• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 23.4°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 22.4°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.6°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.5°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 25.8°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 24.1°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.3°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 25.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.6°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  61%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δωροδόκησαν για να επηρεαστεί η ελληνική κυβέρνηση»

 • A-
 • A+
Η αμερικανική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι υπήρξε -και μεγάλο μάλιστα- σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, όμως εδώ αντί να ψάχνουμε ποιοι και πόσα πήραν έχουμε μια κυβέρνηση που επιμένει να μιλά για «σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ώρα που το κατηγορητήριο της αμερικανικής Δικαιοσύνης αναφέρει ρητά ότι στην Ελλάδα την περίοδο 2012-2015 έλαβε χώρα δωροδοκία με σκοπό να επηρεαστεί η ελληνική κυβέρνηση, οργανισμοί και φορείς και οι αποφάσεις τους προκειμένου να ευνοηθεί η εμπορική δραστηριότητα της Νοvartis Hellas, η Ν.Δ., βιάζοντας την κοινή λογική, αυτο-αθωώνεται, κλείνει την υπόθεση και πετάει την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας για «σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ»!

Το κατηγορητήριο για το οποίο ο ελβετικός γίγαντας του φαρμάκου έσπευσε να συμβιβαστεί με ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν ποτέ κυρωθεί βάσει του Ομοσπονδιακού Νόμου περί Διαφθοράς στην Αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act) –340 εκατ. δολάρια, τα 310 εκατ. δολάρια από τα οποία αφορούν τη χώρα μας– είναι σαφές.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, η θυγατρική της Νοvartis στη χώρα μας Novartis Hellas, μέσω των υπαλλήλων και των πρακτόρων της «διέπραξε πράξεις διαφθοράς για την προώθηση μιας προσφοράς, πληρωμής ή υπόσχεσης πληρωμής καθώς και εξουσιοδότηση για την παροχή οτιδήποτε αξίας σε ξένο αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ είχε γνώση ότι το σύνολο ή μέρος αυτών των χρημάτων και αντικειμένων αξίας είχαν προσφερθεί, δοθεί ή υποσχεθεί σε ξένους αξιωματούχους με σκοπό:

 • i) να επηρεάσει πράξεις και αποφάσεις ξένου αξιωματούχου με την επίσημη ιδιότητά του/της,
 • ii) να παρακινήσει ξένο αξιωματούχο να κάνει και να παραλείψει να κάνει ενέργειες, παραβιάζοντας τα νόμιμα καθήκοντά του,
 • iii) να εξασφαλίσει όποιο αθέμιτο πλεονέκτημα, και iv) να παρακινήσει ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της στην ξένη κυβέρνηση, οργανισμούς και φορείς για να επιδράσει και να επηρεάσει ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσει τη Novartis Hellas να αποκτήσει και να διατηρήσει εμπορική δραστηριότητα και να κατευθύνει εμπορική δραστηριότητα στη Νοvartis Hellas», κατά παράβαση άρθρων και διατάξεων του Αμερικανικού Εμπορικού Κώδικα (15 USC § 78dd-3.)

Κάποιοι, λοιπόν, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, χρηματίστηκαν. Προφανώς δεν είναι στη δικαιοδοσία των αμερικανικών Αρχών να πουν ποιοι είναι αυτοί. Η δικαιοδοσία των αμερικανικών Αρχών είναι σαφής και συγκεκριμένη. Ο Ομοσπονδιακός Νόμος περί Διαφθοράς στην Αλλοδαπή έχει δύο βασικές διατάξεις:

α) περί δωροδοκίας και

β) περί βιβλίων, αρχείων και εσωτερικών ελέγχων. Εφαρμόζεται δε σε δύο ευρείες κατηγορίες φυσικών προσώπων: σε εκείνους με επίσημους δεσμούς με τη χώρα και σε εκείνους που ενεργούν προάγοντας μια παραβίαση, ενώ βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος. Η δωροδοκία διαπιστώνεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Επομένως, εκείνο που αναζήτησε η αμερικανική Δικαιοσύνη είναι το αν η εταιρεία παραβίασε τον νόμο, αν δωροδόκησε με δυο λόγια. Διαπίστωσε ότι αυτό συνέβη και περιγράφει μάλιστα τον λόγο και τις κατηγορίες κατά φυσικών προσώπων (κυβέρνηση, οργανισμούς και φορείς). Η μπάλα είναι στο τερέν μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις ΗΠΑ σκάνδαλα... στην Ελλάδα σκευωρίες
Εκτακτη είδηση ήταν τις προηγούμενες ημέρες για τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι ο Michael Cohen, προσωπικός δικηγόρος του Ντ. Τραμπ στην αρχή της προεδρίας του, είχε υπογράψει σύμβαση με τη Novartis...
Στις ΗΠΑ σκάνδαλα... στην Ελλάδα σκευωρίες
ΥΓΕΙΑ
Οι ΗΠΑ πόνεσαν τη Novartis, εδώ βλέπουμε σκευωρίες
Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί στους οποίους υποχρεώθηκε η εταιρεία αγγίζουν το 1 δισ. δολάρια για δωροδοκία γιατρών, για τις πρακτικές που ακολούθησε στη χώρα μας και για τη τη σκευωρία παράνομων πληρωμών σε...
Οι ΗΠΑ πόνεσαν τη Novartis, εδώ βλέπουμε σκευωρίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αποσιώπηση του πολιτικού σκανδάλου
Η κυβέρνηση αποσιωπά τόσο την αμερικανική δικαστική απόφαση που εμπλέκει «αξιωματούχους» στην υπόθεση Novartis, όσο και τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Γεωργιάδη.
Η αποσιώπηση του πολιτικού σκανδάλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραδέχθηκε δωροδοκίες η Novartis
Μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές (SEC-DoJ) η Novartis παραδέχεται ότι έδρασε με σκοπό να επηρεάσει κυβερνητικές αποφάσεις και καλείται να καταβάλλει πρόστιμο 310 εκατ. δολάρια για...
Παραδέχθηκε δωροδοκίες η Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας