Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρατά μυστικό το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρατά μυστικό το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου

  • A-
  • A+
Πιστός στην αντίληψή του για το κράτος-σερίφη, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αρνείται να καταθέσει στη Βουλή τις διαπιστώσεις των επιστημόνων που διερεύνησαν τα απανωτά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι οποίες μένουν ερμητικά κλειστές στο συρτάρι του με το πρόσχημα της αξιολόγησης από τον ίδιο.

Οι απανωτές αρνήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δώσει στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αντίληψή του για το κράτος-σερίφη. Τα περιστατικά αστυνομικής βίας δεν μπορεί να αποτελούν μυστικά του υπουργού, ιδίως όταν ο ίδιος συνέστησε την επιτροπή μετά τα απανωτά επεισόδια επίδειξης βίας και αυταρχισμού κατά την εφαρμογή του δόγματος Νόμος και Τάξη.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν προσβάλλει μόνο τους βουλευτές και το Κοινοβούλιο, τη στιγμή που είναι υποχρεωμένος από τον Κανονισμό της Βουλής να παραδώσει το πόρισμα εφόσον δεν αποτελεί απόρρητο έγγραφο, αλλά προσβάλλει και τα μέλη της επιτροπής και τον Νίκο Αλιβιζάτο στον οποίο ανέθεσε τη λειτουργία της. Η συμπεριφορά του υπουργού ΠροΠο επιβεβαιώνει όμως πέραν πάσης αμφιβολίας και την προσχηματική πρωτοβουλία του για τη λειτουργία της επιτροπής.

Η άσκηση βίας στην οικογένεια Ινδαρέ ήταν ένα από τα θέματα που μπήκαν στον φακό της επιτροπής

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οπως είναι γνωστό, στις 26 Νοεμβρίου 2019 συστάθηκε η επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας, επικεφαλής της οποίας ορίστηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ενώ στα μέλη της συγκαταλέγονταν η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Βασιλική Χρήστου και ο Βαγγέλης Μάλλιος, διδάκτωρ Νομικής. Αντικείμενο της επιτροπής ήταν η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.

Το πρώτο περιστατικό, που ήρθε ένα μήνα μετά να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα λειτουργίας της, ήταν οι χειρισμοί της Αστυνομίας στην πρωτοφανή άσκηση βίας κατά της οικογένειας Ινδαρέ. Μάλιστα τότε έγινε και η πρώτη ηχηρή προειδοποίηση για παραίτηση του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου που καλούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να διατάξει άμεσα τη διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Στην απάντησή του ο υπουργός διαβεβαίωνε κατηγορηματικά τον καθηγητή ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και πως δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να διαψεύσει τις καταγγελίες των θυμάτων που αποδεικνύονταν από βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό.

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» (1/6/2020) ο κ. Αλιβιζάτος είχε επισημάνει ότι «η επιτροπή είχε την ευκαιρία να μελετήσει δειγματοληπτικά ικανό αριθμό φακέλων και να διατυπώσει σχετικά συμπεράσματα. Τα συνοψίσαμε στο από 4/5/2020 (τελικό) πόρισμά μας προς τον υπουργό, η Βασιλική Χρήστου, ο Βαγγέλης Μάλλιος και εγώ.

Σε αυτό συνιστούμε τη θεσμοθέτηση της επιτροπής, ώστε να αποκτήσει σαφείς αρμοδιότητες και νομική υπόσταση και να παρακολουθεί συστηματικά και σε “καθημερινή” βάση το αν αποδίδονται ευθύνες στα αστυνομικά όργανα που εκτρέπονται από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, όπως απαιτεί ο νόμος».

Ωμή παραβίαση του «Κανονισμού»

Το πόρισμα από τον Μάιο παραμένει στα χέρια του υπουργού προς αξιολόγηση (!) ενώ ήδη έχουν υποβληθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δύο αιτήματα (16/6 και 24/7) για την κατάθεση στη Βουλή του τελικού πορίσματος της επιτροπής, αλλά και όλων των σχετικών σημειωμάτων διαπιστώσεων, που υποβάλλονταν προς τον κ. υπουργό.

Το υπ. ΠροΠο στις αρχές Ιουλίου είχε παραδεχτεί ότι πριν από τρεις μήνες το πόρισμα κατατέθηκε στον Μ. Χρυσοχοΐδη και ότι έκτοτε «εκκρεμεί προς αξιολόγηση» από τον υπουργό. Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι τα έγγραφα πρέπει να παραδοθούν εντός δέκα ημερών από την πραγματοποίηση κάθε συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής.

Οπως μάλιστα επισημαίνουν οι βουλευτές, «το ζήτημα εδώ βέβαια δεν είναι η αντιληπτική ικανότητα του υπουργού, αλλά η κοινοβουλευτικά απαράδεκτη συμπεριφορά του και η ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, δεδομένου ότι το αίτημά μας αφορούσε την κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής Αλιβιζάτου και όχι τη γνωστοποίηση της “αξιολόγησης” αυτού από τον υπουργό ή τη δημοσιοποίηση τυχόν συμπερασμάτων του υπουργού από τη μελέτη του πορίσματος».

Φαίνεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης, μπροστά στην απροθυμία του να υποστεί ως επικεφαλής υπουργείου τον νόμιμο κοινοβουλευτικό έλεγχο και να δώσει στη δημοσιότητα ένα -ασφαλώς- τεκμηριωμένο πόρισμα που αφορά την αστυνομική βία, προσβάλλει όχι μόνο τη νοημοσύνη των βουλευτών και των πολιτών αλλά και τις εργασίες της επιτροπής.

Τρεις μήνες για να «αξιολογήσει» ο ίδιος το πόρισμα του Ν. Αλιβιζάτου και των άλλων μελών που κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα υποτιθέμενο κράτος δικαίου είναι η πλήρης απόδειξη της κανονικότητας του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη. Θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει ο κ. υπουργός και στο πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται στην προκειμένη περίπτωση και την έννοια της αξιολόγησης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέουν τα περί «λελογισμένης χρήσης καταστολής»
Η υποκρισία πίσω από τη σύσταση επιτροπής μετά το αίσχος με την οικογένεια Ινδαρέ και την αστυνομική βία στο Κουκάκι και οι εννέα προτάσεις με ζητούμενο τον περιορισμό της αστυνομικής... ασυλίας.
Καταρρέουν τα περί «λελογισμένης χρήσης καταστολής»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το σχόλιο Χρυσοχοΐδη για το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου
«Κόλαφο» για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου, απαντώντας στις σφοδρές κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αστυνομική αυθαιρεσία.
Το σχόλιο Χρυσοχοΐδη για το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση του Β. Μάγγου ζητά ο Τσίπρας
Όπως υπογράμμισε, δεν πρέπει να υπάρξουν σκιές, αναπάντητα ερωτήματα, ατιμωρησία και ύποπτες ενέργειες στη διερεύνηση των αιτίων του θανάτου του.
Πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση του Β. Μάγγου ζητά ο Τσίπρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσοχοΐδη
Εκρηκτικό είναι το κλίμα μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη λίγες ώρες μετά τη ψήφιση του χουντικής έμπνευσης νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.
Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσοχοΐδη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το υπουργείο Προ.Πο. αποφάσισε να... εξαφανίσει το Silver Alert!
Η πετυχημένη υπηρεσία της «Γραμμής Ζωής» έμαθε ξαφνικά ότι η ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψε με το υπουργείο στις 21-1-2020 μνημόνιο συνεργασίας και για τις εξαφανίσεις ενηλίκων από 19-60 ετών.
Το υπουργείο Προ.Πο. αποφάσισε να... εξαφανίσει το Silver Alert!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας