• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 25.2°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 24.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  93%

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις απειλές εναντίον εισαγγελικών λειτουργών

 • A-
 • A+
Με κοινή ανακοίνωση ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου καλούν τους δικαστικούς να αντιπαρέρχονται τις όποιες προσπάθειες επηρεασμού του έργου τους.

Το ποτήρι επιτέλους ξεχείλισε μετά τις δημόσιες αποδοκιμασίες, τις απειλές και τον διασυρμό εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που ερευνούν εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς και βαρύτατες εγκληματικές υποθέσεις. Εισαγγελείς που ποτέ δεν είχαν σε βάρος τους ακόμα και το παραμικρό πειθαρχικό παράπτωμα ή έστω υποψία για πλημμελή εκτέλεση της αποστολής τους έγιναν βορά εκείνων που καταφεύγουν ακόμα και σε παρανομίες προκείμενου να συσκοτίσουν τις αληθινές διαστάσεις κάθε τέτοιας υπόθεσης.

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου αντέδρασε με κοινή ανακοίνωσή της και προς πολλούς αποδέκτες, ειδικά μετά τις τελευταίες επιθέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σε βάρος των εισαγγελέων που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis, αλλά και άλλων δικαστικών λειτουργών, με αποκορύφωμα την τηλεοπτική δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή».

Από κοινού ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλης Πλιώτας, αντίστοιχα, αν και αρχικά τονίζουν ότι «οι δημόσιες επικρίσεις κατά δικαστών επί εκκρεμών υποθέσεων είναι καλοδεχούμενες και μπορεί να αποβούν εποικοδομητικές, αλλά και να προβληματίσουν», στη συνέχεια ξεκαθαρίζουν ότι «εφόσον υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού, ακόμη προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία».

Μπορεί η ανακοίνωση να χρυσώνει το χάπι, ωστόσο είναι προφανές ότι μάλλον δεν αφορά εγκωμιασμούς αλλά το άγριο λιντσάρισμα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.

«Τέτοιες συμπεριφορές -συνεχίζουν- δεν μπορούν να επηρεάσουν την συντεταγμένη Δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στην δικαστική τους ανεξαρτησία» σημειώνουν οι επικεφαλής του Αρείου Πάγου υπενθυμίζοντας ότι για τις πράξεις ή παραλείψεις δικαστικών λειτουργών υπάρχουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστέες ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ίδιων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπομένων δικονομικών διαδικασιών».

Ακριβώς για τον λόγο αυτόν, όπως επισημαίναμε στο προηγούμενο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Γιατί καθυστερεί το πόρισμα των αρεοπαγιτών27/6/2020), η επείγουσα έρευνα που έχει ανατεθεί στους αρεοπαγίτες Ζαχαρή και Σοφουλάκη εφόσον έχει ολοκληρωθεί οφείλει να δοθεί στη δημοσιότητα πριν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για συγκεκριμένους λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αποφασίσει να καταδικάσει εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η εποπτεία των ερευνών

Επίσης χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας με έγγραφη παρέμβασή του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννη Μωραϊτάκη, ζητά να έχει ο ίδιος, κατ’ εφαρμογή της σχετικής διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την εποπτεία των εισαγγελικών ερευνών για τις υποθέσεις ώστε να ερευνηθούν προσηκόντως και προς όλες τις πλευρές τους.

Αρχικά την έρευνα για το ηχητικό Μιωνή είχε διατάξει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωαννίδης, την οποία και ανέθεσε στον εισαγγελέα κ. Σπυρόπουλο. Προφανώς έχει αυτό το δικαίωμα και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να διατάσσει δηλαδή τη διεξαγωγή της ανάκρισης για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης και σημασίας.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι μετά την παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Αρειο Πάγο για την παράνομη ηχογράφηση Μιωνή, ο κ. Πλιώτας αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει το θεμελιώδες έργο που διεξάγει ένας εισαγγελέας Πλημμελειοδικών που είναι «φρουρός του νόμου και φύλακας του δικαίου, χωρίς να αναμένει οποιαδήποτε τυχόν παραγγελία ή υπόδειξη από τους ιεραρχικά προϊσταμένους του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρνείται ρόλο «Ιφιγένειας», αλλά δεν δείχνει ενόχους
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς γνωστοποιεί ότι ποσά πολλών εκατ. προκύπτει ότι δόθηκαν σε μίζες από τη Novartis, ενώ στην υπόθεση φέρονται αναμειγμένοι μεγάλοι επιχειρηματίες, γιατροί και νομικά...
Αρνείται ρόλο «Ιφιγένειας», αλλά δεν δείχνει ενόχους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος επικεφαλής της δευτερεύουσας πτυχής του «Κυριάκος Gate»
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φαίνεται ότι εστιάζει την έρευνά του στις ευθύνες για τις διαρροές απορρήτων εγγράφων και όχι στις ευθύνες για τις παράνομες παρακολουθήσεις.
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος επικεφαλής της δευτερεύουσας πτυχής του «Κυριάκος Gate»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με «έντονη ανησυχία» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην τελευταία σελίδα της πράξης αρχειοθέτησης όσον αφορά την ποινική εμπλοκή του Άδωνι Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis έχει εγείρει «θέμα θεσμικής τάξης» με τον τομεάρχη...
Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με «έντονη ανησυχία» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Α. Λοβέρδος δεν ξεμπέρδεψε με τη Novartis
Καταπέλτης για την ανακρίτρια που επέλεξε να μη χειριστεί τη δικογραφία κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis.
Ο Α. Λοβέρδος δεν ξεμπέρδεψε με τη Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το δύσκολο έργο του Δικαστικού Συμβουλίου
Το Δικαστικό Συμβούλιο που προέκυψε μετά από κλήρωση, έχει τώρα μπροστά του και το δύσκολο έργο να αποφανθεί υπέρ ή κατά της ακυρότητας της προδικασίας της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου.
Το δύσκολο έργο του Δικαστικού Συμβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών!
Ολα δείχνουν ότι οι Λ. Σοφουλάκης και Ε. Ζαχαρής κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα για τις ενδεχόμενες ευθύνες των εισαγγελέων Διαφθοράς, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διερεύνηση του σκανδάλου...
Δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας