Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρεαλισμός και μειωμένες προσδοκίες για τη διαπραγμάτευση

Πανελλαδική Πολιτική Ερευνα Μαΐου της Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών»

EUROKINISSI

Ρεαλισμός και μειωμένες προσδοκίες για τη διαπραγμάτευση

  • A-
  • A+

Περισσότερος ρεαλισμός, μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, έντονος προβληματισμός και επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Πανελλαδικής Πολιτικής Ερευνας Μαΐου της Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες εμφανίζει κάμψη, αφού «θετικά και μάλλον θετικά» απαντά σήμερα το 53,2%, έναντι 83,6% τον Φεβρουάριο. Η κάμψη αυτή καταγράφεται και σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς το 47,6% εκτιμά ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει χειρότερα απ’ ό,τι προσδοκούσε, ποσοστό που ένα μήνα μετά τις εκλογές βρισκόταν μόλις στο 6,8%.

Στο επίκεντρο των αξιολογικών κρίσεων των πολιτών βρίσκεται σαφώς η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι περιπλοκές της οποίας προκαλούν εμφανή προβληματισμό. Στο πλαίσιο αυτό το 54,2% εξακολουθεί να θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό ή μάλλον σωστό τρόπο, ποσοστό που τον Φεβρουάριο ανερχόταν στο θηριώδες 81,5%.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 15,2 μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη Ν.Δ., τη στιγμή που η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Στο ερώτημα «πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία της νέας κυβέρνησης;» το 53,2% απαντά «θετικά και μάλλον θετικά», ενώ το 42,8% «αρνητικά και μάλλον αρνητικά». Στο επίπεδο της αξιολόγησης βάσει προσδοκιών, η πλειονότητα (47,6%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει χειρότερα. Το 30,1% απαντά «καλύτερα», το 18,7% «όπως τα περίμενα», ενώ το 3,5% δεν απαντά.

Στο κομβικό θέμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο κυριαρχεί στην επικαιρότητα από τον Φεβρουάριο με σχεδόν καθημερινές διακυμάνσεις, το 54,2% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό ή μάλλον σωστό τρόπο, έναντι του 43,3% που απαντά «με λάθος ή μάλλον λάθος τρόπο». Ποσοστό 2,5% δεν απαντά.

Επίσης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, σε περίπτωση αδιεξόδου το 65,9% ζητά συμβιβασμό με μια λύση κοινής αποδοχής, ενώ το διόλου ευκαταφρόνητο 30,7% υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη, έστω και εάν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή». Το 3,4% δεν απαντά. Το ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη» φαίνεται να διχάζει εσωτερικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπέρ του πρώτου τάσσεται το 45,3% και υπέρ της δεύτερης το 47,6%. Το 7,1% δεν εκφράζει άποψη.

Στο ερώτημα εάν οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» πρέπει να είναι απαράβατες, έστω και εάν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη, η πλειονότητα (56,7%) απαντά «ναι», έναντι του 39,3% που λέει «όχι», ενώ το 4% δεν απαντά.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ο συμβιβασμός θέλουν να γίνει σε άλλα πεδία και όχι σε συντάξεις και εργασιακά, τα οποία εσχάτως φαίνεται να μπαίνουν στο τραπέζι. Απαράβατες «κόκκινες γραμμές» επιθυμεί το 72,3% του ΣΥΡΙΖΑ και το 35,3% της Ν.Δ.

Οταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται εάν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές η Ν.Δ., το 56,6% απαντά «χειρότερα», το 23,4% «καλύτερα», το 16,7% «περίπου τα ίδια», ενώ το 3,3% δεν απαντά. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται ότι μόνο το 60% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. απαντά «καλύτερα».

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 36,2% έναντι 21% της Ν.Δ. Στην κατάταξη ακολουθούν: το Ποτάμι με 6,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 5%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 4,1%, το ΠΑΣΟΚ με 3,1%, η Ενωση Κεντρώων με 1,5%, το ΚΙΔΗΣΟ με 1,3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% και το Αλλο Κόμμα με 1,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,9%.

► Tη Δευτέρα θα δημοσιευτεί το δεύτερο μέρος της Ερευνας: Τι λένε οι πολίτες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλά και το εάν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Ποσοστά - έκπληξη στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών αλλά και των υπουργών.

 

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη marc Α.Ε. - Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 1 (ΕΝΑ) ΕΝΤΟΛΕΑΣ: «Εφημερίδα των Συντακτών». ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.001 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής. ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 5-7 Μαΐου 2015. ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο, την ηλικία και τη γεωγραφική περιοχή. ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2015. ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: συν-πλην 3%

* Η marc Α.Ε. είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό τού ΠΕΣΣ και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς αποδέκτη μένει η κυβερνητική αφήγηση περί τέλους των μνημονίων και εξόδου από την κρίση, καθώς, σύμφωνα με την Ερευνα Πολιτικής Συγκυρίας της Public Issue για την «Εφ.Συν.», οχτώ στους δέκα...
11,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν ευρώ, φοβούνται τη χρεοκοπία
Β' μέρος της δημοσκόπησης της Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών»: Ενας στους δύο ζητά να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της εάν προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Το 58,3% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί...
Θέλουν ευρώ, φοβούνται τη χρεοκοπία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Είκοσι μονάδες «μπροστά» ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.
Τα εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια που έχει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μειώνουν τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατηρεί ένα πολύ υψηλό προβάδισμα απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση,...
Είκοσι μονάδες «μπροστά» ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στηρίζουν -χωρίς ψευδαισθήσεις- την κυβέρνηση και τις επιλογές της
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατηρεί την υποστήριξη των πολιτών και μάλιστα χωρίς την ψευδαίσθηση πλήρους υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Ικανοποιημένοι είναι έξι στους δέκα από τις...
Στηρίζουν -χωρίς ψευδαισθήσεις- την κυβέρνηση και τις επιλογές της
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινδυνολογία άνευ προηγουμένου
Έχοντας σλόγκαν «Με την Ελλάδα δεν παίζουμε» βγήκαν στον αέρα τα πρώτα σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Συνεντεύξεις του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκά μέσα ανοίγουν το πεδίο της εσωτερικής προεκλογικής αντιπαράθεσης και...
Κινδυνολογία άνευ προηγουμένου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σταθερά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις
Κυρίαρχος ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς καταγράφεται να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Στο 5% η ποσοστιαία διαφορά των δύο κομμάτων σε νέα δημοσκόπηση...
Σταθερά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας