Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποσό - μαμούθ για ΚΥΤ σε τρία νησιά
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποσό - μαμούθ για ΚΥΤ σε τρία νησιά

  • A-
  • A+
132.680.000 ευρώ ζητά από τον εθνικό προϋπολογισμό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, για την κατασκευή τριών ΚΥΤ σε τρία νησιά ● Τα χρήματα αντιστοιχούν σε δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν 50.000 ανθρώπους ● Ο υπουργός από τη μία επικαλείται «αυξημένες μεταναστευτικές ροές» κι από την άλλη επαίρεται για μείωση των ροών κατά 90%.

Σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το πραγματικό μέγεθος των νέων ΚΥΤ, που πρόκειται να κατασκευαστούν σε Λέρο, Κω και Σάμο, προκύπτουν από το αίτημα χρηματοδότησης που υπέβαλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος ζητά από τον εθνικό προϋπολογισμό το απίστευτο ποσό των 132.680.000 ευρώ, μόνο γι’ αυτά τα τρία νησιά!

Με δεδομένο μάλιστα ότι στα συγκεκριμένα, και ειδικότερα σε Κω και Λέρο, ο αριθμός των φιλοξενούμενων ποτέ δεν ξεπέρασε τους 3.000 ανθρώπους -σε αντίθεση με τη Σάμο όπου ξεπερνά τους 6.000-, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, ενώ γίνονται αμείλικτα αν συνυπολογίσουμε ότι η ΒΙΑΛ, με ονομαστική χωρητικότητα τα 1.200 άτομα, κατά τη φάση κατασκευής κόστισε στο ελληνικό δημόσιο λιγότερο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ποσό που τότε είχε θεωρηθεί «προκλητικό» και «σκάνδαλο», με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη να καταθέτει σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για «το υψηλό κόστος» της νεοσύστατης τότε δομής. Ας θυμηθούμε ότι η κατασκευή της διαβόητης Αμυγδαλέζας δεν είχε ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Και όμως, τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης, με σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα έγγραφα και κυρίως το Τεχνικό Δελτίο Εργου, εκτινάσσει το κόστος σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη.

«Σας υποβάλλουμε το Τεχνικό Δελτίο Εργου με τίτλο: “Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο προτεινόμενου προϋπολογισμού 132.680.000,00€ για την ένταξή του στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει υποβάλει στην Ε.Ε. αίτημα χρηματοδότησης του έργου μέσω της Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Θέλοντας μάλιστα να χρυσώσει το χάπι, το υπουργείο επικαλείται και σχετικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης του ανωτέρω αιτήματος χρηματοδότησης, προτείνεται η προσωρινή ένταξη του έργου στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η κατασκευή της Δομής.

Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, το εν λόγω Ταμείο θα καλύψει τις δαπάνες του έργου» αναφέρει ο κ. Μηταράκης, χωρίς πάντως να δίνει διαβεβαιώσεις για την αποδοχή του αιτήματος και ας είναι πρόσφατη η κριτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αρμόδιων οργάνων της στα σχέδια περί κλειστών δομών που αρχικά ετοίμαζε το υπουργείο και στη συνέχεια αναγκάστηκε να τα μαζέψει, υπό τον φόβο ακριβώς της διακοπής χρηματοδότησης.

Θυμίζουμε ακόμα ότι λίαν προσφάτως και με αφορμή τους υπολογισμούς του κόστους ανά ωφελούμενο, το υπουργείο είχε σπεύσει να απαντήσει ότι αυτό ανέρχεται στα 2.466 ευρώ για τη Σιντική Σερρών και στα 2.904 ευρώ ανά ωφελούμενο για τη δομή της Μαλακάσας.

Ποσά που αν θεωρήσουμε ότι είναι ανάλογα και για τα νησιωτικά ΚΥΤ σε Σάμο, Λέρο και Κω, τότε πιθανότατα μιλάμε για δομές που συνολικά μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 50.000 ανθρώπους!

Νούμερα εξωπραγματικά, που αναλογούν σε ροές όπως αυτές του μακρινού 2015, όταν είχαν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες στη Συρία και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους τρέχοντας για να σωθούν, αλλά τότε αναχωρούσαν γρήγορα από τα νησιά μετά την ταυτοποίησή τους, αφού ήταν ανοιχτός ο βαλκανικός διάδρομος.

Η αγωνία όμως του υπουργού ώστε το αίτημα χρηματοδότησης να γίνει αποδεκτό άμεσα είναι τόσο μεγάλη που δεν διστάζει να αναιρέσει και τον εαυτό του ακόμα. Επικαλείται «αυξημένες μεταναστευτικές ροές» τη στιγμή που το ίδιο πρωί σε τηλεοπτικές του δηλώσεις επαιρόταν για μείωση της ροής σε ποσοστό 90%!

Στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου διαβάζουμε: «Αν και ο λόγος του συνολικού ανεκτέλεστου ΠΔΕ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι 1,26 λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα και της συνακόλουθης προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης δεν είναι δυνατή η απομείωση ή απένταξη άλλου έργου».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην εξέδρα η μπάλα από Μηταράκη!
Ούτε κουβέντα από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το εξωφρενικό ποσό των 132 εκατ. ευρώ, που θα ξοδέψει για τα τρία νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Σάμο, Κω και Λέρο.
Στην εξέδρα η μπάλα από Μηταράκη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχεται Νέα Μόρια σε χρόνο-ρεκόρ!
Στην αντικατάσταση του ΚΥΤ της Μόριας με ένα μεγαλύτερο... στη Μόρια, στρέφεται το αρμόδιο υπουργείο. Στόχος, τα εγκαίνια στις 20 Αυγούστου.
Ερχεται Νέα Μόρια σε χρόνο-ρεκόρ!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιόχανσον: Εκτός ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα μυστικά κονδύλια Μηταράκη
Αποκλείει κάθε ενδεχόμενη σκέψη για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Γιόχανσον: Εκτός ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα μυστικά κονδύλια Μηταράκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον άφησαν να πεθάνει λόγω του «κανονισμού»
Nέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση θανάτου του μόλις 31χρόνων πρόσφυγα Σάμιουελ Αντγουί από την Γκάνα, που πέθανε αβοήθητος στη Σάμο, στη σκηνή όπου διέμενε, παρότι είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Τον άφησαν να πεθάνει λόγω του «κανονισμού»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ακροδεξιάς κοπής
56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον Γιώργο Ψυχογιό ξανακατέθεσαν με νέα στοιχεία σε επίκαιρη ερώτηση για το προσφυγικό, καθώς δεν είχε απαντηθεί από τα τέλη Ιανουαρίου.
Ακροδεξιάς κοπής
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Χωρίς αντισηπτικό
Χωρίς αντισηπτικό τζελ για το κοινό λειτούργησαν αρκετά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας, ενώ δεν υπήρχε πρόσβαση του...
Χωρίς αντισηπτικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας