύματα βασανιστηρίων και βιασμών που φιλοξενούνταν σε οικίσκους μετακινούνται στις σκηνές που στήθηκαν στο πλημμυρισμένο πεδίο βολής ● Κόντρα του υπουργείου Μετανάστευσης με την Υπατη Αρμοστεία η οποία προέβη σε διαμαρτυρία

Στις λάσπες του πεδίου βολής Καρά Τεπέ πνίγηκε και το αφήγημα Μηταράκη για μια νέα δήθεν ασφαλή δομή που στήθηκε άμεσα για να αντικαταστήσει αυτήν της κατεστραμμένης Μόριας. Αντί όμως να ανασκουμπωθεί το υπουργείο, ξεκινά από σήμερα τη μεταφορά 150 ευάλωτων προσφύγων, από τους οικίσκους όπου έμεναν στην πρότυπη δομή του ΠΙΚΠΑ, στις σκηνές που στήθηκαν στον λασπότοπο του πεδίου βολής!

Τελεσίγραφο για τη μεταφορά των φιλοξενούμενων εκεί ευάλωτων οικογενειών, ψυχικά ασθενών, αναπήρων και θυμάτων βασανιστηρίων και βιασμών έδωσε το Σάββατο η αστυνομία στην ακτιβίστρια Εφη Λατσούδη με την επισήμανση ότι όλοι αυτοί θα μεταφερθούν στις σκηνές του Καρά Τεπέ. Μεταξύ τους και 21 ασυνόδευτα παιδιά, κορίτσια ηλικίας έως 17 ετών και αγόρια έως 12 ετών που φιλοξενούνται εκεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Μια μέτρια σε ένταση βροχή το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Λέσβο ήταν αρκετή ώστε να αναδείξει την προχειρότητα με την οποία στήθηκε η νέα δομή και το βραχυκύκλωμα που έχει υποστεί το υπουργείο, εξαιτίας της εμμονής του στην πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Λίγες ώρες πριν από τη νέα δοκιμασία του καιρού που αναμένεται στα νησιά από αύριο το βράδυ, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ανέμους έντασης 7-8 Μποφόρ σε συνδυασμό με βροχή, οι απώλειες που μέτρησε το υπουργείο στο Καρά Τεπέ από τη βροχή της Πέμπτης ήταν 80 πλημμυρισμένες σκηνές, διασκορπισμένες σε τρία διαφορετικά επίπεδα από τα 15 που έχει διαχωριστεί το νέο ΚΥΤ.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε ήταν τόσο τραγική που ανάγκασε ακόμα και την Υπατη Αρμοστεία να διαμαρτυρηθεί.

«Εχουμε τονίσει στις αρχές ότι χρειάζονται προσπάθειες μεγάλης κλίμακας, που να περιλαμβάνουν την έγκαιρη εξασφάλιση κατάλληλου συστήματος αποστράγγισης σε ολόκληρη τη δομή και τη διασφάλιση πιο κατάλληλων λύσεων για τη στέγαση των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για περισσότερες μεταφορές στην ενδοχώρα σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης», σημείωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς οργανισμού, Σάμπια Μαντού.

Επισήμανε ότι στη Σάμο εξακολουθούν να μένουν σχεδόν 4.500 άνθρωποι σε ανεπαρκείς συνθήκες υπερσυνωστισμού, οι περισσότεροι σε καλοκαιρινές σκηνές ή αυτοσχέδια καταλύματα έξω από το ΚΥΤ. Τόνισε ότι η Υπατη Αρμοστεία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της νέας προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ από τις πλημμύρες και το κρύο.

Κάλεσε επίσης το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αναθεωρήσει την απόφαση για λουκέτο στο ΠΙΚΠΑ, πλέκοντας το εγκώμιο στην εθελόντρια Εφη Λατσούδη, βραβευμένη με το βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Υπατης Αρμοστείας. «Εχει βοηθήσει αδιάκοπα εδώ και χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες παρέχοντας ένα ασφαλές καταφύγιο στους πιο ευάλωτους», επισήμανε

Από την πλευρά του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου άφησε αιχμές για τον διεθνή οργανισμό, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για παραλείψεις και λάθη του υπουργείου, μέχρι και για την πολιτική εγκλωβισμού στα νησιά.

«Στη δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Υπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπο της. Αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου για εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση ορόφων, τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rubhalls) που έχει αναλάβει στη νέα δομή», σημειώνει το υπουργείο. Και καλεί τον διεθνή οργανισμό να μεριμνήσει για την επιτάχυνση των έργων υποδομής, τα οποία έχουν επωμιστεί διεθνείς οργανισμοί ή ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στη δομή, όπως αναφέρει.

Οσο για το ΠΙΚΠΑ, το υπουργείο σημειώνει ότι «δομές που λειτουργούν σε δημοτικό χώρο ή σε καταλήψεις πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Και ούτε οι πρόσφυγες μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να λειτουργούν δομές που πλέον δεν χρειάζονται». Φαίνεται πως το λουκέτο στο ΠΙΚΠΑ, όπως και στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, έρχεται ως αντάλλαγμα στον δήμαρχο Μυτιλήνης που συμφώνησε στη δημιουργία νέας δομής στο νησί, προκειμένου να μη φανεί ασυνεπής στις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Τέλος, το υπουργείο καλεί την Υπατη Αρμοστεία να αποδώσει τα «κατειλημμένα» -όπως τα χαρακτηρίζει - διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, «ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών», αδιαφορώντας για τους χιλιάδες που έχουν βρεθεί στον δρόμο, στην πλατεία Βικτωρίας και ξανά πίσω στη Μόρια, ή σε άλλες δομές της ενδοχώρας, που έχουν ξεχειλίσει με αυτοσχέδιες σκηνές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τη Μόρια της αλληλεγγύης στους ανθρώπους που καίγονται ζωντανοί
Στα αποκαΐδια της Μόριας στήνει η κυβέρνηση τη νέα κατασταλτική πολιτική του προσφυγικού ρεύματος. Μόνο που τα γεγονότα της Κυριακής δείχνουν πλέον ότι σε αυτή δεν θα διστάσει να περιλάβει και μέτρα που...
Από τη Μόρια της αλληλεγγύης στους ανθρώπους που καίγονται ζωντανοί
ΕΛΛΑΔΑ
Κανείς δεν είναι ασφαλής στο Καρά Τεπέ
Απροστάτευτο όχι μόνο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και από τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι το προσωρινό καμπ προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Το Σάββατο δύο σκηνές κάηκαν ολοσχερώς, ευτυχώς χωρίς να...
Κανείς δεν είναι ασφαλής στο Καρά Τεπέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «γραμμάτια» του κ. Μηταράκη
Το πρωί της Πέμπτης στελέχη της Πρώτης Υποδοχής έφτασαν στην πύλη της δομής φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη χωρίς ειδοποίηση για να παραλάβουν 74 πρόσφυγες.
Τα «γραμμάτια» του κ. Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλασματική λίστα με πάνω από 4.000 «σιτιζόμενους-φαντάσματα» στη Μόρια;
Ενδείξεις σκανδάλου ύψους 2.000.000 ευρώ διαβλέπει ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να ερευνήσουν την υπόθεση.
Πλασματική λίστα με πάνω από 4.000 «σιτιζόμενους-φαντάσματα» στη Μόρια;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην κυβέρνηση
Η σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη για την προσφυγική δομή στις Θερμοπύλες και το κυβερνητικό αλαλούμ με τις μάσκες.
Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην κυβέρνηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λουκέτο στην προσφυγική δομή
Μετά την πρότυπη δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, που λειτουργούσε σε εξαιρετικές συνθήκες υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου...
Λουκέτο στην προσφυγική δομή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας