• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.9°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 13.1°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 11.6°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.1°C
  5 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 15.1°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  91%

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Μαξίμου τον Μάρτιο

Ενα ντοκουμέντο, πολλά ερωτήματα, καμία υποκλοπή

 • A-
 • A+

Ενα είναι πλέον το επιβεβαιωμένο και αδιαμφισβήτητο γεγονός: η ύπαρξη e-mail κατά της κυβέρνησης, o αποστολέας του, οι διάφοροι παραλήπτες του και ο πολιτικός στόχος, που δεν είναι άλλος από την υπονόμευση της κυβέρνησης.

H ύπαρξη της είδησης επιβεβαιώθηκε και από τους διαλόγους στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χθες και μόνο διά της διατύπωσης ερωτήσεων. Διότι κάποιες από τις ερωτήσεις συνηγορούσαν με πανηγυρικό τρόπο στο ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας συγκεκριμένος παραλήπτης της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών, πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία και χωρίς να υπολογιστεί η επενδυτική άγνοια που υποθηκεύει γενικότερα την οικονομία». Και το όνομα του παραλήπτη είναι βεβαίως στη διάθεσή μας, αλλά επιμένουμε να μην το δημοσιεύουμε.

Το μείζον πολιτικό θέμα, που από την αρχή ανέδειξε η «Εφ.Συν.», είναι ότι στενός συνεργάτης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα (Δ.Κ. τα αρχικά του, τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεσή μας), είναι ο αποστολέας του ντοκουμέντου. Οπως και το ερώτημα προς τον κ. Στουρνάρα αν ήταν σε γνώση του περιεχομένου, καθώς η εμπειρία λέει ότι τέτοιες κινήσεις έχουν εξ αρχής την έγκριση της προϊσταμένης αρχής.

Η διάψευση

Ο διορισμένος από τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευάγγ. Βενιζέλο διοικητής είχε διαψεύσει από το περασμένο Σάββατο, όχι την ύπαρξη της είδησης, αλλά το ότι έφυγε από το δικό του γραφείο ή από το τμήμα επικοινωνίας της ΤτΕ. Φυσικό είναι οι διαταραγμένες ευθύς εξ αρχής σχέσεις του κ. Στουρνάρα με το μέγαρο Μαξίμου να διέρχονται πλέον βαθύτατη κρίση.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ζητήσει κάποια στιγμή ακόμη και την παραίτηση του διοικητή, εφόσον εξακολουθήσει τις ίδιες πρακτικές, ανάγοντας το θέμα σε πολιτικό.

Ο Γ. Σακελλαρίδης δεν μπήκε καν στη διαδικασία να απαντήσει επί της ουσίας σε ερωτήσεις περί «υποκλοπής» της συγκεκριμένης αλληλογραφίας. Η πολιτική του απάντηση ωστόσο ενέχει και την ουσία του θέματος: «Βεβαίως και μπορεί να δίνει στοιχεία η ΤτΕ», είπε. «Δεν μπορεί όμως να τα παρουσιάζει με έναν τρόπο τόσο πολιτικά χρωματισμένο, στον βαθμό που το κάνει».

Την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απασχόλησε εκτενώς η αποκάλυψη της εφημερίδας μας. Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κληθείς να σχολιάσει αιτιάσεις και ισχυρισμούς περί «υποκλοπής», είπε χαρακτηριστικά ότι αφενός «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει αυτού του τύπου την έρευνα», σημειώνοντας παράλληλα ότι η «κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να βγάλει μια δήλωση, έστω και με τη μορφή του non paper» και πως «δεν υιοθέτησε το δημοσίευμα, αλλά είπε ότι αν ισχύει [τα όσα ανέφερε το δημοσίευμα], θα πρέπει η ΤτΕ να δώσει τις απαντήσεις».

Οταν ο ίδιος δημοσιογράφος επέμεινε για τα περί υποκλοπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αν τίθεται ζήτημα υποκλοπής, πρέπει να καταγγελθεί. Οι καταγγελίες δεν γίνονται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά στη Δικαιοσύνη. Εάν τίθεται ζήτημα υποκλοπής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, πρέπει να το δει και η Δικαιοσύνη και η ΕΣΗΕΑ. Η κυβέρνηση καλείται να παίρνει θέση απέναντι σε ζητήματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά και σοβαρά».

«Είμαστε προφανώς ενάντια σε κάθε μορφής υποκλοπή και παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όταν αποδειχτεί ότι υπάρχει. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κλήθηκε να σχολιάσει ένα δημοσίευμα σε έγκριτη εφημερίδα, σε ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα» συνέχισε. Και όταν ρωτήθηκε αν θα απευθυνθεί η κυβέρνηση στην ΕΥΠ ή αν θα πρέπει να το κάνει η ίδια η ιστοσελίδα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αρκέστηκε να απαντήσει «δεν καταλαβαίνω το πνεύμα της ερώτησης».

Οι εξηγήσεις

Ερωτηθείς για το εάν έμεινε ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις εξηγήσεις της διοίκησης της ΤτΕ ή επιθυμεί περαιτέρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Θέση της κυβέρνησης είναι ότι την ανεξαρτησία της ΤτΕ οφείλει να την υπερασπίζεται η ίδια η ΤτΕ. Είναι στο χέρι της ΤτΕ να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να διαβεβαιώσουν ότι τέτοια ζητήματα, αν ισχύουν, δεν θα λαμβάνουν χώρα με τη μορφή που έλαβαν. Είναι ζήτημα της ΤτΕ να προασπιστεί την ανεξαρτησία της και την αξιοπιστία της».

Οι ερωτήσεις επί της αποκάλυψης της «Εφ.Συν.» συνεχίστηκαν με επίκεντρο την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στον Γιάννη Στουρνάρα. «Από τη στιγμή που βγαίνει κάτι τέτοιο, από διαρροές, από συνεργάτες της ΤτΕ, το ζητούμενο δεν είναι να μείνεις στους αριθμούς, αλλά στη συγκεκριμένη πράξη. Κατά πόσο αυτό είναι δόκιμο, ηθικό και στο πλαίσιο στης χρηστής διοίκησης εντός του ευρωσυστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε μάλιστα ότι «επιδιώκουμε [με την ΤτΕ] μια σχέση που να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά και θα προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Επανέλαβε, τέλος, ότι «περιμένουμε και τις κινήσεις της ΤτΕ ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες πρακτικές» του τύπου που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» και κατέληξε λέγοντας ότι «προφανώς και μπορεί να δίνει στοιχεία η ΤτΕ. Δεν μπορεί όμως να τα παρουσιάζει με έναν τρόπο τόσο πολιτικά χρωματισμένο, στον βαθμό που το κάνει».

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε επίσης τις αντιδράσεις και από τα κόμματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το θέμα.

■ Ο -και δημοσιογράφος- Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στουρνάρας διεκδικεί πολιτικό ρόλο, αποδιοργανώνοντας τη θεσμική ιδιότητά του. Αυτή η συμπεριφορά του, σε αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, μπορεί να αποδειχτεί πολλαπλά επικίνδυνη. Ιδιαίτερα μάλιστα αν επιβεβαιωθούν εκτιμήσεις που τον φέρουν να διακατέχεται από τον πειρασμό της άμεσης εμπλοκής του στην πολιτική, ακόμα και ως υποψήφιος πρωθυπουργός με το συζητούμενο σενάριο του “ευρωπαϊκού μετώπου”. Θα πρόκειται για εξέλιξη που ισοδυναμεί με απόπειρα ανασύστασης του παλαιοκομματικού μνημονιακού συστήματος. Το mail, λοιπόν, που αναγκάστηκε να αποποιηθεί, μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό. Ασφαλώς δεν διαφεύγει του κ. Στουρνάρα ότι σε εποχή κρίσης, με πρώτη την ευθύνη των τραπεζιτών και του ιδίου προσωπικά, δεν ευδοκιμούν σενάρια διακυβέρνησης “τύπου Παπαδήμου”, ακόμα και αν έχουν απαξιωθεί όλοι οι μνημονιακοί πολιτικοί αρχηγοί».

■ Η επίσημη Ν.Δ. δεν θέλησε να κάνει σχόλια. Ο πρώην υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Αντ. Σαμαρά επί πρωθυπουργίας του, ο Γ. Μουρούτης, έγραψε ωστόσο στο twitter: «Η δημοσιοποίηση του υποκλαπέντος e-mail είναι διπλό κακούργημα, παραβίασης απορρήτου επικοινωνιών και δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων».

■ Σε ανάλογο πνεύμα και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Από τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών πήγαμε στις υποκλοπές email!!! Αυτό είναι, πράγματι, η αλλαγή “καθεστώτος”’ που έχουν εξαγγείλει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. διά στόματος Τσίπρα!!!»

■ Ουδέν σχόλιον τόσο από το Ποτάμι όσο και από το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο πλευρό του Στουρνάρα, η Ν.Δ. και το Ποτάμι
Σε επίθεση κατά της κυβέρνησης και σε στήριξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προχώρησαν η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «κυνήγι φαντασμάτων»,...
Στο πλευρό του Στουρνάρα, η Ν.Δ. και το Ποτάμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να ποιος έστειλε το επίμαχο e-mail μέσα από την ΤτΕ
Από τους στενότερους συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα είναι ο αποστολέας του μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» και έσπευσε να... διαψεύσει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Το...
Να ποιος έστειλε το επίμαχο e-mail μέσα από την ΤτΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση για τα ταμειακά διαθέσιμα
Την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος έσπευσαν να καταδικάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για γενικευμένη στάση πληρωμών κάνει λόγο η...
Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση για τα ταμειακά διαθέσιμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μηνύματα των κομμάτων για την 25η Μαρτίου
Τα δικά τους μηνύματα για την Επανάσταση του 1821 έστειλαν τα πολιτικά κόμματα μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων. «Τιμούμε την εξέγερση ενός επαναστατημένου λαού εναντίον της τυραννίας και της σκλαβιάς» αναφέρει...
Τα μηνύματα των κομμάτων για την 25η Μαρτίου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εξέδωσαν, σήμερα, όλα τα κόμματα, με μηνύματα για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και για τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες
Τα κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας