• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 19.5°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.6°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.5°C
  3 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.8°C
  4 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.9°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 19.8°C
  0 BF
  99%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  92%
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μυστικά κονδύλια ενώνουν Σαμαρά-Μητσοτάκη

 • A-
 • A+
Στην κατάθεσή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ το 1994, ο τότε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κων. Μητσοτάκη, Δ. Χατζηδάκης, και σημερινός βουλευτής της Ν.Δ., είχε κατονομάσει τον πρέσβη Φρ. Βέρρο ως τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε τα μυστικά κονδύλια με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Σαμαρά ● Ο κ. Βέρρος, σήμερα, μετά την αποχώρησή του από το διπλωματικό σώμα, διορίστηκε διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκου.

Με πρωταγωνιστή και μοιραίο πρόσωπο τον κ. Πέτσα ζούμε τις μέρες αυτές την κορύφωση μιας πολιτικής ιλαροτραγωδίας που έχει ξεκινήσει πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια. Αναφέρομαι στην περιπετειώδη σχέση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της πολιτικής οικογένειας Μητσοτάκη με φόντο τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων.

Και ενώ στην πρώτη περίοδο, αρχές της δεκαετίας του ’90, η διαχείριση των μυστικών κονδυλίων αποτέλεσε την ανομολόγητη αιτία που διαρρήχθηκαν τόσο βίαια οι σχέσεις του πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών Αντ. Σαμαρά, στις μέρες μας φαίνεται ότι ισχύει το αντίθετο. Τα μυστικά κονδύλια φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σφιχταγκαλιάζεται με τον Σαμαρά και τους συνεργάτες του.

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Δευτέρας («Μυστικά κονδύλια: από τον Σαμαρά στον Πέτσα», 22.6.2020), φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για την κατάθεση που έδωσε στις 8.11.1994 στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ο τότε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Διονύσιος Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είναι σήμερα βουλευτής της Ν.Δ., είχε μόνος του ζητήσει να καταθέσει και κατονόμασε τον πρέσβη Φραγκίσκο Βέρρο ως τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε τα μυστικά κονδύλια με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Σαμαρά.

Και τι μας ενδιαφέρει σήμερα αυτό; Μα ο κ. Βέρρος, μόλις αποχώρησε πριν από λίγους μήνες από το διπλωματικό σώμα, ανέλαβε κυβερνητική θέση. Διορίστηκε τον Μάρτιο του 2020 διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου. Δύο μήνες αργότερα, τον περασμένο Μάιο, θα συζητούσαμε το παράδοξο γεγονός ότι θεσπίστηκαν μυστικά κονδύλια και για το υπουργείο Μετανάστευσης.

Ο κ. Βέρρος βέβαια ανήκει στον σκληρό κομματικό πυρήνα της Ν.Δ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, προέρχεται από τις οργανώσεις των «Κενταύρων» και των «Ρέιντζερς», ενώ υπήρξε και στέλεχος της κομματικής οργάνωσης της Ν.Δ. στο ΥΠΕΞ, εκλέχτηκε μάλιστα και γραμματέας της κομματικής οργάνωσης τον Ιούνιο του 1991 (βλ. «Κομματικοποίησαν τα πάντα, με αρχηγό άνθρωπο του Σαμαρά. Οργάνωση της Ν.Δ. στο ΥΠΕΞ!», εφ. «Ποντίκι», 3.10.1991).

Η κατάθεση-ντοκουμέντο

Στην κατάθεσή του για τα μυστικά κονδύλια της περιόδου Σαμαρά, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα εξαιρετικά αποκαλυπτικά:

«Πληροφορήθηκα το γεγονός από τον Β΄ Σύμβουλο της Πρεσβείας Βέρρο, στο γραφείο του στην Πρεσβεία μας στο Παρίσι, όταν υπηρετούσα ως ναυτικός ακόλουθος εκεί και κατά την περίοδο που ανετέθη διενέργεια ΕΔΕ στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Σταμούλη. Τότε είχε κληθεί και ο Βέρρος να καταθέσει, γιατί εφέρετο το όνομά του ότι αυτός έδινε τα χρήματα σε ορισμένους δημοσιογράφους. Στη συζήτηση που είχαμε μου είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε δώσει εν λευκώ στον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Σαμαρά ποσό 2,3 δισ. για να τα χειριστεί για εθνικούς σκοπούς, πλην όμως αυτός τα χρησιμοποίησε για το προσωπικό του ίματζ. Και όταν τον ρώτησα τι προτίθεσαι εσύ να κάνεις, ο κ. Βέρρος μου είπε δεν μπορώ να καταθέσω τίποτε από όλα αυτά. Του είπα ότι έχεις υποχρέωση να τα πεις. Μου απάντησε “διαφωνώ με τους χειρισμούς του Σαμαρά, αλλά εγώ δεν μπορώ να φτύσω τον πρώην υπουργό μου, που ήμουν διευθυντής του γραφείου του”.

»Μια άλλη μέρα δε, μόνο τρεις μέρες αργότερα, ήμουνα πάλι στο γραφείο του και μου είπε ότι φεύγει για να πάει να καταθέσει στην Αθήνα κι εκεί τηλεφώνησε στον κ. Καλαμίδα και σας καταθέτω αυτούσιο τον διάλογο: “Μανώλη γεια σου. Φραγκίσκος εδώ. Κατεβαίνω στην Αθήνα να καταθέσω και θα πω δεν είδα τίποτε, δεν έδωσα τίποτε, δεν ξέρω τίποτε”. Από το σημείο αυτό και μετά αποχώρησα από το γραφείο. Με τον κ. Βέρρο με συνδέει μεγάλη φιλία και πολλά Σάββατα κατά τις 11 το μεσημέρι πήγαινα απ’ το σπίτι του, τον έπαιρνα και πηγαίναμε στο δάσος της Βουλόνης και τρέχαμε.

»Οταν σταματούσαμε και περπατούσαμε για να ξεκουραστούμε, συζητάγαμε την τότε πολιτική κατάσταση και όταν τον ρώτησα τι έγινε με την κατάθεσή σου στο Υπουργείο, μου είπε “είπα ότι δεν ξέρω τίποτε και ότι οι φάκελοι με τις σχετικές αποδείξεις αυτών που τα έπαιρναν καταστράφηκαν”. Οταν πάλι τον ρώτησα γιατί δεν έδωσες ονόματα, μου είπε “έλα στη θέση μου, και σκέψου τον εαυτό σου, να είσαι στο γραφείο του Μητσοτάκη και να δώσεις στοιχεία που να κάψουν τον άνθρωπο”. Σε άλλη συνάντησή μας, μου είπε μερικά ονόματα, από τα οποία συγκράτησα ορισμένα, αλλά και που δεν είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω, πόσα και πώς τα πήραν».

Ο κ. Χατζηδάκης κατονόμασε και ορισμένους δημοσιογράφους, ενώ στην ερώτηση εάν κατά τη γνώμη του ο κ. Βέρρος ήταν σε θέση να γνωρίζει τα ονόματα των δημοσιογράφων που πήραν χρήματα από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, ο μάρτυρας απάντησε: «Κατηγορηματικά ναι, διότι όπως μου είπε, αυτός τους πλήρωνε».

Ως προς το αν ο κ. Βέρρος διατηρούσε αντίγραφο των καταστάσεων με τα ονόματα των δημοσιογράφων, στους οποίους διατέθηκαν ποσά από τα μυστικά κονδύλια, ο μάρτυρας απάντησε: «Είμαι σίγουρος ότι έχει καταστάσεις, εκτιμώ δε ότι μπορεί να είναι και τα πρωτότυπα».

Σε ερώτηση αν ο κ. Βέρρος τον πληροφόρησε για τη διαδικασία και τη σκοπιμότητα των πληρωμών αυτών, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Ορισμένοι έρχονταν κάθε μήνα. Απ’ αυτά που μου έλεγε ο κ. Βέρρος στις συζητήσεις, εκτιμώ ότι εδίδοντο από τον κ. Σαμαρά για να φτιάξει αυλή δική του και να περνάει τα μηνύματά του».

Μία μέρα αργότερα, στις 9.11.1994, προσήλθε να καταθέσει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έγγραφη δήλωση ο Γιάννης Βούλτεψης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επί Μητσοτάκη και εν ενεργεία μέλος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Με τη δήλωση αυτή ο κ. Βούλτεψης επιβεβαίωσε την κατάθεση Χατζηδάκη. Βέβαια η υπόθεση πήγε στο αρχείο.

Σήμερα όλοι οι επιζώντες πρωταγωνιστές της υπόθεσης ξαναβρίσκονται στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μυστικά κονδύλια: από τον Σαμαρά στον Πέτσα
Η ΕΣΗΕΑ να θυμηθεί τι έκανε η ίδια με τα μυστικά κονδύλια του 1992: είχε διενεργήσει ειδική έρευνα, στην οποία μάλιστα είχαν καταθέσει οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς.
Μυστικά κονδύλια: από τον Σαμαρά στον Πέτσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Φρειδερίκη και η Φανέλα του Δημοσιογράφου
Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε την περασμένη Δευτέρα τους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ ανήγγειλε με κάθε επισημότητα τη θέσπιση ενός βραβείου για δημοσιογράφους-συγγραφείς βιβλίων...
Η Φρειδερίκη και η Φανέλα του Δημοσιογράφου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σαμαράς άνευ χαρτοφυλακίου!
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειασε» τον πρώην πρωθυπουργό για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου. ● Το εσωκομματικό παρασκήνιο που οδήγησε τον πρωθυπουργό να διαλέξει για αυτή τη θέση τον Μαργαρίτη Σχοινά ● Η...
Σαμαράς άνευ χαρτοφυλακίου!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχηγός από καραμπόλα
Είχε ποντάρει πολλά η Ν.Δ. και ο αρχηγός της στην καμπάνια των φιλομητσοτακικών μέσων ενημέρωσης που εδώ και πολλούς μήνες επέμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε εκλογή και του δικού του αρχηγού «από τη βάση»,...
Αρχηγός από καραμπόλα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η υποκρισία και το εμπάργκο
Κι αν το επιχείρημά της Ν.Δ. είναι ότι στην δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί ένας δημοσιογράφος να πει ελεύθερα την άποψή του διότι αυτό το Μέσο χρηματοδοτείται από τους πολίτες (λες και τα θαλασσοδάνεια στα...
Η υποκρισία και το εμπάργκο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κυριάκος με... συνταγή Σαμαρά
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει μια σειρά τηλεγραφημάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, τα οποία είναι προσβάσιμα χάρη στα Wikileaks, όπου γίνεται σαφές το πιο πρόσφατο «ριμέικ» του «Μακεδονικού», οι πολιτικές...
Κυριάκος με... συνταγή Σαμαρά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας