• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 4.7°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.1°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 3.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / 3.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 10.3°C
  6 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -4.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.9°C
  0 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.2°C / -0.5°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.9°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.7°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.2°C / 4.2°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  75%

Στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, η συντριπτική πλειοψηφία (76,9%) «ψηφίζει» ευρώ, ενώ ο ένας στους πέντε (19,2%) επιλέγει ρήξη με την Ε.Ε. και επιστροφή στη δραχμή

Θέλουν ευρώ, φοβούνται τη χρεοκοπία

 • A-
 • A+

Oι πολίτες δείχνουν σαφή προτίμηση (58,3%) στη σημερινή κυβέρνηση και όχι σε εναλλακτικά σχήματα από την παρούσα Βουλή, φοβούνται κατά πλειοψηφία το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ, σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, απορρίπτουν νέες εκλογές και δημοψήφισμα και ζητούν να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της.

Στις δημοτικότητες, εντυπωσιακά είναι τα νούμερα όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα (72,5%), αλλά και των μελών του οικονομικού επιτελείου, παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο και τις περιπλοκές της σχέσης με τους δανειστές.

Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 58,3%, απορρίπτουν τα σενάρια που διακινούν κέντρα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να παραμερίσει τους ΑΝ.ΕΛΛ. και την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνεί το 37,1%, ενώ το 4,6% δεν εκφράζει γνώμη.

Σε κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας και πληθώρας σεναρίων Grexit και Greccident το σενάριο της χρεοκοπίας της χώρας θεωρείται πιθανό από το 53,9%, έναντι 42,8% που απαντά «όχι».

Μεταξύ εκείνων που απαντούν «ναι» βρίσκεται και ποσοστό 41,4% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό όσων φοβούνται τη χρεοκοπία έχει αυξηθεί από τον περασμένο Μάρτιο (50,4%).

 

Στις εναλλακτικές σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 51,1% ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, έναντι του 22,8% που προκρίνει το δημοψήφισμα και του 16,6% που επιθυμεί νέες εκλογές. Το 9,5% δεν εκφέρει γνώμη. Μεταξύ των οπαδών του δημοψηφίσματος περιλαμβάνεται το 32,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεταξύ όσων θέλουν να συνεχίσει η παρούσα κυβέρνηση είναι και το εντυπωσιακό 40,4% ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, η συντριπτική πλειοψηφία (76,9%) «ψηφίζει» ευρώ, ενώ ο ένας στους πέντε (19,2%) επιλέγει ρήξη με την Ε.Ε. και επιστροφή στη δραχμή. Ευρώ θέλει το 66,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως οι θιασώτες του ευρώ έχουν μειωθεί από τον Φεβρουάριο (81,2%).

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών προηγείται σταθερά ο Αλέξης Τσίπρας με 72,5% και ακολουθούν: Πάνος Καμμένος (40,9%), Σταύρος Θεοδωράκης (40,1%), Δημήτρης Κουτσούμπας (31,5%), Αντώνης Σαμαράς (30,8%), Ευάγγελος Βενιζέλος (18,8%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (10,9%). Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά γραμματέας του ΚΚΕ εμφανίζει μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Επίσης υψηλή είναι η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (41,6%).

Στις δημοτικότητες των στελεχών της κυβέρνησης τα πρωτεία διατηρεί ο Γιάννης Δραγασάκης (66,8%), με δεύτερο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη (62,8%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης (61,6%), παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχεται από τους «θεσμούς», αλλά και από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Τον ακολουθεί το έτερο μέλος του οικονομικού επιτελείου, Γιώργος Σταθάκης (61,3%). Χαμηλά στις δημοτικότητες βρίσκονται οι Παναγιώτης Λαφαζάνης (43,1%) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (42,5%), ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν ο Αλέκος Φλαμπουράρης (35,2%) και ο Νίκος Παρασκευόπουλος (32,3%).

 

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη marc Α.Ε. - Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 1 (ΕΝΑ). ΕΝΤΟΛΕΑΣ: «Εφημερίδα των Συντακτών». ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.001 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής. ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 5-7 Μαΐου 2015. ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο, την ηλικία και τη γεωγραφική περιοχή. ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2015. ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: συν-πλην 3%.

* Η marc Α.Ε. είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό τού ΠΕΣΣ και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρεαλισμός και μειωμένες προσδοκίες για τη διαπραγμάτευση
Κάμψη στη θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης (53,2% σήμερα έναντι 83,6% τον Φεβρουάριο) αποτυπώνει η έρευνα της Marc για την «Εφ.Συν.», με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο να εξακολουθεί να προηγείται της Ν.Δ. με 15,2 μονάδες...
Ρεαλισμός και μειωμένες προσδοκίες για τη διαπραγμάτευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Aνοίγει η ψαλίδα στις 11,8 μονάδες
Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πανελλαδική έρευνα της RASS, για λογαριασμό του iefimerida.gr, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 31/1 έως 3/2 του 2017. Στην πρόθεση...
Aνοίγει η ψαλίδα στις 11,8 μονάδες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμμετοχή ρεκόρ στο poll του efsyn.gr και χρήσιμα συμπεράσματα
Σχεδόν 12.000 αναγνώστες συμμετείχαν στην διαδικτυακή ψηφοφορία της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του efsyn.gr με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους...
Συμμετοχή ρεκόρ στο poll του efsyn.gr και χρήσιμα συμπεράσματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απογοήτευση και κρίση αξιοπιστίας
Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα κι αυτό φαίνεται και από το 92% που δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση -ενώ το 84% από την αντιπολίτευση- και από το 52% που δεν εμπιστεύεται κανένα από τα...
Απογοήτευση και κρίση αξιοπιστίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΑΝ.ΕΛΛ.: Στηρίζουμε τον πρωθυπουργό, ψηφίζουμε επιλεκτικά
Την απόφαση των ΑΝ.ΕΛΛ. να στηρίξουν τον πρωθυπουργό και την εκλεγμένη κυβέρνηση προκειμένου να μην προχωρήσει το «πραξικόπημα» που, όπως είπε, σχεδιάζεται έτσι ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση «ειδικού...
ΑΝ.ΕΛΛ.: Στηρίζουμε τον πρωθυπουργό, ψηφίζουμε επιλεκτικά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διχασμένοι εμφανίζονται οι ΑΝ.ΕΛΛ.
Προαναγγελία εξόδου από την κυβέρνηση αποτελεί κατά πάσα βεβαιότητα χθεσινοβραδινό τουίτ του Π. Καμμένου: «Τα όρια των Ελλήνων είναι η απόφαση του συμβουλίου των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας....
Διχασμένοι εμφανίζονται οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας