Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εγώ δεν είμαι στο γαλάζιο στρατόπεδο»

Ο Κυριάκος Τόμπρας και δεξιά ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας στον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες

EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εγώ δεν είμαι στο γαλάζιο στρατόπεδο»

  • A-
  • A+
Τι έχει καταθέσει για τη δικαστική διαμάχη των εταιρειών «Τοξότης» και CCC ο άνθρωπος που έφερε σε επαφή τις οικογένειες Χούρι και Καλογρίτσα.

Μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Η προσχώρηση των “εξαπατημένων” στο γαλάζιο στρατόπεδο, 10.7.2020), που αφορούσε πρωτίστως την αλλαγή πλεύσης του κ. Καλογρίτσα, ειδικά μετά την ανάληψη της υπόθεσής του από τον δικηγόρο και βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο και το ανάλογο καλωσόρισμά του από τα πρώην εχθρικά προς αυτόν ΜΜΕ, επικοινώνησε με την «Εφ.Συν.» ο Κυριάκος Τόμπρας.

Ο Κ. Τόμπρας, πρόεδρος του «Κινήματος Υπέρβαση», ξεκαθάρισε ότι ο Χρ. Καλογρίτσας –κι όχι ο ίδιος– είπε πρόσφατα ότι διέθεσε τα 3 εκατ. ευρώ όταν αποδεσμεύτηκαν από την τράπεζα για την εφημερίδα «Documento», από την οποία όμως την περίοδο εκείνη είχε ήδη αποχωρήσει.

Ο κ. Τόμπρας μάς ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έχει μετακινηθεί σε καμιά περίπτωση προς το συγκεκριμένο γαλάζιο στρατόπεδο του κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας προσβλητική τη συγκεκριμένη αναφορά. Σύμφωνα με ολόκληρη τη δική του κατάθεση, που όμως έχει δημοσιευτεί «κατ’ επιλογή», προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις πρόσφατες και σκόπιμες «αποκαλύψεις». Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι με την αλήθεια κι ότι οι δυο εταιρείες θα έπρεπε να έχουν βρει τρόπο να συνεννοηθούν.

Στην ένορκη κατάθεσή του, στις 6.3.2020, που έδωσε σε συμβολαιογράφο μετά από αίτημα της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ συνεργαστεί ούτε με την εταιρεία Καλογρίτσα «Τοξότης» ούτε με την (αντίδικη) εταιρεία CCC. Γνώριζε, όμως, και διατηρούσε φιλικές σχέσεις τόσο με τους ιδιοκτήτες της CCC όσο και με την οικογένεια Καλογρίτσα. Το καλοκαίρι του 2016 έφερε σε επαφή τις δύο οικογένειες προκειμένου να γνωριστούν και να εξετάσουν τη δυνατότητα και τις προοπτικές μιας ενδεχόμενης συνεργασίας στο πλαίσιο της από κοινού δημιουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας ενόψει του διαγωνισμού που επρόκειτο να διενεργηθεί για την απόκτηση νόμιμων αδειών.

Καταθέτει ότι ήταν παρών και συντόνιζε τις πολλές συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών λόγω και του προβλήματος της γλώσσας. Καταθέτει ότι το επιχειρηματικό σχέδιο αφορούσε την επένδυση 50 εκατ. ευρώ (ισόποσα από τις δύο εταιρείες) για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας στο όνομα εταιρείας με την επωνυμία «Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής κάλυψης Μονοπρόσωπη Α.Ε.».

Αποδίδει τη δέσμευση της CCC να καταβάλει τα πρώτα τρία εκατομμύρια για την έκδοση εγγυητικής στα πολλά έξοδα που ήδη είχε κάνει ο κ. Καλογρίτσας. Τα δύο μέρη τον όρισαν συντονιστή προκειμένου να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Οι διαδικασίες αυτές, όμως, ήταν χρονοβόρες καθώς έπρεπε να περάσουν από όλες τις διεθνείς νομοκανονιστικές υποχρεώσεις οπότε, σύμφωνα με τον κ. Τόμπρα, βρέθηκε μεταξύ των δύο μερών η ασφαλής λύση της σύμβασης υπεργολαβίας κι έτσι εκταμιεύτηκαν συντομότερα τα 3 εκατ. από την τράπεζα στο Αμπού Ντάμπι προς την τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ.

H οικογένεια Χούρι

Το ενδιαφέρον στη συνέχεια της κατάθεσής του είναι οι λεπτομερείς αναφορές για το πώς ένα ολόκληρο μιντιακό και πολιτικό σύστημα με παραπληροφόρηση, κιτρινισμό και λάσπη, με έντονες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της τότε αντιπολίτευσης «και υπό την πίεση πολιτικά καθοδηγούμενων και διαπλεκόμενων πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού από τα γνωστά σε όλους τους Ελληνες εχθρικά τότε στην οικογένεια Καλογρίτσα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται διαχρονικά τον αμαρτωλό χώρο των ελληνικών ΜΜΕ» τίναξαν ουσιαστικά στον αέρα μια νόμιμη και συμφέρουσα για το Δημόσιο ξένη επένδυση που δεν θα βασιζόταν σε θαλασσοδάνεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένεια Χούρι τρομοκρατήθηκε από την παραπληροφόρηση και τη διάσταση που πήρε το θέμα και αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει. «Αυτό προκάλεσε την ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη και οικονομική καταστροφή της οικογένειας Καλογρίτσα, η οποία μετά από πενήντα χρόνια πρωταγωνιστικής παρουσίας στον κατασκευαστικό κλάδο οδηγήθηκε στην απόλυτη καταστροφή και στον αφανισμό.

Ο κ. Τόμπρας αποδίδει ευθύνες και στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «ενώ γνώριζε την αλήθεια, προτίμησε βολικά να την αποσιωπήσει για δικούς της λόγους. Ούτε τα 3 εκατ. προήλθαν από δανεισμό ούτε τα 25 εκατ. που θα επένδυε η οικογένεια Χούρι προέρχονταν από “βοσκοτόπια”».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατά παραγγελίαν... αντισυνταγματικότητα
Οχι μόνο τα προσχήματα, αλλά και το ίδιο τους το πρόσφατο παρελθόν φαίνεται πως ξεχνούν μια σειρά από ΜΜΕ που τώρα σκίζουν τα ρούχα τους για να πιέσουν τη Θέμιδα να κηρύξει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες...
Κατά παραγγελίαν... αντισυνταγματικότητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατήγορος ο υμνητής της Novartis!
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», ένας από τους βασικούς κατήγορους του πρώην υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου αλλά ακόμα και των εισαγγελέων που διερευνούν την υπόθεση Novartis ήταν ο πρώην δημοσιογράφος και...
Κατήγορος ο υμνητής της Novartis!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διπλή μετεγγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη
Oι παράλληλοι δρόμοι του επαγγελματία πολιτικού ερευνητή Τάκη Θεοδωρικάκου με τον εκδότη και κατασκευαστή Χρήστο Καλογρίτσα. Τα φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και η κατάληξή τους στην «ομάδα» της Ν.Δ.
Η διπλή μετεγγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η προσχώρηση των «εξαπατημένων» στο γαλάζιο στρατόπεδο
Οι μεταστροφές ανθρώπων που είχαν πρόσφατα εισπράξει τις συκοφαντίες των σημερινών υποστηρικτών τους έχουν γίνει πλέον «θεσμός» στις συντονισμένες προσπάθειες ενοχοποίησης της πρώην κυβέρνησης.
Η προσχώρηση των «εξαπατημένων» στο γαλάζιο στρατόπεδο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ξαφνικός έρωτας με τον κ. Καλογρίτσα
Πώς οι μηχανισμοί προπαγάνδας και οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υιοθετούν τώρα ασμένως τους ισχυρισμούς ενός ανθρώπου που οι ίδιοι χαρακτήριζαν απατεώνα...
Ο ξαφνικός έρωτας με τον κ. Καλογρίτσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας