Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν δέχεται παράταση ο Χατζηδάκης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν προτίθεται να δώσει άλλη παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αν και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί εάν ανακοινωθεί λοκντάουν πριν από την 30ή Σεπτεμβρίου, ενώ πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κάποια κατηγορία ακινήτων κατηγορίας 5 από τη λήξη της προθεσμίας

EUROKINISSI / ΥΠΕΚΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν δέχεται παράταση ο Χατζηδάκης

  • A-
  • A+
«Ο ίδιος υπουργός που έδωσε παράταση μέχρι 30/9, μετά τη λήξη της προθεσμίας τον Ιούνιο, επικαλούμενος έκτακτες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, αγνοεί τις αντικειμενικές συνθήκες που στραγγαλίζουν τους μηχανικούς, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες», τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν τροπολογία για παράταση.

Παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, τις οικονομικές δυσκολίες αλλά και το πλήθος των εκκρεμοτήτων σε διαδικασίες όπως η θέσπιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα, αναφέρουν μάλιστα ότι θα καταθέσουν σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα ώστε να δοθεί παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου 2021.

Από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τροπολογία δεν αναμένεται να γίνει δεκτή. Αντιθέτως, υπάρχει η πληροφορία ότι θα εκδοθεί σήμερα ανακοίνωση στην οποία το υπουργείο θα τονίζει πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση σε καμία περίπτωση.

Λήγει οριστικά στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία τακτοποίησης ακινήτων με βαρύτατες αυθαιρεσίες

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 λήγει οριστικά η προθεσμία για την τακτοποίηση των ακινήτων που εμφανίζουν τις βαρύτερες περιπτώσεις αυθαιρεσιών - την αποκαλούμενη κατηγορία 5. Οι Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα κατηγορούν στην ανακοίνωσή τους τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Δ. Οικονόμου ότι «αντιμετωπίζουν με κυνισμό την αγωνία του τεχνικού κόσμου, των πολιτών αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), που ζητούν να παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα τακτοποίησης αυθαίρετων ώστε να ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης», ενώ «το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη, δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο Δημόσιο και στους δήμους και συμπιέζει σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών».

«Ο ίδιος υπουργός, που έδωσε παράταση μέχρι 30/9, μετά τη λήξη της προθεσμίας τον Ιούνιο, επικαλούμενος έκτακτες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, αγνοεί τις αντικειμενικές συνθήκες που στραγγαλίζουν τους μηχανικούς, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες», συνεχίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που «οι συνθήκες της πανδημίας Covid-19 υποχρεώνουν τις υπηρεσίες πρακτικά να υπολειτουργούν, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η σχετική πλατφόρμα του ΤΕΕ, λόγω φόρτου». Επισημαίνουν ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις (Κτηματολόγιο, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και άρα δυσκολεύονται να αναλάβουν το κόστος της διαδικασίας τακτοποίησης.

«Θεσμική λύση»

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται και στον τίτλο της ανακοίνωσης («Απαιτείται θεσμική λύση και όχι συνεχείς παρατάσεις για τα αυθαίρετα»), δεν συμφωνεί με τις απεριόριστες παρατάσεις και θεωρεί προφανές ότι είναι θέμα θεσμικής τάξης να κλείσει ο κύκλος των αναβολών. «Αυτή είναι και η υποχρέωση της πολιτείας, αυτό έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη περίοδο, δίνοντας παρατάσεις όταν χρειαζόταν για την υλοποίηση και ολοκλήρωση κάθε μεταρρύθμισης (π.χ. ανάρτηση δασικών χαρτών)», συμπληρώνει.

Οφείλει, όμως, όπως λέει, η πολιτεία να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν συμβούλια που δεν έχουν ακόμα συσταθεί για να δίνουν εγκρίσεις και ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των μηχανικών και των πολιτών για την παροχή στοιχείων και γνωμοδοτήσεων.

«Το σημαντικότερο όμως, τονίζεται, είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το εργαλείο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με αποτέλεσμα το πάγωμα όλων των δικαιοπραξιών σε περίπτωση άμεσης λήξης της προθεσμίας για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5». Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για να ξεκινήσει και να λειτουργήσει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου δεν έχει ολοκληρωθεί και ισχύει μόνον η δέσμευση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ότι θα είναι έτοιμη να την αναλάβει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το ΤΕΕ να καταθέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου τη ρύθμιση που θα δίνει, από τη μια, τη δυνατότητα τακτοποίησης των ακινήτων της κατηγορίας 5 που έχουν άδεια δόμησης μέχρι την έκδοση σε ρητά προσδιορισμένο χρόνο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και, από την άλλη, να είναι ιδιαιτέρως αυστηρή με τις αυθαίρετες κατασκευές που δεν έχουν νόμιμη διοικητική πράξη και παραβιάζουν κάποιο καθεστώς προστασίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προαναφέραμε, δεν προτίθεται να δώσει άλλη παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αν και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί εάν ανακοινωθεί λοκντάουν πριν από την 30ή Σεπτεμβρίου. Επίσης, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κάποια κατηγορία ακινήτων κατηγορίας 5 από τη λήξη της προθεσμίας.

Τέλος σε παρεκκλίσεις

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως θα καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες η κατάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος του πολεοδομικού-χωροταξικού νομοσχεδίου το οποίο προοριζόταν να έρθει στη Βουλή αυτές τις μέρες. Υπενθυμίζεται ότι μια από τις σοβαρότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου αυτού προκαλεί ήδη αναταραχή σε ιδιοκτήτες οικοπέδων που γνώριζαν ότι μπορούσαν να οικοδομήσουν «κατά παρέκκλιση».

Πρόκειται για ανθρώπους που αγόρασαν κάποιο οικόπεδο εκτός σχεδίου, μικρότερο των 4 στρεμμάτων, αλλά γνώριζαν ότι με βάση την πολεοδομική νομοθεσία μπορούσαν να χτίσουν. Το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση αυτών των παρεκκλίσεων για όσους έχουν οικόπεδα 2 στρεμμάτων ή και μικρότερα και με αυτόν τον τρόπο οδηγεί σε κάθετη μείωση της αξίας τους. Την ίδια στιγμή όμως, σε άλλες διατάξεις του, προβλέπει διευκολύνσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον αυτή αφορά τουριστικές επενδύσεις ή άλλης μορφής επιχειρηματικές δραστηριότητες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η προθεσμία έληξε, τα προβλήματα έμειναν
Με διευθετήσεις που μπορεί, κατά περίπτωση, να οδηγούν σε διολίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τα επίμονα αιτήματα των...
Η προθεσμία έληξε, τα προβλήματα έμειναν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Παρελθόν οι εικόνες με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες που φτάνουν ώς το κύμα»
Για την πραγματική διάσταση των μέτρων για τον αιγιαλό, που δυστυχώς δεν έγινε γνωστή στους πολίτες, μιλά στην «Εφ.Συν» η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
«Παρελθόν οι εικόνες με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες που φτάνουν ώς το κύμα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έναρξη των κατεδαφίσεων
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που καλείται να παραδώσει τους φακέλους για τα αυθαίρετα στην περιοχή αιγιαλού και παραλίας και τελεσίδικα παραδοτέα σε δασικές εκτάσεις, στην...
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έναρξη των κατεδαφίσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τις κατεδαφίσεις
Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, που δίνει τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, προχώρησε η...
Συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τις κατεδαφίσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τροπολογία βουλευτών της Ν.Δ. «πάγωνε» τα πρόστιμα και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα βουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με τις παρανομίες αυθαιρέτων όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο βωμό της εξυπηρέτησης του πελατειακού κράτους και εις βάρος του...
Τροπολογία βουλευτών της Ν.Δ. «πάγωνε» τα πρόστιμα και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολιστικό σχέδιο μέτρων με στόχο να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες
Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει δράση μετά την τραγωδία στην ανατολική Αττική και ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως «τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί» ανακοινώνοντας 20 παρεμβάσεις για την...
Ολιστικό σχέδιο μέτρων με στόχο να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας